-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 21

Algirdas Butkevičius teigiamai vertina siūlymus greičiau kompensuoti pensijas

Premjeras teigiamai vertina koalicijos partnerių „darbiečių“ siūlymą nuo kitų metų liepos kompensuoti per krizę sumažintas pensijas. Jo teigimu, pagerėjus finansinėms galimybėms, bus svarstoma ne tik pensijas kompensuoti, bet ir padidinti.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šitą nutarimą (projektą – BNS) vertinu teigiamai. Nėra griežtai pasakyta, kad nuo liepos 1 dienos. Jeigu finansinė situacija pagerės, bus viršplaninės pajamos, tai aš manau, kad reikėtų ne vien tik kalbėti apie kompensavimą, bet ir apie pensijų didinimą ir įsiskolinimų mažinimą. Mano manymu, turėtų būti nubrėžtos trys kryptys – skolos mažinimas, pensijų kompensavimas ir pensijų didinimas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Anot jo, pensijų kompensavimo tvarka bus parengta iki kitų metų gegužės 1 dienos.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį teigė, kad dėl pensijų kompensavimo buvo kreiptasi į Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas.

„Mes tikrai kalbėjome koaliciniame susirinkime ir vienbalsiai pritarėme, kad nusavintos pensijos 2014 metais turėtų būti pradėtos kompensuoti iš surinktų viršplaninių pajamų. Yra paprašyta tiek finansų ministro, tiek socialinės apsaugos ir darbo ministrės iki gruodžio 15 dienos pateikti savo grafikus – kaip jie mato, kaip planuoja tas pajamas ir iš kokių lėšų bei kuriais periodais būtų galima kompensuoti (pensijas – BNS)“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė L.Graužinienė.

Anot Seimo pirmininkės, ekonominės tendencijos rodo, kad kitais metais bus surinkta daugiau pajamų nei planuojama.

„Viršplaninių pajamų tikrai bus, tą rodo visos ekonominės tendencijos. Tikiu Lietuvos verslu. Pajamos savaime neatsiranda, pajamos yra uždirbamos. Jeigu Lietuvos įmonėms sėkmingai seksis verslas, tuomet darbuotojai, mokėdami gyventojų pajamų mokestį ir suneša į biudžetą“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas ketvirtadienį teigė, kad jo vadovaujamas komitetas svarsto galimybę nuo kitų metų vidurio kompensuoti pensijas.

„Jeigu surastume galimybę ir pradėtume kompensuoti jau kitais metais nuo liepos 1 dienos, manau, kad mes su koalicijos partneriais surasime tokį būdą ir tokį variantą, ir tikrai socialiai labiausiai pažeidžiamai grupei turėtume surasti išeitį“, – ketvirtadienį Seime kalbėjo B.Bradauskas.

Valdantiesiems priklausantys „darbiečiai“ praėjusią savaitę užregistravo nutarimo projektą, kuriuo siūloma kompensuoti ne tik socialinio draudimo, bet ir visas valstybines pensijas. Toks sprendimas būtų galimas nuo kitų metų liepos, jei pirmąjį ketvirtį valstybės biudžetas gautų daugiau pajamų arba atsirastų kitų finansavimo šaltinių.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui reikėtų ne mažiau kaip 1 mlrd. litų.

Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams – nuo 2010 metų pradžios iki 2011 metų gruodžio 31 dienos – „apkarpė“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Tuomet pensijos buvo sumažintos vidutiniškai 15 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius