-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 23 /16:26

Kauno Petrašiūnų kapinėse palaidota Alma Adamkienė, jai skambėjo muzika ir meilės kupini žodžiai

Antradienio popietę Kauno Petrašiūnų kapinėse ir jų prieigose žmonės rinkosi kur kas anksčiau, nei čia atvyko laidotuvių kortežas. Daugybė žmonių norėjo palydėti ponią Almą Adamkienę į paskutinę kelionę ir bent mintimis palaikyti gedule paskendusį prezidentą Valdą Adamkų. Kapinėse skambėjo muzika, arkivyskupo Kęstučio Kėvalo, kunigo Ričardo Doveikos kalbos.

Po paskutinio sudie Vilniuje – kelionė į vyro, prezidento Valdo Adamkaus gimtąjį Kauną.

VIDEO: Almos Adamkienės karstas išvežamas į Kauną

Kortežas su Almos Adamkienės karstu, lydimas tų, kurie nori dar kartą pabūti kartu, atvyko į Petrašiūnų kapines keliolika minučių prieš 16 val.

Čia atsisveikinti su buvusia pirmąja šalies ponia, nors ji ir nelabai mėgo būti taip vadinama, susirinko daugybė žmonių. BNS skaičiuoja, kad susirinkusiųjų buvo apie tūkstantį.

V.Adamkų prie kapo, laikydami už rankų, atlydėjo prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdiene.

Ašaros spindėjo ir nepažinojusiųjų akyse

Petrašiūnų kapinėse žmonės pradėjo rinktis iki oficialaus laidotuvių laiko dar likus daugiau nei valandai. Jų buvo įvairių – ir jaunų, ir pagyvenusių, ir tokių, kurie juokavo – ponia Alma buvusi jų bendraamžė.

VIDEO: Atsisveikinti su ponia Alma Adamkiene atėję žmonės neslėpė emocijų: „Tai praradimas visai Lietuvai“

Tarp atėjusiųjų ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis su drauge Loreta Stonkiene. Laidotuvėse taip pat dalyvavo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Šiaulių meras Artūras Visockas. Pagerbti atvyko ir Edita Mildažytė, Audrius Siaurusevičius su žmona Ingrida, Aistė Stonytė, laidotuvių organizacinius klausimus sprendė Jogaila Morkūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

Kalbinami žmonės neslėpė emocijų ir graudinosi, sakydami, kad nereikėjo ponios Almos pažinoti asmeniškai, kad jaustum jos svarbą ir indėlį.

„Tai praradimas visai Lietuvai“, – pasakė vyresnio amžiaus vyras, teigęs, kad net nesvarstęs, ar eiti, ar ne. Esą kiekvieno iš mūsų pareiga ateiti ir pagerbti prezidento žmoną A.Adamkienę.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

„Nuo pat ryto ruošiausi, kad eisiu. Ji buvo tikras pavyzdys, kaip gyventi, kaip elgtis, kokia būti tiek šeimoje, tiek viešojoje erdvėje“, – kalbėjo elegantiška, perlais pasipuošusi moteris.

Jos draugė neslėpė – sunku net kalbėti, nes ašaros spaudžia gerklę: „Ji buvo ikona.“

VIDEO: Nuo Prezidentūros iki Katedros aikštės: Almą Adamkienę išlydėjo žmonės, bičiuliai ir artimieji

Kalbos – apie meilę

Palydint A.Adamkienę skambėjo muzika. Po choro dainą jai skyrė ir Justinas Jarutis su seserimi Andre.

Paskutinį sudie tardamas arkivyskupas Kęstutis Kėvalas pabrėžė, kad ponia Alma buvo mylintis žmogus, dalinęs savo meilę ir vyrui, ir visiems žmonėms.

„Almos gyvenimas palieka neišdildomą žymę Lietuvos istorijoje. Ji stovėjo šalia savo vyro prezidentavimo laiku.

Išlydime ją su didele viltimi ir pasitikėjimu. Kas tiki, neragaus mirties per amžius“, – sakė arkivyskupas.

Jis linkėjo stiprybės prezidentui V.Adamkui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

Kalbėdamas kunigas Ričardas Doveika kreipėsi į prezidentą V.Adamkų ir sakė, kad „ponia Alma visiems čia esantiems, visiems žmonėms išlieka kaip dovana ir kaip pamoka“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

„Ji dovana nuo Dievo mums, tautai, Jums, ekscelencija prezidente – dovana. Ji ėjo šalia jūsų, bet kartu sugebėjo daugybei Lietuvos žmonių, ypač vaikų tapti tikrosios meilės motina“, – kalbėjo R.Doveika.

Jis kalbėjo apie meilę ir dėkingumą, kas buvo ponios Almos esmė.

Dainininkas Justinas Jarutis su seserimi Andre Balžekiene atliko ir specialiai poniai Almai sukurtą dainą.

VIDEO: Prie Almos Adamkienės kapo – jautri Justino Jaručio ir jo sesers Andrės daina

Iš kapinių prezidentą V.Adamkų išsivedė Gitanas Nausėda su Diana Nausėdiene. Našlys stabtelėjo ties savo senais bičiuliais – apsikabino su Raimundu Mieželiu, kompozitoriumi Giedriumi Kuprevičiumi. Šalia buvo ir Rimtautas bei Birutė Vizgirdos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

Net ir palaidojus ponią Almą, kai kapines paliko jos vyras, taip pat prezidentas G.Nausėda, žmonės nesiskirstė. Ėjo arčiau kapo, kai kurie degė atsineštas žvakes. Prašymas nenešti gėlių buvo išgirstas – jų atnešė vos vienas kitas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

Mirė po sunkios ligos

Apie pastaruoju metu sunkiai sirgusios Almos Adamkienės mirtį gegužės 21-osios rytą pranešė prezidentūra.

VIDEO: Paskutinis atsisveikinimas su Alma Adamkiene: karstas jau išneštas į Arkikatedrą

Su buvusia pirmąja ponia atsisveikinti buvo galima Prezidento rūmų Kolonų salėje pirmadienį ir antradienį iki pietų. Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje už velionę šv. Mišias aukojo kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Laidotuvės – antradienį 16 val. Kaune, Petrašiūnų kapinėse, Poetų kalnelyje. Ponia A. Adamkienė ilsėsis senų pušų paunksmėje. A.Adamkienę į paskutiniąją kelionę lydi arkivyskupas Kęstutis Kėvalas ir Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčios klebonas Ričardas Doveika.

„Atsisveikinimo su p. Alma Adamkiene ir jos laidotuvių organizatorius yra prezidentas Valdas Adamkus. Būti palaidotiems Kaune, prezidento Valdo Adamkaus gimtajame mieste, yra senas šeimos sprendimas“, – patvirtino prezidentūra.

VIDEO: Šv. Mišios už Almą Adamkienę Arkikatedroje

A.Adamkienės laidotuvės nėra valstybinės.

Petrašiūnų kapinės Kaune įkurtos 1939–1940 metais, o panteonas pradėjo formuotis 1959–1961 metais, kai iš panaikintų Kauno senųjų kapinių, vadintų Karmelitų kapinėmis, ir Vilijampolės kapinių į Petrašiūnus buvo perkelti žymių žmonių palaikai. Dabar panteone laidojami Kaunui ir Lietuvai nusipelnę asmenys.

Su V.Adamkumi – nuo gimnazijos Vokietijoje

1927-aisiais Šiauliuose prekybininkų šeimoje gimusi tuomet dar Alma Nutautaitė 1944 m. artinantis antrajai sovietų okupacijai su tėvais ir seserimi Danute traukėsi į Švediją, tačiau nacių okupantų visa šeima buvo sulaikyta, motina su dukterimis pateko į Rygos kalėjimą, vėliau – į darbo stovyklą Vokietijoje.

Vokietijoje A. Adamkienė mokėsi Eikšteto gimnazijoje, kur ir susipažino su būsimu vyru V.Adamkumi, vėliau baigė filologijos studijas Erlangeno Universitete Bavarijoje.

Atvykusi į JAV ji kurį laiką dirbo laborante plieno gamyklos laboratorijoje. 1951-aisiais A.Adamkienė ištekėjo už būsimojo prezidento.

Nuo 1962-ųjų A.Adamkienė 25-erius metus vadovavo iš Amerikos lietuvių verslininko Juozo Bačiūno kartu su vyru įsigytai Tabor Farm vasarvietei, tapusiai svarbiu lietuvybės centru – čia vykdavo išeivijos organizacijos „Santara–Šviesa“ suvažiavimai.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, šeima grįžo į Lietuvą.

V.Adamkui 1998-ųjų sausį tapus Lietuvos prezidentu, ji netrukus įsteigė savo vardo paramos fondą rūpintis globos stokojančiais vaikais ir jam 15 metų vadovavo.

Lietuvos prezidento pareigas dvi kadencijas 1998–2003 ir 2004–2009 metais ėjęs prezidentas prisiminimuose rašė, kad užsiimti labdara A.Adamkienė apsisprendė dar vykstant rinkimų kampanijai.

V.Adamkus teigė, kad eidamas prezidento pareigas neretai klausdavo žmonos požiūrio, kaip elgtis vienu ar kitu atveju.

Per jos vadovavimo fondui laikotarpį surinkta ir išskirstyta daugiau milijonas eurų paramos. Vėliau labdaros ir paramos fondas pavadintas „Auginkime ateitį“, jo archyvinė medžiaga perkelta į A.Adamkaus vardo biblioteką ir Butrimonių gimnazijoje Alytaus rajone įkurtą A.Adamkienės fondo muziejų.

A.Adamkienės nuomonė buvo svarbi ir politiniais klausimais. V.Adamkus teigė, kad eidamas prezidento pareigas neretai klausdavo žmonos požiūrio, kaip elgtis vienu ar kitu atveju.

A.Adamkienė turėjo dvigubą Lietuvos ir JAV pilietybę.

Pastaruoju metu A.Adamkienės sveikata buvo labai silpna, ji ne kartą gydyta ligoninėje.

Balandžio pabaigoje pirmoji ponia buvo atvežta į Vilniaus universiteto Santaros klinikas, A.Adamkienei diagnozuotas galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, atlikta skubi operacija. Nuo tada ji sunkios būklės gulėjo reanimacijoje, kol gegužės 21 d. mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius