Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 13

Algirdas Butkevičius žada, kad socialdemokratai balsuos už trijų „darbiečų“ imuniteto panaikinimą

Paskirtasis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius žada, kad socialdemokratai balsuojant dėl „darbiečių“ neliečiamybės dalyvaus visi ir balsuos už imuniteto panaikinimą.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mūsų frakcija yra disciplinuota ir tikrai dalyvaus, kiek aš žinau, tikriausiai šimtu procentų, nei vienas nepasakė, kad elgsis kitaip, jūs patys pamatysit“, – klausiamas, kaip užtikrins socialdemokratų dalyvavimą balsuojant dėl neliečiamybės, sakė A.Butkevičius.

Seimo laikinoji tyrimo komisija ketvirtadienį nusprendė siūlyti naikinti Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho bei „darbiečių“ Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės  teisinį imunitetą. Už teisinio imuniteto panaikinimą balsavo ir komisijoje dirbę socialdemokratai.

„Komisijos nariai, kurie dalyvavo komisijos darbe, ir informavo vakar partijos vadovybę, jie mato, kad tai yra ekonominiai ir finansiniai pažeidimai padaryti. Taip, jokių abejonių, (socialdemokratai balsuos už neliečiamybės panaikinimą – red.), bylas turi nagrinėti teismas, ir politikams niekas nesuteikia teisės ribot teismų arba teisėjų darbą“, – sakė LSDP lyderis.

Po komisijos balsavimo dėl neliečiamybės paskirtasis premjeras atėjo į Darbo partijos frakcijos posėdį.

„Aš buvau labai trumpai pakviestas ir pasakiau, kad mano tikslas, kaip patvirtinto ministro pirmininko, organizuot Vyriausybės darbą, ir su manim negali būt jokių diskusijų dėl kažkokių kitokių sprendimų, kurie nėra susieti su koalicijos darbu ir su Vyriausybės darbu“, – sakė paskirtasis premjeras.

Tačiau tuo pačiu jis sakė, kad jokių ultimatumų iš „darbiečių“ dėl balsavimo imuniteto klausimu neišgirdęs, ir tikėjosi, jog Darbo partija parems Vyriausybės programą. „Ne, ultimatumų jokių neišgirdau. Aš manau, kad palaikys (Vyriausybės programą – red.). Kiek supratau, kad palaikys“, – sakė A.Butkevičius.

Po laikinosios komisijos balsavimo DP frakcijos posėdis užsitęsė ir jie vėlavo į posėdžio salę. Dėl to buvo atidėtas Vyriausybės programos svarstymas, nagrinėti kiti klausimai.

DP lyderis V.Uspaskichas, klausiamas, ar frakcija balsuos už programą, atsakė taip: „Frakcija balsuos dėl Vyriausybės programos“.

Tačiau DP lyderis neatsakė, ar balsuos už, ar kitaip.

Anksčiau ketvirtadienį Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas pareiškė, kad socialdemokratams komisijoje balsavus už jo ir dar dviejų „darbiečių“ teisinio imuniteto panaikinimą, dirbti su koalicijos partneriais bus sudėtingiau.

„Koalicijos partneriai labai daug kalbėjo, kad tai yra politinė byla, daugumą kitų dalykų, bet, matyt, yra kiti nurodymai, matyt, pradeda darbą su konservatoriais“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

„Sunkiau bus dirbti, ne taip lengva bus dirbti, nes jei koalicijos partneriai rodo, kad jie dirbs su opozicija, tai aišku, bus sunku dirbti, bet mes sąmoningai nieko nedarysim, mums to nereikia“, – kalbėjo partijos lyderis.

Seimo laikinoji komisija ketvirtadienį pasiūlė, kad parlamentas leistų V.Uspaskichą ir parlamentarus V.Gapšį bei V.Vonžutaitę leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Už tokį rezoliucijos projektą ketvirtadienį balsavo septyni komisijos nariai, penki buvo prieš, vienas susilaikė. Dėl visų trijų politikų balsuota vienodai.

Prieš teisinio imuniteto panaikinimą minėtiems parlamentarams balsavo „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas, Šarūnas Birutis, buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok ir „Drąsos kelio“ partijos narys Jonas Varkala.

Balsuodamas susilaikė laikinosios komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

Už neliečiamybės panaikinimą balsavo konservatoriai Kęstutis Masiulis, Arvydas Anušauskas, Stasys Šedbaras, socialdemokratai Rimantė Šalaševičiūtė, Darius Petrošius, Artūras Skardžius, liberalas Remigijus Šimašius.

Galutinį sprendimą dėl leidimo patraukti tris Seimo narius priims visas parlamentas.

V.Uspaskichas taip pat neatsakė, ar toks koalicijos partnerių balsavimas komisijoje gali turėti įtakos ketvirtadienį Seime balsuojant dėl Vyriausybės programos, nors ir pažymėjo, jog tai – du skirtingi klausimai.

„Du skirtingi klausimai programa ir imunitetas, turbūt taip (balsuosime už programą – red.), bet mes turėsime pranešti frakcijai komisijos sprendimą ir frakcija nuspręs (kaip balsuoti – red.). Aš agituočiau, kad balsuotų, tai yra vienas dalykas, o imunitetas – kitas dalykas“, – sakė V.Uspaskichas.

„Darbiečių“ lyderis svarstė, jog socialdemokratai iš viso turėtų nusišalinti sprendžiant klausimą dėl jo ir partiečių neliečiamybės, nes socialdemokratai esą suinteresuoti, ir šią versiją argumentavo „WikiLeaks“ dokumentu.

„Jei taip visiškai preciziškai kalbėti, jie šioj vietoj turi interesų konfliktą, nes Amerikos diplomatai savo pažymoje siunčiant į Baltuosius rūmus kalba, kad Vyriausybė, socialdemokratai suinžinieravo perversmą Darbo partijoj, suinžinieravo nuėmimą Darbo partijos lyderio nuo pareigų, šitoj vietoj normalioj politinėj demokratinėj bendruomenėj tai yra interesų konfliktas, jie negali dalyvauti“, – kalbėjo DP lyderis.

Viename iš nutekintų „WikiLeaks“ dokumentų JAV diplomatai teigia, kad socialdemokratas Gediminas Kirkilas, būdamas krašto apsaugos ministru, jiems sakė, jog ruošiamas perversmas Darbo partijoje siekiant nušalinti jos vadovą nuo pareigų.

Jeigu rezoliucijos dėl neliečiamybės panaikinimo projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, jis gali būti priimtas, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė visų Seimo narių.

V.Uspaskichas, V.Gapšys ir V.Vonžutaitė Vilniaus apygardos teisme teisiami, kad eidami vadovaujančias pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Sukčiavimu šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

V.Uspaskichas savo kaltę kategoriškai neigia ir sako, kad byla yra politinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius