-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 12

Alytaus rajono valdžia skulptūrą pirko internetu iš Kinijos: nerado tinkamo lietuvių menininko

Alytaus rajono valdininkai didžiuojasi internetiniu pirkiniu – iš Kinijos atkeliavusia kinetine skulptūra, kuri papuošė Giluičio ežero pakrantę. Savivaldybės architektas Edvardas Minkevičius atskleidė, kad Lietuvoje nerado tinkamo menininko, ir pabrėžė: „Teigti, kad masinės produkcijos daiktai neturi jokios meninės vertės, būtų gan netikslu ir mėgėjiška.“ Internetu nupirktos dvi skulptūros atsiėjo kone 12 tūkstančių eurų.
Internetu pirkta kiniška skulptūra Alytaus rajone
Internetu pirkta kiniška skulptūra Alytaus rajone / 15min fotomontažas

Kaip teigiama savivaldybės pranešime, tai vienintelė tokia skulptūra ne tik Alytaus rajone, bet, greičiausiai, ir visoje Lietuvoje.

„Skulptūros dinamiška kompozicija kuriama pasitelkiant vėjo energiją. Jos išskirtinumas – judėjimas erdvėje“, – rašoma toliau.

Du nerūdijančio plieno dirbiniai, įskaitant mokesčius ir pristatymą, iš viso kainavo 11 963 eurus ir Lietuvą pasiekė per 3 mėnesius.

„Iš viso nupirktos dvi skulptūros – antroji bus pastatyta artimiausiu metu. Pasak savivaldybės architekto, jeigu šios skulptūros sulauks teigiamos rajono gyventojų reakcijos, neatmetama galimybė įkurti vėjo skulptūrų parką“, – rašoma toliau.

Kaip žmonėms kyla įvairių minčių, sunku atsakyti. Galbūt tai labiau mokslininkų kompetencija.

15min savivaldybės architekto Edvardo Minkevičiaus paklausė, kaip kilo mintis statyti būtent tokią skulptūrą?

„Kaip žmonėms kyla įvairių minčių, sunku atsakyti. Galbūt tai labiau mokslininkų kompetencija“, – atsakymą pradėjo jis.

Pašnekovas pasidalijo interneto nuoroda į straipsnį, kuriame rašoma, kad Masačusetso technologijų instituto ir Bostono universiteto (JAV) mokslininkai išsiaiškino, kaip elektrinio aktyvumo svyravimai leidžia smegenims formuoti mintis ir prisiminimus.

„Trumpai tariant, mokslininkų atlikto tyrimo nustatyta, kad smegenys sukuria bet kokias atitinkamas elgesio reakcijas į daugybę dirgiklių, taisyklių ir būtinų veiksmų kombinacijų. Smegenys žaibiškai sinchronizuoja neuronus ir aktyvuoja atitinkamus neuronų ansamblius. Manome, kad tokiu ar panašiu būdu kilo ir ši mintis. O jeigu paprasčiau, norėjosi išnaudoti vėjuotą Giluičio paplūdimį ir padaryti jį patrauklų ne tik maudynių sezonu. Manome, kad tokio tipo skulptūra puikiai tinka šiam tikslui. Tikriausiai šaltis ir vėjas besilankant Giluičio ežero paplūdimyje ankstyvą pavasarį (Simno kermošiaus metu) ir buvo tie dirgikliai, aktyvavę atitinkamus neuronų ansamblius. Ir dar, galbūt, Pinterest.com“, – rėžė jis.

VIDEO: Alytaus rajone – kinetinė skulptūra

Prisiminė A.Warholą

Paklaustas, kaip vertina faktą, kad iš Kinijos internetu įsigyta skulptūra – masinės gamybos objektas, kuris, kritikų teigimu, neturi jokios meninės vertės, E.Minkevičius svarstė, jog yra labai įvairių ir skirtingų požiūrių į meną. Pavyzdžiui, XX a. 6 dešimtmečio meno šaka „Pop art“ buvo orientuota į masinę produkciją, menininkai savo kūryboje dažnai naudodavo masinės gamybos produktus ir netgi daugindavo savo kūrinius.

Tad teigti, kad masinės produkcijos daiktai neturi jokios meninės vertės, būtų gan netikslu ir mėgėjiška.

„Žymus šios meno šakos atstovas Andy Warholas į savo kūrybą įtraukė šilkografijos techniką, kurdamas naudojosi trafaretais, kad galėtų greičiau perteikti dominusias idėjas ir jas padauginti norimą kartų skaičių. Tad teigti, kad masinės produkcijos daiktai neturi jokios meninės vertės, būtų gan netikslu ir mėgėjiška“, – toliau pasakojo pašnekovas.

Pirkinys iš pirmo žvilgsnio primena garsaus amerikiečių skulptoriaus Anthony Howe'o kūrinius, todėl 15min pasiteiravo, ar specialistai žino, kad tai – kopija? Į šį klausimą E.Minkevičius, kaip ir anksčiau, atsakė ironizuodamas ir netgi pademonstravo savo kinų kalbos, arba guglo vertėjo, žinias: „Kopija, reprodukcija ar daiktas. Leiskite pastebėti, kad anksčiau teigėte – masinės gamybos daiktai neturi jokios meninės vertės, o dabar prieštaraudami patys sau ieškote ryšio su garsių menininkų kūriniais. Savivaldybės administracija nėra skelbusi ar kažkaip kitaip nurodžiusi, kad Giluičio ežero pakrantėje pastatyta originali garsaus menininko skulptūra. Pranešime aiškiai nurodyta „iš Kinijos atkeliavusi skulptūra“.

Niekas nedraudžia jums kopijuoti Leonardo da Vinci „Monos Lizos“ ar Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Zodiako ženklų“, pasikabinti namie, organizuoti parodą ir net pardavinėti šias kopijas iki tol, kol neklaidinsite pirkėjo, jog tai originalus žymaus menininko kūrinys. Taip, Giluičio ežero paplūdimyje pastatyta skulptūra nėra originalus garsaus menininko kūrinys, tiesiog kažkas panašaus. Jau minėtame Pinterest.com įvedę „wind sculpture“ rasite visą krūvą panašių vėjo skulptūrų ir nebūtinai jūsų minimo žymaus amerikiečių menininko kūrinių.“

Toliau architektas išvardijo kelis menininkus ir dar kartą pabrėžė: „Giluičio ežero paplūdimyje pastatyta skulptūra nėra originalus menininko kūrinys (atsiprašome visų kinų, prisidėjusių prie šios skulptūros gamybos: 對不起他们说你已经制作了著名艺术家雕塑的副本).“

Lietuvoje tinkamo menininko nerado

Internete nepavyko rasti nė vieno lietuvių skulptoriaus, kuriančio ką nors panašaus (jeigu tokių yra, matyt, nesireklamuoja internete, o iš telefonų knygos atsiliepdavo medžio drožėjai ir siūlydavo organizuoti medžio skulptūrų plenerą).

E.Minkevičius 15min teigė, kad svarstė galimybę skulptūrą įsigyti Lietuvoje, tačiau, kaip jis pats teigia, internete nepavyko rasti nė vieno lietuvių skulptoriaus, kuriančio kažką panašaus (jeigu tokių yra, matyt, nesireklamuoja internete, o iš telefonų knygos atsiliepdavo medžio drožėjai ir siūlydavo organizuoti medžio skulptūrų plenerą). Pasak jo, lietuviškoms gamykloms užsakymo, neturint brėžinių, nebuvo galima pateikti.

„Be to, remiantis ekonomikos dėsniais, masinės gamybos daiktai (jei tai ne A.Warholo kūriniai, žinoma) kainuoja žymiai pigiau nei vienetiniai, tad taupydami mokesčių mokėtojų pinigus rinkomės optimalų kainos ir kokybės santykį“, – dėstė pašnekovas.

Populiarioje „Alibaba“ internetinėje platformoje, kurioje apsipirkinėjo rajono valdininkai, apsilankė ir 15min. Išties, kinetinių masinės gamybos skulptūrų joje apstu. Savivaldybės architektas anksčiau yra sakęs, kad neatmeta galimybės ateityje įkurti vėjo skulptūrų parką, todėl 15min pasiteiravo, ar visus eksponatus ketinama siųstis iš Kinijos.

„Kol kas sprendimas dėl skulptūrų parko nėra priimtas ir būsimų eksponatų importo kryptis nėra žinoma. Aišku, dabar, kai pirkimo ir atgabenimo iš Kinijos procedūra išbandyta, tokia galimybė taip pat neturėtų nebūti atmetama. O galbūt neuronų ansambliai vėl sujudės ir kils naujų minčių. Be to, sprendimus savivaldybėje priima ne E.Minkevičius, o savivaldybės vadovai, tad visi Minkevičiaus siūlymai gali ir likti tik siūlymais be drąsių savivaldybės vadovų sprendimų“, – atrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius