Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 11

Algirdas Paleckis į Seimą veržiasi išsižadėdamas kovos su nacizmu ir džiaugdamasis uošvienės dosnumu

Algirdas Paleckis žinomas kaip Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitų herojus, sąmokslo teorijos „savi šaudė į savus“ autorius ir Birutės Vėsaitės „kairiojo sparno stiprintojas“. O dabar – galbūt ir būsimas Seimo narys su neeiliniais finansiniais sugebėjimais.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min aiškinasi, kaip Naujojoje Vilnioje į antrą Seimo rinkimų turą patekęs politikas susikrovė turtus ir kodėl išsiskyrė jo ir Kremliaus propagandos tinklui priskiriamų organizacijų keliai.

Kaip grąžinti skolą, negaunant pajamų? Paskambink uošvienei

A.Paleckis – žaibiškai praturtėjusio politiko pavyzdys. 2004 m. kandidatuodamas į Seimą tuometis perspektyvus socialdemokratas nurodė, kad jo šeimos turto vertė – 133 tūkst. litų. Tiesa, dar reikėtų pridėti 10 tūkst. litų skolų. Deklaruodamas turtą už 2004 metus, jau būdamas Seimo nariu, jis nurodė kur kas įspūdingesnį skaičių – turto už 247 tūkst. litų ir 16,47 tūkst. litų paskolų. Bet tai buvo tik pradžia.

2006 metais įvyko turbūt įspūdingiausias šeimos turto šuolis. A.Paleckis deklaravo, kad jo turto vertė išaugo iki 783 tūkst. litų.

2005 metais turto už beveik 103 tūkst. litų užgyveno ir politiko žmona Olga Paleckienė, anksčiau turto neturėjusi. 2006 metais įvyko turbūt įspūdingiausias šeimos turto šuolis. A.Paleckis deklaravo, kad jo turto vertė išaugo iki 783 tūkst. litų. Tiesa, sykiu deklaruota ir didelė gauta paskola – 434,5 tūkst. litų. Metais vėliau A.Paleckis su žmona turėjo privalomo registruoti turto už daugiau nei milijoną litų. Ir šiek tiek aptirpusią 431,6 tūkst. litų skolą. Iš ko skolinti šie pinigai – neaišku. Viešai prieinamuose šaltiniuose galima rasti tik vieną A.Paleckio deklaraciją, kurioje jis nurodo paskolos sandorį. Esą 2008 m. jam 50 tūkst. litų neviršijančią sumą paskolino Laimas Fergizas – buvęs jo padėjėjas Seime.

Tolesniais metais politinė A.Paleckio karjera klostėsi vingiuotai, bet turtinė padėtis beveik nekito. Politikas paliko Seimą, pabuvo Vilniaus vicemeru, su triukšmu išlėkė iš Socialdemokratų partijos, bet liko sostinės tarybos nariu. Ilgą laiką šeimos turto ir skolų balansas beveik nekito. Ir staiga Paleckių šeimos biudžetą slegianti skolų našta beveik išnyko.

Būdamas Vilniaus tarybos nariu ir „Fronto“ partijos lyderiu, A.Paleckis su žmona turto deklaracijoje už 2009 metus ir toliau nurodė turto už daugiau nei milijoną litų ir 463,41 tūkst. litų skolų. Praėjo metai – ir skolų nebeliko. Deklaracijoje už 2010 metus Paleckių šeimos turtas įvertintas beveik milijonu litų. Paskolų grafoje – vos 41 tūkst. Lt. Tiesa, didelė 463 tūkst. litų skola sugrįžo į politiko deklaraciją, kurią jis teikė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) 2011 m. kandidatuodamas į Vilniaus tarybą. Bet trumpam.

2012 m. kandidatuodamas į Seimą A.Paleckis deklaravo turto už 615 tūkstančių litų ir 20 tūkst. Lt skolų. Lyginant dvi VRK pateiktas anketas, panašu, kad per vienus metus – 2011-uosius – politikas sugebėjo grąžinti beveik visą 463 tūkst. litų skolą. Na, jeigu atsirado keli šimtai tūkstančių litų papildomų pajamų – ne problema. Tačiau A.Paleckis deklaravo per metus negavęs nė 4 tūkst. litų pajamų.

Ar buvo kitų sandorių, kurie A.Paleckiui padėjo susimažinti skolų naštą? Panašu, kad ne. Ar bent jau VRK teiktoje deklaracijoje A.Paleckis to nenurodė. Kandidatas į Seimą 2012 m. rudenį apskritai nedeklaravo nė vieno sandorio.

Pats politikas teigia jau ne kartą aiškinęs, kaip sutirpo didžiulė skola. Visa tai – uošvienės dėka.

„Čia buvo paskola, paimta kotedžui. O paskui man ją padėjo grąžinti žmonos mama. (...) Ten buvo parduoti butai Maskvoje – ir tiek. Kadangi jinai maskvietė yra. Butas, tiksliau, parduotas. Iš to ir grąžinom tą paskolą“, – 15min aiškino A.Paleckis.

(Ne)išsiskyrę keliai su Kremliaus remiamomis organizacijomis

Po 2012 metų A.Paleckis rinkimuose padarė pertrauką. Šiemet, kandidatuodamas į Seimą, politikas deklaravo kiek suplonėjusią piniginę. Kandidatas VRK nurodė turįs privalomo registruoti turto už 131 tūkst. eurų. Metinės pajamos – vos 2,32 tūkst. eurų.

Kas pasikeitė? Na, tikrai ne gyvenamoji vieta. A.Paleckis ir toliau gyvena Laurų gatvėje esančiame kotedže. Politikas paaiškino, esą turto vertės sumažėjimas – pasikeitusios nuosavybės formos rezultatas. Anot jo, anksčiau kotedžas buvo registruotas tik jo vardu, o dabar tai bendra sutuoktinių nuosavybė.

„Per pusę – mes gi bendrasavininkai su žmona esame šito kotedžo”, – aiškino A.Paleckis. Taigi bendra šeimos turto vertė turėtų siekti apie 262 tūkst. eurų. Senąja valiuta – maždaug 904 tūkst. litų.

Kaip „Fronto“ lyderis ir įvairių protestų organizatorius, A.Paleckis sulaukė VSD dėmesio ir puikavosi saugumiečių metinėse ataskaitose. Iš politiko VRK teikiamų duomenų matyti, kad dalį saitų su VSD radare esančiomis organizacijomis jis nutraukė ruošdamasis rinkimams.

Kandidatas nurodo, kad asociaciją „Lietuva be nacizmo“ jis paliko balandį. Be to, A.Paleckis buvo Kremliaus finansuojamos organizacijos „Pasaulis be nacizmo“ prezidiumo narys. Pats politikas deklaruoja šių metų liepą šias pareigas palikęs.

A.Paleckis teigia nebeturintis laiko dalyvavimui šios organizacijos veikloje dėl bandymo sugrįžti į didžiąją politiką.

„Kadangi ta organizacija daugiau visuomeninė ir aš tiesiog neturiu galimybių skirti pakankamai laiko ir vienai, ir kitai veiklai“, – kalbėjo jis.

Tačiau „Pasaulio be nacizmo“ interneto svetainėje jis ir toliau nurodomas kaip prezidiumo ir valdybos narys, o taip pat – kaip vienas iš organizacijos „įgaliotų komisarų“.

„Tai čia jau, matyt, reikia klausti jų. (...) Bet jie tą mano sprendimą žino. Čia tiesiog yra vėluojantis puslapio, matyt, atnaujinimas“, – sakė A.Paleckis.

Nauja įstaiga pasižymėjo rinkėjų papirkinėjimu

Pats A.Paleckis jau spėjo imtis ir kitų veiklų. Pernai jis įsteigė viešąją įstaigą „Visuomeninių projektų centras“. Vos įsteigta, ji pateikė prašymą tapti paramos gavėja. Tiesa, bent jau Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) neturi duomenų apie šiai organizacijai 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio pavidalu skiriamą paramą.

VMI duomenimis, paramos gavėjo statusą „Visuomeninių projektų centras“ turi nuo praėjusių metų vasario, tačiau sąskaitos paramos gavimui vis dar neatsidarė.

„Informuojame, kad VMI neturi duomenų apie šio paramos gavėjo galiojančią atsiskaitomąją sąskaitą eurais. Pagal gyventojų pateiktus FR0512 formos prašymus pervesti pajamų mokesčio dalį vienetams, turintiems teisę gauti paramą, ir (arba) politinėms partijoms skirta parama galės būti pervesta tik tada, kai paramos gavėjas Lietuvos Respublikoje esančiame banke ar kitoje kredito įstaigoje atsidarys atsiskaitomąją sąskaitą eurais“, – tokią informaciją apie A.Paleckio įstaigos situaciją pateikia VMI informacinė sistema.

Kol kas „Visuomeninių projektų centras“ nuskambėjo tik vienoje istorijoje – kai A.Paleckio veiksmus VRK pripažino rinkėjų papirkinėjimu.

Būtent per šią įstaigą Naujojoje Vilnioje gyventojams teiktos nemokamos teisinės konsultacijos. VRK nustatė, kad konsultacijas per reklamas atėjusiems gyventojams teikė „teisinį išsilavinimą turintis asmuo“, jos vyko bute su A.Paleckio rinkimine atributika, o pats politikas taip pat ateidavo susitikti su nemokamai konsultuojamais rinkėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius