Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 12 /19:21

Algirdas Butkevičius: sieksime įteisinti dvikalbius gatvių pavadinimus ir lenkiškus rašmenis pase

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius ir didžioji dalis ministrų kabineto trečiadienį lankėsi didžiausių oponentų – Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje. Konservatoriai teiravosi, ar Konstitucijai neprieštaraus naujos Vyriausybės užmojis įteisinti dvikalbius gatvių pavadinimus ir pavardžių rašymą dokumentuose ne lietuviškais rašmenimis.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Išspręsime vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus, (...) sieksime, kad valstybinis lietuvių kalbos egzaminas nelietuviškų mokyklų abiturientams būtų nukeltas į vėlesnį laiką“, – tvirtinama Vyriausybės darbų plane.

Paskirtasis teisingumo ministras Juozas Bernatonis konservatoriams aiškino, kad jeigu gatvių pavadinimai bus rašomi ir lietuviškai ir lenkiškai, Konstitucijos pažeidimo nebus.
Jis pabrėžė, kad tai yra anksčiau pažadėta Lenkijai, o duoto žodžio reikia laikytis.

„Konstitucijos pažeidimo nėra, jei greta vietovardžio valstybės kalba rašoma ir tautinių mažumų kalba“, – sakė J.Bernatonis.

„Bus ar nebus? Taip klausimas tikrai negali būti keliamas. Klausimas bus svarstomas. Teisininkai turi pasakyti, ar toks sprendimas pažeistų Konstituciją. Jeigu Konstitucija sako, kad turi būti koreguojami įstatymai ar sutartys, kurias yra pasirašę prezidentai... Tai nuolatinis darbas, kurį reikia įgyvendin tiek politikams, tiek Vyriausybės nariams“, – sakė A.Butkevičius.

Anot jo, dar 1994-aisiais Lietuvos ir Lenkijos vadovai pasirašė susitarimą, kuriame numatyta sudaryti darbo grupes, kurios spręstų tautinės mažumos problemas. „Dabar lenkai piktinasi, kad jiems atsibodo laukti, kada tokia darbo grupė bus sudaryta“, – pabrėžė jis.

Tuo tarpu Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad būtų galima šiuo klausimu darkart kreiptis į KT, ir tuomet „turint visą konstitucinę poziciją“ klausimą spręsti valstybinėje darbo grupėje.

„Užbaigsim namų darbus čia, Seime, kreipdamiesi į Konstitucinį Teismą“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Konstitucinis Teismas 1999 metais paskelbė, kad vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba, o 2009 metais nurodė, kad nelietuviškais rašmenimis vardas ir pavardė gali būti rašomi paso kitų įrašų skyriuje, tačiau toks įrašas „neturėtų būti prilygintas įrašui apie asmens tapatybę valstybine kalba“.

2010 metų pavasarį didžioji dalis socialdemokratų ir „darbiečių“ balsavo prieš dešiniųjų Vyriausybės parengtą įstatymo projektą, kuriuo siūlyta įteisinti vardų ir pavardžių rašymą dokumentuose originalo kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius