-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 30

Alkoholis išgelbėjo parlamentarų pietus? Konkursas dėl kavinės nuomos pagaliau sulaukė pasiūlymų

Seime leidus prekiauti lengvais alkoholiniais gėrimais, pasisekimo sulaukė ir konkursas dėl kavinės nuomos. Anksčiau konkurse susidomėjusių įmonių nebuvo, tačiau dabar, anot Seimo kanceliarijos, pasiūlymų gauta. Vis dėlto, kas sudomino maitinimo paslaugas teikiančias įmones? Vos vieno euro nuomos mokestis ar galimybė prekiauti alkoholiu?
Seimo kavinė
Seimo kavinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiuo metu gautus pasiūlymus vertina Seimo kanceliarijos viešųjų pirkimų komisija“, – 15min sakė Seimo kanceliarijos spaudos biuro vadovė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė

Tikslus gautų pasiūlymų skaičius neatskleidžiamas, jų vertinimas gali užtrukti, tad ir laimėtojas bus paskelbtas vėliau.

„Komisija informavo, kad kol kas neaišku, kiek užtruks gautų pasiūlymų vertinimas, nes, kaip įprasta, gali prireikti kreiptis papildomos informacijos į pasiūlymus pateikusius dalyvius“, – teigė Seimo kanceliarijos atstovė.

Dalyvauja ir „Gustuko picerija“?

Konkurso dalyviai kol kas oficialiai neskelbiami, tačiau vienas galimas konkurso dalyvis šią savaitę pasiskelbė pats, tai – COVID-19 pandemijos metu pagarsėjusi „Gustuko picerija“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gustuko picerija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gustuko picerija

„Suprasdami, kokioje sunkioje ir nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė Tautos išrinktieji, nusprendėme nelikti abejingais, todėl nedvejodami priėmėme sprendimą pateikti Seimo kanceliarijai pasiūlymą viešojo maitinimo paslaugų pirkimo konkurse“, – feisbuke rašė maitinimo įstaiga.

„Gustuko picerija“ netgi žada žaismingus patiekalų pavadinimus, tokius kaip „Apkalta“ arba „Vėgėlės suktukas iš dešinės“.

Tačiau vis dar neaišku, ar maitinimo įstaiga iš tiesų dalyvauja konkurse, ar tai tebuvo tik viešųjų ryšių akcija.

Kur valgo Seimo nariai?

Parlamente šiuo metu kavinė neveikia, tad Seimo nariams maisto tenka ieškoti aplink esančiose kavinėse ar restoranuose.

Arba – užsisakyti maisto į darbo vietą naudojantis kurjerių paslaugomis, arba – atsinešti maisto iš namų.

Vienas liberalų lyderių Eugenijus Gentvilas 15min pasakojo, kad pietus pastaruoju metu valgydavo ir aplink esančiose kavinėse ir kitais būdais.

„Porą kartų buvo, kad kažkieno gimtadienis frakcijoje, kažkas vaišes atnešė – tada nereikėjo eit pietaut. Vieną kartą kolegos patarėjai ėjo pietauti, aš neturėjau laiko, tai man parnešė blynų – tokių jau pusiau atšalusių iš kažkokios valgyklos“, – kalbėjo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Vis dėlto, porą kartų tekdavo ir visai nevalgyti.

„Ryte sočiau pavalgau, paskui iki vakaro galiu pakentėt. Tai visaip buvo“, – teigė E.Gentvilas.

Jis sakė besidžiaugiantis, kad kavinės konkursas pagaliau sulaukė pasiūlymų ir pripažino, kad draudimas prekiauti alkoholiu mažino patrauklumą.

„Jeigu dabar pritraukė, tai gerai. Į sveikatą“, – džiaugėsi Seimo narys.

Tuo metu Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė teigė, kad maisto atsinešdavo iš namų arba užsisakinėdavo į darbo vietą.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

„Aš ir atsinešdavau, bet vakar, kadangi buvo beviltiška tokia diena iki aštuntos vakaro, tai užsisakiau maisto per programėlę“, – 15min pasakojo buvusi „valstietė“.

Ji svarstė, kad konkursas pasiūlymų greičiausiai būtų sulaukęs ir tuo atveju, jeigu Seimas ir toliau būtų draudęs prekiauti alkoholiu.

„Tų pasiūlymų ir taip būtų sulaukta, nes pagalvokite – kiek Seimo nariai turės išgerti, kad pradėtų apsimokėti“, – teigė A.Širinskienė.

Seimo narė taip pat sakė, kad greičiausiai pasisekimo šis konkursas sulaukė ir dėl žinomumo.

„Dabar jau, matyt, sunku surasti Lietuvoje gyventoją, kuris nežinotų, kad Seimas ieško maitintojo“, – kalbėjo Regionų frakcijos atstovė.

Gal reiktų pakeisti kavinės vietą?

Laisvės partijos atstovė Ieva Pakarklytė 15min teigė, kad anksčiau nebuvo dažna Seimo kavinės lankytoja, dažniau maistą atsinešdavo iš namų arba užsisakydavo per kurjerius.

„Nėra didelės problemos atsinešti savo arba užsisakyti iš daugybės Vilniaus kavinių ir restoranų (...) Sveikiau yra atsinešti savo maistą“, – tvirtino parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Pakarklytė

Ji svarstė, kad galbūt leidimas prekiauti alkoholiu ir leido pritraukti pasiūlymų konkursui, tačiau greičiausiai daug uždirbti iš to neišeis, nebent kavinė būtų pasiekiama visiems gyventojams.

„Gal iš viso reiktų kavinės vietą pakeisti, kad galėtų eiti ir žmonės iš gatvės? Nes biuruose, kur yra kavinės, tai ten prekiaujama įvairiais dalykais, tos vietos atviros“, – kalbėjo Laisvės partijos atstovė.

Kavinės patalpos yra II-uose Seimo rūmuose, todėl patekti į jas galima tik gavus leidimą.

Konkursas nesulaukė pasiūlymų

Ankstesnis konkursas dėl kavinės nuomos buvo paskelbtas rugpjūčio pradžioje, tačiau pasiūlymų nebuvo sulaukta.

Kaip rašė BNS, nuo 2019 metų rugpjūčio Seime maitinimo paslaugas teikė dvi konkursus laimėjusios bendrovės – „Taurakalnis“ ir „Palūšės turas“, tačiau po metų, prasidėjus koronaviruso pandemijai, pastaroji bendrovė nutraukė sutartį.

Sutartis su „Taurakalniu“ baigėsi šių metų vasarą.

Rugpjūtį nesulaukus nė vieno pasiūlymo, konkurso sąlygos buvo šiek tiek pagerintos, o be to, Seimas dar ir leido kavinėje prekiauti alkoholiu.

Seimo rūmuose prekiauti alkoholiniais gėrimais uždrausta 2008 metais tuometinio parlamento vadovo Arūno Valinsko iniciatyva.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arūnas Valinskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arūnas Valinskas

Draudimas įsigaliojo 2009 metų sausio 1 dieną, išimtis taikyta Seimo rūmuose rengiamiems banketams, priėmimams, furšetams ir darbo pietums.

2013 metais Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai metu alkoholiniai gėrimai į Seimo restoraną bei valgyklą buvo kuriam laikui grąžinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius