-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 16

Algirdas Butkevičius nesutinka su prezidente, farsu pavadinusia referendumą dėl naujos atominės

Premjeras Algirdas Butkevičius nesutinka su prezidentės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime išsakyta mintimi, jog referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybų buvo paverstas farsu. Tai jis pareiškė TV3 politinių aktualijų laidai „Savaitės komentarai“.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriausybės vadovas interviu „Savaitės komentarų“ vedėjai Indrei Makaraitytei tiesiai taip ir nepasakė, bus ar nebus statoma Visagino atominė elektrinė ir pabrėžė, kad prezidentė jam nurodymų nedalija.

– Premjere, prezidentė pasakė, kad referendumas dėl naujos atominės elektrinės buvo farsas.

– Aš gerbiu žmones, kurie dalyvavo referendume. Galiu pasakyti, kad farsas buvo buvusios Vyriausybės. Mes pastebėjome, kad buvo tam tikras politinis argumentas, kuriuo galima pasiteisinti, lyg kažką padarėme.

– Kokia yra pozicija?

– Pozicija mano yra tokia: prašau, leidžiame nors ir rytoj statyti, ateikite su investicijomis, pasiskaičiuokite, kad jums statyba apsimoka ir jūs pardavinėsite rinkoje savo elektrą.

– Kitaip tariant, jūs užkraunate visą atsakomybę ant privatininko pečių?

– O kodėl Butkevičius turi užkrauti atsakomybę ant Lietuvos žmonių pečių?

– Nes pirminė idėja buvo kitokia – valstybė dalyvauja šiame projekte. Dabar valstybė nebedalyvauja?

– Valstybė dalyvaus, bet turi būti komerciškai pagrįsta, nes mes integruojamės į Europos Sąjungos energetikos sistemą...

– Tokiu atveju, jeigu jūs sakote, kad mes leidžiame statyti elektrinę, jūs nebekreipiate dėmesio į referendumo rezultatus, nes žmonės pasakė, kad nenori elektrinės.

– Žmonės pasakė, kad nenori elektrinės, nes jiems nebuvo paaiškinta, kokia bus elektros energijos kaina, ar tikrai nebus papildomų kaštų.

– Tai ar jūs tuomet sutinkate su mintimi, kad referendumas buvo farsas?

– Ne, nesutinku.

– Bet jūs neatsižvelgiate į referendumą.

– Mes atsižvelgiame, mes nepasakėme, kad atominės elektrinės Lietuvoje nebus, mes tik pasakėme, kad šiam projektui nepritariame.

„Prezidentė man neduoda jokių nurodymų“

– Kodėl jūsų senas kolega Aloyzas Sakalas mano, kad Vyriausybės faktinis vadovas dabar yra D.Grybauskaitė, o ne jūs?

– Jums galiu pasakyti, kad tikrai pirmiausiai yra supratimas. Valstybės vadovas yra vienas – prezidentė. Mes kiekvieną pirmadienį susitinkame.

– Kiek yra Vyriausybės vadovų?

– Vyriausybės irgi yra vienas, ir aš galiu drąsiai pabrėžti, kad elgiuosi labai savarankiškai, man neduoda jokių nurodymų, kaip tvarkyti šalies finansus, ūkį. Mes kartais pasikeičiame nuomonėmis, nes tiek ji, tiek aš, buvome finansų ministrais. Šioje srityje yra noras pastatyti vieną prieš kitą, supriešinti, kad įtampa tvyrotų.

– Premjere, gal jums į akis niekas nepasako, bet už nugaros juokiasi, kad ryte premjeras turi vieną nuomonę, vakare – jau kitą, ir kad daug kartų esate pagautas kaitaliojantis nuomones.

– Gal yra kita problema. Kartais pasakai savo matymą ir nepaaiškini sklandžiai, išsamiai. Aš visada pagalvoju, negi tu iš dviejų sakinių nesupranti, ką aš noriu pasakyti. Po to aš būnu tam tikrame šoke, kai pamatau kalbant, kad, o, iš ryto pasakė tą, o vakare pasakė tą. Tai čia yra melas.

– Galbūt prezidentės kritika jūsų darbo atžvilgiu ir yra paremta darbo grupėmis, nes darbo grupės atneša jums medžiagą, bet iš jų jokios naudos?

– Jūs įsivaizduojate, kaip galima paruošti įstatymo projektą?

– Mokesčių reforma užšaldyta ir nukelta nežinia kokiems laikams. Bet darbo grupė dirbo, parengė labai gerą projektą.

– Jūs pastebėjote, ką darbo grupė paruošė? Darbo grupei esu labai dėkingas, kad vieną kartą Lietuvoje mes supratome, kad reikia žinoti, kokia mūsų viešųjų finansų padėtis. Ir jie padarė analizę. Į šiuos įstatymų projektus, kurie yra parengti, įtraukta 80 proc. pasiūlymų. Vyriausybė priėmė, projektai pateikti Seimui. Ką mes pamatėme?

– Pamatėte vieną pagrindinių dalykų, kad Lietuvoje nebus progresinių mokesčių?

– Žinot, ne dėl to. Šiuo metu mes progresinius mokesčius galėtume įvesti su viena sąlyga – ekspertai irgi su tuo sutinka – jeigu mes įvestume visuotinį nekilnojamojo turto mokestį.

– Ar visos šios informacijos nežinojote iki tapdamas premjeru ir kalbėdamas, kad Lietuvoje bus progresiniai mokesčiai?

– Aš nesakau, kad nebus. Bet ne šiandien. Šiandien negaliu patvirtinti, tai priklausys nuo finansinių galimybių.

– Bet jūs ne taip kalbėjote per rinkimų kampaniją.

– Per rinkimų kampaniją? Analizės mes išsamios tikrai neturėjome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius