Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 05 15

Alytaus regiono valdžia sukilo dėl atliekų tvarkymo

Alytaus regioninės plėtros taryba ir septynių savivaldybių vadovai nesutinka su naujomis atliekų tvarkymo įstatymo pataisomis, kurias Aplinkos ministerija pateikė Seimo Aplinkos komitetui svarstyti. Jie įžvelgia grėsmes: galimybę į privačias rankas atiduoti regionų atliekų tvarkymo centrus ir valstybės kišimąsi į savivaldos savarankiškumą.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras tarp dešimties tokių centrų pirmauja įsisavinant ES lėšas. Sąvartyne jau kyla mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginiai. Kitų devynių regionų atliekų tvarkymo centrai šiek tiek atsilieka.

Jie buvo sukurti pagal vieną modelį: akcininkai – regionų savivaldybės, kurios atsakingos už atliekų tvarkymą.

Nepritariam sąvartyno mokesčiui, kuris nesusieja to mokesčio su atliekų tvarkymo plėtra, su deginimu, su galutinio tvarkymo plėtra, rūšiavimu ir tik pabrangina atliekų tvarkymo sistemą, – teigia A.Reipas.

Alytaus regiono savivaldybių vadovai piktinasi Aplinkos ministerijos ketinimais nustatyti naują atliekų tvarkymo sistemos tvarką, praplėsti atliekų tvarkymo centrų valdybas ir į jas deleguoti savo asmenis, pavyzdžiui, iš Aplinkos ministerijos, visuomeninių organizacijų.

Pasak savivaldybių vadovų, taip būtų sugriauta bendra dabartinė atliekų tvarkymo sistema.

„Mes esam pavyzdinis. (...) Kai ir gerbiamas [Algimantas] Salamakinas klausė, kokio modelio reikėtų, aš manau, kad Alytaus modelis pilnai pasiteisinęs ir reikėtų į tai atsižvelgti. Kai visiškai susitvarko savivaldybė, aš nematau jokio reikalo, kad kištųsi valstybė, nes tai riboja mūsų savarankiškumą“, – sako Alytaus meras Jurgis Krasnickas.

„Nepritariam sąvartyno mokesčiui, kuris nesusieja to mokesčio su atliekų tvarkymo plėtra, su deginimu, su galutinio tvarkymo plėtra, rūšiavimu ir tik pabrangina atliekų tvarkymo sistemą“, – teigia Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

„Matant to įstatymo pataisas, kurios pritaikytos kai kuriems regionams, kad būtų pajudintos kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Šiaulių regiono“, – teigia Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas sako suprantantis savivaldybių vadovų nerimą ir pripažįsta nežinantis, kada komitetas svarstys ministerijos pateiktas pataisas.

„Atvažiuoja Šiaulių merai ir sako: pas mus yra labai blogai, darykit tas pataisas. (...) Pirmas etapas, mano nuomone, turi likti savivaldybės lygmenyje – iki atliekų tvarkymo centrų. Dėl centrų reikia galvoti ir čia yra bendra problema, ir ten gali būti įsikišimas ir iš valstybės. Bet tai, kiek mokėti gyventojams, kiek rūšiuoti, kaip tvarkyti, turi likti savivaldos lygmenyje“, – sako A. Salamakinas.

Savivaldybių vadovai taip pat nesutinka su Atliekų tvarkymo įstatymo pataisose numatytomis baudomis. Jei savivaldybės nesilaikytų atliekų tvarkymo plano ir Atliekų tvarkymo įstatymo, baudos siektų iki kelių šimtų tūkstančių litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius