Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 19

Alimentų negaunantiems tėvams – trupiniai iš valstybės: kodėl mokama tiek nedaug?

„Kokie užaugs būsimos gerovės valstybės kūrėjai, investuojant į juos „net“ 88,20 euro per mėnesį?“ – ironiškai klausia Žemaitijoje gyvenanti Asta. Moters įsitikinimu, tokia iš Vaikų išlaikymo fondo mokama suma yra visiškai neadekvati. Tuo tarpu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija į tokius priekaištus atsako paprastai: toks įstatymas.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Kai nemoka tėvai – moka fondas

Vaikų išlaikymo fondo išmokos skirtos tiems vaikus auginantiems tėvams, kai vienas iš jų nemoka teismo priteisto išlaikymo – alimentų. Tuomet šeimoms į pagalbą ateina fondas, kuris vėliau sumokėtus pinigus pats bando išsireikalauti iš skolininko.

Tačiau, pasak Astos, ta pati valstybė, kuriai ir priklauso Vaikų išlaikymo fondas, skaičiuoja, kad minimalus alimentų dydis vienam vaikui, gaunamas iš abiejų tėvų, turėtų prilygti minimaliai mėnesinei algai.

„2023 metais ši alga „į rankas“ yra apie 633 eurai, tad už kiekvieną vaiką kiekvienas iš tėvų turi mokėti po maždaug 317 eurų.

Tačiau iš fondo mokama gerokai mažiau. Tiesa, nuo šių metų sausio 1 dienos išmokos padidėjo keliais varganais eurais ir dabar siekia 88,20 euro per mėnesį.

Tiek galima tikėtis, jei likote su vaiku ar keliais viena, o dingusi antra pusė nepageidauja susimokėti geranoriškai ir antstolių nebijo, kas dažniausiai reiškia, kad dirba nelegaliai, nevengia išgerti, sukaupto turto neturi. Tokia situacija labai piktina“, – sako Asta.

Labiausiai kenčia vaikai

Pasak Astos, Vaikų išlaikymo fondas Lietuvoje atsirado 2008 metais: „Jau su juo beveik užaugo viena karta. Bandžiau domėtis, kokia situacija yra kitose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius