-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 12

Algirdas Butkevičius pas konservatorius: Rusija niekada manęs nepaveiks

Premjerui Algirdui Butkevičiui antradienis prasidėjo nelengvai. Iš pat ryto jam teko apsilankyti opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos posėdyje. Čia jis sulaukė itin griežtų klausimų dėl atominės elektrinės statybų ir valdančiosios koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) šantažo priežasčių. Konservatoriai abiejuose klausimuose įžvelgė premjerą pasiduodant Rusijos įtakai.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Konservatorė Irena Degutienė premjero teiravosi, ar jam neatrodo, kad LLRA, reikalaudama lengvatų tautinėms mažumoms, iš tiesų vykdo Rusijai palankią skaldymo politiką Lietuvoje.

Tokia klausimo formuluotė papiktino premjerą.

„Tokie pasisakymai man atrodo kaip Rusijos fobija“, – pareiškė jis, o konservatoriai pareiškimą palydėjo replikomis. Tuomet A.Butkevičius skubiai ėmėsi aiškinti, kad jis niekada nepasiduosiąs jokioms jokios užsienio valstybės įtakoms.

„Šioje srityje esu labai tvirtas ir tikrai turiu labai tvirtas pozicijas – nesvarbu, ar tai bus energetiniai, ar švietimo klausimai. Niekada nei Rusijai, nei kita šalis, kol eisiu šias pareigas, įtakos nedarys ir niekas nepaveiks“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, LLRA koalicijos viduje nieko nešantažavo, o prie kompromiso nukeliant lietuvių kalbos brandos egzamino pasunkinimus kitataučiams prieita diskutuojant.

„Šantažo, kuris matėsi išorėje, nebuvo viduje. Tas pareiškimas man buvo visiškai netikėtas. Šantažams aš neketinu pasiduoti. Pageidavimai buvo tikrai daug didesni, bet suradome kompromisą“, – teigė premjeras.

Pasak jo, reikia suprasti, kad Vilniaus kraštas, kuriame dominuoja lenkai, iš anksto nesiruošė sunkesniam lietuvių kalbos egzaminui ir dabar jų kalbos žinios yra per žemos laikyti vienodą egzaminą su lietuvių kilmės abiturientais.

Klausė, ar užteks gudrumo

Apie Rusiją konservatoriai kalbėjo ir palietę kitą aktualią temą – energetiką. Konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius teiravosi, ar A.Butkevičius supranta, kad atsisakiusi statyti savo atominę elektrinę Lietuva realiai taps Rusijos Kaliningrado srityje statomos elektrinės priedu.

Nesiruošiu čia atlikti išpažintį. Aš pritaikyčiau negražų žodį, bet susilaikysiu šiuo metu.

„Ar jums užteks ne tik stuburo, bet ir gudrumo bei išminties netapti Rusijos įkaitu?“ – teiravosi A.Kubilius.

Šis klausimas sunervino premjerą.

„Nesiruošiu čia atlikti išpažintį. Aš pritaikyčiau negražų žodį, bet susilaikysiu šiuo metu. Man rūpi, kaip šiandien ir rytoj sumažinti šilumos kainas žmonėms. Tai yra prioritetas numeris vienas“, – kalbėjo jis, tačiau ir vėl buvo pertrauktas nuaidėjusios pastabos „demagogija“ ir buvo paprašytas grįžti prie elektros klausimų.

Tuomet A.Butkevičius ėmėsi aiškinti, kad energetikos strategiją nulems gegužę jam pateikti ekonominiai paskaičiavimai.

„Aš nepriimsiu tokių sprendimų, kurie būtų kenksmingi Lietuvai ilgalaikėje perspektyvoje. Šiandien elektros pagaminimo kaina būtų aukštesnė nei yra rinkoje. Aš už tai, kad galėtume Lietuvoje pasigaminti elektros, bet turi būti paskaičiavimai. (...) Čia yra ne Graikija, mielieji. Turime sudaryti sąlygas, kad žmogus mokėtų normalią kainą. Šalis turi būti konkurencinga“, – dėstė premjeras.

Anot jo, Lietuvai svarbu turėti tinklus su Lenkija ir Švedija, kurie leis integruotis į Vakarų Europos elektros tinklą, tačiau dėl atominės elektrinės statybų nuomonės pažymėjo nereikšiąs, kol nebus aiškių skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius