-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 06

Algirdo Butkevičiaus vyriausybei gali tekti Seime pasitikrinti pasitikėjimą

Vis smarkiau prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikuojamai Algirdo Butkevičiaus vyriausybei gali tekti kreiptis į Seimą pasitikrinti, ar ja tebėra pasitikima, nepaisant to, kad kadencijos pabaiga – čia pat. Taip galėtų atsitikti tuo atveju, jeigu postus prarastų žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Liūdniausias scenarijus ministrų kabineto lauktų tuo atveju, jeigu Seimas pareikštų nepasitikėjimą. Tuomet jau šalies vadovei tektų formuoti naują vyriausybę.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dar juodesni debesys virš ministro J.Oleko galvos susikaupė po to, kai antradienį Seime prezidentė kategoriškai pareiškė, kad jis toliau pareigų eiti nebegali.

Bet neramu ir žemės ūkio ministrei V.Baltraitienei, nes opozicija Seime jai jau beveik parengė interpeliaciją.

Opozicija teiks dvi interpeliacijas

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius tvirtino, jog rengiama interpeliacija abiem ministrams: „V.Baltraitienei beveik parengėme, bet jau rengiame ir J.Olekui. Tikiuosi, kad surinksime pakankamai parašų ir šeštadienį abi interpeliacijas pateiksime Seimui.“

Opozicijos lyderis sutiko, kad, jeigu būtų balsuojama už interpeliaciją vienam ar kitam ministrui, tai vien opozicijoje esančių partijų balsų nepakaktų. Prireiktų ir valdančiųjų partijų palaikymo.

„Opozicijos pareiga – kelti klausimus, ar ministrai tinkamai eina savo pareigas, o valdančiųjų pareiga – apsispręsti, ar palikti juos postuose, ar ne? Bet juk abu ministrai gali atsistatydinti ir nelaukdami interpeliacijų“, – svarstė A.Kubilius.

J.Oleko postas stipriai susvyravo po to, kai buvo paskelbta, jog jo vadovaujamoje Krašto apsaugos ministerijoje – daug viešųjų pirkimų pažeidimų. Po garsiai nuskambėjusio virtuvės įrankių pirkimo, kurio kaina net aštuonis kartus aukštesnė nei rinkos, ministrui pasipylė kaltinimai ir dėl kitų pirkimų.

Tuo metu V.Baltraitienė kritikuojama dėl netinkamos Maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos. Kaltinimai dar labiau paaštrėjo po to, kai tarnybos vadovui Jonui Miliui buvo pareikšti įtarimai dėl bandymo dangstyti pažeidimus bendrovėje „Judex“, kuri siejama su parlamentaru Petru Gražuliu. Be to, viešumon iškilo liepos pabaigoje vykusios medžioklės istorija, kurioje dalyvavo pati ministrė su šeima, J.Milius, keli verslininkai ir Latvijos žemės ūkio ministras Janis Duklavas.

Ministrė – už plačių „darbiečių“ pečių

„Na, ir kas, kad ruošia interpeliaciją? Jei opozicija turi klausimų ministrei, tegul juos pateikia, o ministrė tegul atsako“, – kalbėdamas apie galimą interpeliaciją savo partijos kolegei V.Baltraitienei, sakė Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis.

Jis taip pat teigė nemanąs, kad ministrė turėtų atsistatydinti iki galimos interpeliacijos Seime. Tačiau, pasak V.Mazuronio, ministrės pasitraukimą iš pareigų galima būtų svarstyti tuo atveju, jei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jos veiksmuose įžvelgtų privačių ir viešų interesų konfliktą. Į komisiją kreipėsi pati V.Baltraitienė.

Svarstydamas, ar reikia interpeliacijos J.Olekui, „darbiečių“ lyderis sakė, jog šiuo klausimu pirmiausia vieningą nuomonę turėtų pareikšti ministro partijos kolegos socialdemokratai, o po to jau Darbo partija, kaip valdančiosios koalicijos partnerė, ieškotų sprendimų – palaikyti socialdemokratus ar ne.

Laukia paties ministro sprendimo

„Bus matyti. Bet greičiausiai spaudimas ministrui J.Olekui didės. Todėl reikia sulaukti jo paties sprendimo“, – bendraudama su LRT.lt, sakė socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė.

Ji įsitikinusi, kad J.Olekas, kaip itin patyręs politikas, privalo sprendimą priimti pats. Socialdemokratų lyderis, premjeras A. Butkevičius ministro dar neragino trauktis iš pareigų ir ne kartą yra išreiškęs jam palaikymą.

Prezidentė neturi svertų atšaukti ministrų

Jeigu atsitiktų taip, kad iš posto pasitrauktų kuris nors vienas iš ministrų, vyriausybei pasitikrinti įgaliojimų Seime dar nereikėtų. Tačiau, jeigu postų netektų ir V.Baltraitienė, ir J.Olekas, tuomet, pasak konstitucinės teisės specialisto Vytauto Sinkevičiaus, vyriausybė privalėtų prašyti Seimo naujų įgaliojimų veikti.

„Greičiausiai tai pavyktų nesunkiai, nes A.Butkevičiaus vyriausybė Seime turi valdančiosios daugumos palaikymą. Viena prezidentė ministrų iš postų atšaukti neturi jokių teisinių svertų. Jos pareikštas nepasitikėjimas – tik moralinio pobūdžio, o už ministrų veiklą tiesiogiai atsakingas ministras pirmininkas“, – aiškino V.Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius