-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 12

Alytaus ligoninės vadovas: „Įkūrus regioninę COVID-19 ligoninę, miesto ligoniai būtų labai nuskriausti“

Atramine Vilniaus Santaros klinikos ligonine kovai su COVID-19 tampančioje Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninėje per pastarąją parą nuo koronaviruso buvo gydomi jau 22 pacientai. Kokia situacija didžiausioje Pietų Lietuvos ligoninėje, apie tai – Alytausgidas.lt parengtame interviu su ligoninės vadovu Artūru Vasiliausku.
Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės vadovas Artūras Vasiliauskas
Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės vadovas Artūras Vasiliauskas / Vytauto V.Stanionio nuotr.

– Kokia situacija yra ligoninėje?

– Situacija, kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir ligoninėje – įtempta.

Šiuo metu neveikia Traumatologijos-ortopedijos skyrius, maitinimo blokas, pradeda po truputį darbą Vidaus ligų skyrius, pradėjo neseniai veikti Vaikų ligų skyrius.

– Kiek medikų serga ir kiek jų saviizoliacijoje?

– Turime per 10 darbuotojų, kurie saviizoliavęsi, trys serga lengva COVID-19 forma.

Įvertinsime reanimacijos pajėgumus ir matysime, ar galime toliau teikti planines paslaugas, ar reikia jų atsisakyti ir sutelkti visą personalą dirbti su COVID-19 ligoniais.

– Ligoninės atskirame pastate, kur Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius, įkūrėte COVID-19 ligoniams skirtas patalpas, kiek lovų čia turite ir iš kur atvežami pacientai, kuriam laikui užteks tiek vietų?

– Per du aukštus turime 40 lovų. Manau, kad skyrius greitai užsipildys.

Kartu su atvykusiais svečiais iš Vilniaus – Santaros ligoninės infekcijų skyriaus – stebime situaciją, vertiname turimus išteklius, įvertinsime reanimacijos pajėgumus ir matysime, ar galime toliau teikti planines paslaugas, ar reikia jų atsisakyti ir sutelkti visą personalą dirbti su COVID-19 ligoniais.

– Kokie pacientai patenka, kokios būklės, sunkių greičiausiai čia net nebuvo?

– Santaros klinikos patarė, kad čia būtų vidutinės ir lengvos formos pacientai, bet toks ligonis labai greitai gali iš vidutinės ligos formos tapti sunkesnės.

Vilniečiai skelbė, kad sunkesnės formos ligonius priims pas save, bet pastebime, kad priėmimas tampa sudėtingesnis, todėl manau, kad reanimacijos palatos atidarymas – neišvengiamas. Taip galėtume teikti paslaugas sunkesniems ligoniams.

– Ar teisingai suprantu, kad Vaikų reanimaciją Alytaus ligoninėje planuojama paversti COVID-19 reanimacija?

– Taip, tikėtina, kad tai bus padaryta. Ten turėtų būti keturios vietos.

– Kiek jūsų ligoninėje žmonių, prijungtų prie kvėpavimo aparatų, kokie yra įrangos ištekliai?

– Šiandien mums dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų netrūksta. Jeigu neteks plėstis, bus toks skyrius, kokį suformavome, manau, turimos įrangos užteks teikti dirbtinę plaučių ventiliaciją.

Mes esame medikai, pasiruošę teikti pagalbą žmonėms. Kaip bus nuspręsta, taip ir bus padaryta.

– Teko girdėti, jog yra siūlymas regione steigti COVID-19 ligoninę?

– Negaliu vadinti siūlymu, tai yra pamąstymas, kad galbūt regione reikėtų. Jeigu mes netaptume, o kiti taptų, tada mes įsipareigotume tos ligoninės aptarnaujamiems pacientams teikti ambulatorinės, planinės ir, be abejo, būtinosios pagalbos paslaugas. Manau, kad mes pajėgtume tai padaryti.

– Ar Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninė sutiktų pati tapti regionine COVID-19 ligonine?

– Mes esame medikai, pasiruošę teikti pagalbą žmonėms. Kaip bus nuspręsta, taip ir bus padaryta. Bet tada Alytaus miesto ligoniai būtų labai nuskriausti.

Aš manau, kad nebūtų taip tikslinga, nes COVID-19 ligonine galėtų tapti viena iš rajoninių ligoninių, o Santaros klinikų atraminė arba regioninė ligoninė turėtų teikti visas kitas paslaugas, kadangi reikalingi ir specialistai, ir intensyvi terapija, reanimacija.

Iš paskutiniųjų stengiamės teikti planines ir ambulatorines paslaugas. Tačiau viskas priklauso nuo skaičiaus COVID-19 pacientų, kuriems reikalinga skubi ir būtina pagalba.

– Kiek dabar dėl pagrindinio dėmesio koronavirusui yra apsunkintas medicininių paslaugų suteikimas?

– Gyventojai teigia patys, kad tikrai jiems sunkiau yra patekti – tiek pas šeimos gydytoją, tiek pas specialistus. Mes iki šios dienos teikiame visas planines paslaugas. Kasdien vykdavo nuo 7 iki 12 operacijų. Ortopedijos-traumatologijos paslaugos laikinai sustojo.

Pas mus dabar dirba Diagnostikos skyrius, čia pacientai aptarnaujami, tačiau truputį lėčiau, nes taip saugiau. Laiko prireikia medikų dezinfekcijai.

Iš paskutiniųjų stengiamės teikti planines ir ambulatorines paslaugas. Tačiau viskas priklauso nuo skaičiaus COVID-19 pacientų, kuriems reikalinga skubi ir būtina pagalba.

– Ačiū už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius