-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 01

Algirdas Butkevičius žada, kad po rinkimų LSDP grįš į valdžią, Andriaus Kubiliaus Vyriausybę kaltina neišmanymu

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius antradienį vykusiame LSDP suvažiavime pažadėjo kolegoms, kad po rinkimų partija grįš į valdžią.
Algirdas Butkevičius (centre)
Algirdas Butkevičius (centre) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Esame užsibrėžę tvirtą ir realų politinį tikslą grįžti į tas pozicijas, kuriose priimami reikšmingi valstybiniai sprendimai“, – partijos suvažiavime sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, grįžti į valdžią būtina, nes socialdemokratai yra „ta politinė jėga, kurios programa, patirtis, gebėjimai, kompetencija šiandien yra patys reikalingiausi Lietuvai, jos žmonėms“.

Tuo tarpu dabartiniai valdantieji, pasak A.Butkevičiaus, neturi pakankamai kompetencijos valdyti Lietuvą.

„Žmonėms reikia valdžios, kuria jie tikėtų ir tikrai pasitikėtų. Ne tos, kuri žada aukso kalnus, o paskui lyg niekur nieko skėsteli rankomis esą esame ne vieni, nieko, ką žadėjome padaryti negalime. Ir ne tos, kuri kažką nuveikti stengiasi, tačiau trūkstant išmanymo, kompetencijos ir patirties – nuolat klupinėja ir, kas dar blogiau, eksperimentuoja su valstybe, žmonių pasitikėjimu, lūkesčiais, likimais. Žmonės – tai ne sausi biudžeto straipsniai ar skaičiai“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

Pasak A.Butkevičiaus, dabartinė valdžia nepadarė nieko, kad paskatintų darbo vietų kūrimąsi, grąžintų į šalį emigrantus.

„Nors Vyriausybės vadovas jau kelis kartus garsiai pranešė apie krizės pabaigą, problemų ne tik nemažėja – jos kaupiasi ir gilėja. Taip vyksta  ne tik dėl valdančios koalicijos kompetencijos, valdymo įgūdžių stokos, bet ir dėl to, kad nėra nuoseklios krizės įveikimo ir ekonomikos skatinimo strategijos. Viso to pasekmės tikrai skaudžios“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

Tuo tarpu savo darbą LSDP būnant opozicijoje A.Butkevičius įvertino itin gerai.

Pasak jo, jei valdantieji būtų atsižvelgę į konstruktyvius socialdemokratų pasiūlymus, Lietuva nuo ekonominės krizės būtų nukentėjusi kur kas mažiau.

„Šiandien galime drąsiai pasakyti – jei būtų įsiklausyta į mūsų kritiką, pastabą, pasiūlymus, Lietuva būtų patyrusi daug mažesnius nuostolius ekonomikoje bei ūkyje. Mes nebūtume praradę tiek kūrybingos ir kvalifikuotos darbo jėgos. Ką jau kalbėti apie dvasinius praradimus, šeimų išsiskyrimus, Tėvynės praradimus – to jokiais skaičiais  neišmatuosi“, – įsitikinęs LSDP vadovas.

Piktinasi dėl neįvykdytų projektų

Be to, socialdemokratas valdantiesiems priekaištauja dėl neįvykdytų renovacijos planų, prastos kovos su šešėliu ir energetinių projektų.

„Apie juos valdantieji daug kalbėjo pastaruosius ketverius metus, bet daugeliu atvejų kalbos taip ir liko kalbomis. Tik pastaruoju metu, jau priartėjus rinkimams, daromi šiokie tokie judesiai stengiantis parodyti bent kažkokį rezultatą“, – piktinosi A.Butkevičius.

Pasak A.Butkevičiaus, energetika yra „raktas  ekonomikos augimui“, tačiau šio rakto naudojimas taip pat turi būti gerai paskaičiuotas.

„Neišsprendus energetikos problemų neįmanoma iš esmės imtis jokių kitų dalykų“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

Pasak jo, LSDP, skirtingai nei viešojoje erdvėje „spekuliuojama ir prasimanoma“, nepasisako kategoriškai prieš atominės elektrinės statybas, tik stengiasi kuo geriau išanalizuoti specialistų pasisakymus šia tema ir referendume išgirsti žmonių nuomonę.

„Palaikome suskystintų dujų terminalo statybą, nes patys esame įsipareigoję vykdyti aktyvią politiką dėl dujų tiekimo diversifikavimo ir gerai suprantame tokios politikos reikšmę. Priimdami sprendimus dėl Visagino atominės elektrinės projekto vykdymo, remsimės specialistų argumentais ir ekonomine logika. Turėdami galvoje, kad tai išskirtinis, daugelį metų visos tautos gyvenimą liečiantis projektas, pasisakome už referendumą šiuo klausimu“, – sakė A.Butkevičius.

MMA – 1000 litų

Socialdemokratai, kaip ir kitos partijos, vienu iš pagrindinių savo rinkiminės programos siūlymu įvardija minimalios mėnesio algos didinimą.

LSDP nuomone, MMA turi kilti iki 1000 litų ir būti siejama su vidutiniu atlyginimu šalyje.

Be to, pasak A.Butkevičiaus turi būti didinamos įvairios socialinės išmokos bei mažinami mokesčiai verslui.

„Dabartinė valdžia parodo, kad kitokiu būdu nesugeba išspręsti problemų, tik neduodant, draudžiant, neleidžiant, atimant“, – teigė A.Butkevičius žadėdamas, kad LSDP būdama valdžioje spręs problemas ne draudimais, o susitarimais.

Į rinkimus be populizmo

A.Butkevičius savo pranešime aiškino kolegoms, kad šių metų rinkimuose į Seimą užvirs „labai kieta kova“, kurioje kaunamasi ne visada bus tik sąžiningai

„Politinė kova bus labai kieta. To nė akimirkai negalime pamiršti. Neabejoju, kad bus kovojama visomis įmanomomis priemonėmis, nevengiant kompromituojančios medžiagos, juodųjų technologijų ir net šmeižto. Bus mėginama pasitelkti ir žiniasklaidą, siekiant sukurti neigiamą foną konkurentams“, – kalbėjo A.Butkevičius.

LSDP pirmininkas pažymėjo, kad kova dėl vietos sąraše ar vienmandatės apygardos buvo užvirusi ir partijos viduje ir tokią kovą pavadino „ambicijų karu“.

„Privalome žinoti, jog reikalavimai esant valdžioje kur kas griežtesni, nei esant opozicijoje. Išbandymas valdžia yra negailestingas. Mes negalime sau leisti tokio atsipalaidavimo, ambicijų karų, nesilaikant partinės disciplinos, ką matėme kai kuriuose mūsų partijos skyriuose“, – kalbėjo A.Butkevičius.

LSDP pirmininkas pabrėžė, kad socialdemokratai kovoje dėl valdžios turi dalyvauti nežarstydami neįgyvendinbamų pažadų ir nepasiduos populizmui.

„Galiu tiesiai šviesiai pasakyti – LSDP stebuklų nežada. Mes – ne populistų partija. Mes – realių sprendimų partija“, – lozungais mėtėsi A.Butkevičius. 

LSDP kandidatų sąrašą rasite ČIA.

LSDP trumpoji rinkimų programa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius