Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 05

Alkoholizmo gydymo ekspertas Londone: norint pasveikti reikia tikslo

Dažnas užsienyje dirbantis lietuvis savo vakaro neįsivaizduoja be taurės ar bokalo svaigaus gėrimo. Psichologų teigimu, panirimui į sveikatai pavojingą ligą įtakos turi socialinė atskirtis, ilgesys bei vienatvė, jaučiama daugelio emigrantų. Didžiųjų miestų gatvės pilnos tautiečių, nesugebėjusių nugalėti ligos ir kasdien turinčių tik vieną tikslą – išgerti.
Vladislavas Pocius.
Vladislavas Pocius. / Asmeninio archyvo nuotr.

Netoli Londono reabilitacijos centrą nuo priklausomybių kenčiantiems tautiečiams įkūręs Vladislavas Pocius griežtas – nepripažinus ligos ilgainiui laukia mirtis užsienio gatvėje. Pats su alkoholizmu kovojęs ir padėjęs tai padaryti ne vienai dešimčiai lietuvių, V.Pocius tikina, kad svarbiausia – atrasti priežastį, dėl kurios linkstama prie taurelės, ir ją panaikinti.

Alkoholis – sėkmingo gyvenimo priešas

„Priežasčių gėrimui gali būti daug ir jos kiekvienam skirtingos, bet turi šį tą bendro. Yra toks posakis: nepatenkintuose lūkesčiuose slypi visų priklausomybių šaknys. Skyrybos, darbo praradimas, artimojo netektis, skausmas, stresas, vienatvė... Tai tik postūmiai išlenkti taurelę ar svaigintis kitkuo, bet tos priežastys yra paviršutinės, pagrindinių priežasčių reikėtų ieškoti giliai širdyje“, – kalbėjo tautiečiams atsitiesti padedantis emigrantas.

Nepatenkintuose lūkesčiuose slypi visų priklausomybių šaknys.

Pašnekovas neslepia, kad pastebėti gresiančią priklausomybę pačiam nėra lengva, o net ir pastebėjus – gėda prisipažinti. „Neretai bandoma kontroliuoti alkoholio vartojimą, tačiau retai galvojama apie visai greta tūnančią baisią ligą. Supratimas ateina per bejėgiškumo pripažinimą. O tam labai dažnai talkininkauja pasekmės“, – sako Vladislavas.

Nors specialistai gydytis alkoholizmo nepataria patiems, žmogus gali palengvinti sau dalią paprasčiausiai nusprendęs, ko iš tikro nori ir siekia gyvenime. Reabilitacijos centre „Alfa“ metus praleidžiantys lietuviai savo tikslus nusistato ir jų po truputį siekia labai ilgai. Septintus metus veikiantis centras įkurtas pačiam V.Pociui išsikapsčius iš priklausomybių liūno ir supratus, ką norėtų veikti gyvenime.

„Darbas, veikla užima didžiąją dalį dienos, kuri tampa kur kas ilgesnė, jei darai tai, kas tau neįdomu. Atvykęs į Londoną dirbau statybose. Man tai buvo kančia, bet juk privalėjau dirbti. Vieną dieną pavargau, paėmiau lapą ir išrašiau tai, apie ką svajoju. Paskutinis punktas sąraše buvo mano svajonė padėti žmonėms, kurie kenčia nuo priklausomybių.

Tam pradėti aš nemokėjau nei kalbos, nei lėšų turėjau, tik baimių ir pasiteisinimų, kodėl negaliu to padaryti šiandien. Bet kitą rytą atsikėliau kitoks, atsikėliau laimingas. Prieš mano akis kabėjo baltas lapas su užrašu „Reabilitacijos centras“, kuris tuo metu buvo tik ant lapo ir giliai mano širdy, o šiandien jis – mano gyvenimo būdas. Kiekvienas turime popieriaus lapą, ką ant jo nupieši, priklauso tik nuo tavęs paties“, – pradėti nuo paprasčiausio skatino pašnekovas.

Paklaustas, ar apskritai įmanoma gerai gyventi vartojant alkoholį, V.Pocius atsakė lakoniškai: Teoriškas arklys praktiškai neveža.

Dažnas alkoholio vartojimas Jungtinėje Karalystėje laikomas kultūros dalimi. Po darbo įprasta užsukti į vietinę aludę ir su kolegomis išlenkti po bokalą kitą. Manoma, kad išgėrinėjimas gali padėti užmegzti draugiškus santykius darbovietėje ar net padėti kilti karjeros laiptais.

Paklaustas, ar apskritai įmanoma gerai gyventi vartojant alkoholį, V.Pocius atsakė lakoniškai: „Teoriškas arklys praktiškai neveža.“

Saugaus alkoholio vartojimo neįsivaizduoja

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos departamentas turi nustatytą ribą, kiek grynojo alkoholio per savaitę suvartoti yra normalu. Pasak šalies medikų, penkios pintos alaus ar butelis vyno kas savaitę – nekelia pavojaus sveikatai. Tiesa, tie patys medikai nemokamai siūlo gydymo nuo alkoholizmo programą bei „vartojimo sumažinimu“ vadinamą gydymą.

Daugybę alkoholio sugriautų gyvenimų matęs pašnekovas nepritaria: „Kalėjimas, ligoninė, mirtis. Štai, kas laukia vartojančių. Lašas yra per daug, nes paskui ir tūkstančio gali būti per mažai. Kodėl mes stebimės alkoholio žala, bet ją toleruojame šeimose, per šventes pateisiname vartojimą vadindami tai tradicijom? Vaikas, kuris mato vartojimą šeimoje, nesąmoningai atkartoja šiuos veiksmus. Mes reikalaujame iš kitų, o patys elgiamės lengvabūdiškai.“

Kalbėdamas apie alkoholį vartojančio ir nevartojančio žmogaus gyvenimo kokybės skirtumus, pašnekovas nė neabejojo, kad atsisakius alkoholio gyvenimas kur kas sveikesnis ir įdomesnis. Negana to, tapus abstinentu sumažėja ankstyvos mirties, sukeltos alkoholio vartojimo, tikimybė.

Kalėjimas, ligoninė, mirtis. Štai, kas laukia vartojančių.

„Vartojančio žmogaus gyvenimas: darbas, namai, pasilinksminimai, nesutarimai, gyvenimas parke, ligoninės, nusikaltimai, deportacija. Nevartojančio žmogaus: mylima veikla, įvairūs pomėgiai, kelionės ir ilgas laimingas gyvenimas. Įdomiausia tai, kad šiuos žmones skiria tik plona riba. Su sunkumais kasdien susiduriame beveik visi, tik kiekvienas juos sprendžia skirtingai, tad ir rezultatus gauna skirtingus“, – nespręsti problemų alkoholiu skatino specialistas.

Jaunimo blaivybė tėvų rankose

Aptarus situaciją Jungtinėje Karalystėje pašnekovas prabilo apie Lietuvą, kurios politikai pastaruoju metu atkakliai bando mažinti alkoholizmą. Bandymais apriboti svaigiųjų gėrimų prekybą ir jų veiksmingumu V.Pocius netiki. Vyro teigimu, politiniai sprendimai neturi jokios įtakos sergantiems priklausomybe.

Politiniai sprendimai neturi jokios įtakos sergantiems priklausomybe.

„Stengiuosi nevertinti ir nesitikėti, kad tas ar anas kažką pakeis. Viskas tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje – iškreipta. Daug kas daroma dėl šlovės, gobšumo, puikybės. Nereikia būti politiku ar laukti įstatymo pataisų, kad darytum įtaką visuomenėje. Gali būti tinkamu pavyzdžiu visiems ten, kur esi dabar“, – apie blaivybę kalbėjo emigrantas.

Tarp Londono jaunimo itin populiarūs vienos nakties nuotykiai apsvaigus. Tokio elgesio pasekmes pašnekovas vertina griežtai ir tikina, kad taip dažnai elgiasi tėvų dėmesio stokojantys jaunuoliai.

„Pasekmės aiškios: abortai, savižudybės, depresija. Priežastys, mano nuomone, yra spragos auklėjime, sveikos moralės šeimoje nebuvimas, užimtumo stoka. Sakoma, vaikai yra tėvų veidrodis ir jei vaikas nesijaučia mylimas šeimoje, jei į jo poreikius neįsiklausoma, atsakymus jaunuolis gauna gatvėje arba tiesiog susikaupusį pyktį išlieja netinkamu elgesiu“, – teigė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius