Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 07 /12:57

Algirdas Butkevičius nuomonės dėl Vydo Gedvilo nekeičia

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sako, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikta informacija nėra pagrindas neteikti Darbo partijos atstovo Vydo Gedvilo kandidatu į švietimo ministrus. Jis stebėjosi prezidentės Dalios Grybauskaitės kategoriška pozicija ir tikino norintis su ja pasikalbėti akis į akį.
Vydas Gedvilas ir Algirdas Butkevičius
Vydas Gedvilas ir Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš vadovaujuosi STT pateiktu pagrindiniu dokumentu, kad ponas V.Gedvilas yra nepriekaištingos reputacijos ir gali būti kaip kandidatas, kuris būtų siūlomas užimti atsakingas pareigas. O po to buvo parašyta, kaip ir visuose raštuose, kad jei bus gauta kokia papildoma informacija, ji bus pristatyta ministrui pirmininkui“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A.Butkevičius.

Kitiems ministrams STT turėjo daugiau pastabų

Jis taip pat sakė, jog šalia pateikta kriminalinės žvalgybos surinkta informacija negali tapti teisiniu pagrindu neteikti V.Gedvilo kandidatūros. Premjeras pastebėjo, jog dėl kai kurių kandidatų į ministrus buvo anksčiau išsakyta ir daugiau pastabų.

Ministras pirmininkas dar pridūrė, kad prašys paviešinti pažymą, jei matys, kad „kyla tam tikras konfliktas“, tačiau kol kas planuoja klausimą aptarti pirmadienį darbo susitikime su prezidente.

Palaukit, kas čia yra? Autokratinė šalis? – stebėjosi D.Grybauskaitės pareiškimu premjeras.

„Labai atsakingai noriu atsakyti, kad buvo kalbama su teisininkais, ir mes išnagrinėjom tas kelias smulkias aplinkybes, kurios surašytos, dėl tų aplinkybių nėra jokio teisinio pagrindo jo neteikt. Kalbant iš mano praktikos, apie kontržvalgybos vykdomą stebėseną, kai kuriems kandidatams buvo parašyta daug daugiau ir buvo netgi su prezidente kai kada konkrečiai aiškinamasi pokalbio metu, ir tuose keliuose punktuose, kas parašyta, yra „galimai“, „manomai“ ir taip toliau. Jei matysiu, kad kyla tam tikras konfliktas, labai prašysiu, kad ta pažyma būtų visuomenei paviešinta ir visuomenė galėtų vertinti, ar tai yra pagrindas neteikti kandidato“, – kalbėjo premjeras.

„Riboto naudojimo“ slaptumo grifu pažymėta informacija pagal įstatymus negali būti išslaptinama penkerius metus. Tačiau jeigu įslaptintos informacijos gavėjui – šiuo atveju premjerui arba prezidentei – atliekant savo funkcijas prireikia pakeisti nustatytą slaptumo žymą ar įslaptinimo terminą, jis motyvuotu prašymu privalo kreiptis į įslaptintos informacijos rengėją. Įslaptintos informacijos gavėjas gali keisti nustatytą slaptumo žymą ir įslaptinimo terminą tik gavęs informacijos rengėjo – šiuo atveju STT – raštišką sutikimą.

Tačiau panašu, kad STT informaciją apie V.Gedvilą jau skaitė ne tik A.Butkevičius ir D.Grybauskaitė. V.Uspaskichas ketvirtadienį atvirai komentavo jos turinį.

Prezidentei nusileisti nenori

Premjeras pažymėjo, kad tai jis atsako už žmones, kuriuos pasirenka į Vyriausybę ir pabrėžė, kad Lietuva nėra autokratinė valstybė.

„Aš tikiuosi aiškių argumentų, ir tikiuosi, kad pirmadienio susitikime apie tai kalbėsime. Aš formuoju Vyriausybę, aš pasirenku žmones, kad būtų nepriekaištingos reputacijos, aš matau, su kuriais žmonėmis galima įvykdyti Vyriausybės programą, o pagal tuos „manomus“, „galimus“, „numatomus“ kai kuriuos punktus, mano manymu, negalima užkirsti kelio kandidatui“, – į klausimą, ar V.Gedvilas ir toliau lieka kandidatu į švietimo ir mokslo ministrus, atsakė A.Butkevičius.

Į pastabą, kad prezidentė kategoriškai atmetė V.Gedvilo kandidatūrą, ministras pirmininkas atsakė: „Palaukit, kas čia yra? Autokratinė šalis? Kai išgirsim argumentus, kai pateiksim visuomenei susipažint šitą dokumentą, tada ir pateiksim galutinį sprendimą.“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pranešė neskirsianti Darbo partijos nario, Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru.

Pasak valstybės vadovės, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikta informacija net neleidžia svarstyti šios kandidatūros. Prezidentė stebėjosi, kaip po teisėsaugos pateiktų duomenų premjeras Algirdas Butkevičius išvis ryžosi teikti šią kandidatūrą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius