Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 15

Alytiškiai triukšmauja dėl XIX amžiuje pastatyto viaduko, kurį griauna „Norfos“ statytojai

Alytuje kilo triukšmas dėl XIX amžiuje pastatyto geležinkelio viaduko – pėščiųjų perėjos, kuris šiuo metu griaunamas, nes toje vietoje statoma „Norfos“ parduotuvė. Socialiniame tinkle „Facebook“ alytiškiai piktinasi, kad verslininkai niokoja paveldą, tačiau Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovas Alius Baranauskas 15min teigė, kad viaduko paveldo sąraše nėra.
Griaunamas viadukas Alytuje
Griaunamas viadukas Alytuje / Facebook naudotojo Daktaro Virgo nuotr.

Į 15min savaitgalį kreipėsi skaitytojai iš Alytaus ir pranešė apie griaunamą viaduką, kuris esą yra kultūros paveldo objektas.

Kaip rašo Alytaus apskrities naujienų portalas Danielius.net, Alytaus mieste prie senojo XIX a pabaigoje statyto geležinkelio viaduko – pėščiųjų perėjos, sujungusios senąjį Dainavos ir naująjį Vidzgirio mikrorajonus, statomas prekybos centras „Norfa“.

Facebook naudotojo Daktaro Virgo nuotr. /Griaunamas viadukas Alytuje
Facebook naudotojo Daktaro Virgo nuotr. /Griaunamas viadukas Alytuje

Anot portalo, vykdant Statybininkų gatvės rekonstrukciją, nuardžius dalį geležinkelio pylimo, specialiai buvo išsaugotas kultūros paveldo objektas – geležinkelio viadukas, tačiau 2017 m. spalio mėnesį jam iškilo reali grėsmė būti sunaikintam vykdant prekybos centro „Norfa“ statybas.

„Alytaus mieste XIX amžiuje buvo supiltas pylimas ir nutiesta geležinkelio linijos atšaka į Varėną, nuo pagrindinio kelio, kurio maršrutas buvo Sankt Peterburgas (Rusija)–Varšuva (Lenkija), nuo 1940 metų, vykdant masinius trėmimus visoje Lietuvoje, per šį istorinį Alytaus geležinkelio viaduką judėjo traukinių ešelonai į amžino įšalo žemę. Todėl šį geležinkelio viaduką privalome išsaugoti ateities alytiškių kartoms, kaip mūsų istorinę atmintį“, – rašoma straipsnyje.

Tačiau KAD Alytaus skyriaus vedėjas A.Baranauskas 15min sakė, kad viadukas nėra įrašytas į kultūros vertybių registrą.

„Jokio juridinio pagrindo stabdyti darbus, kažką trukdyti verslininkams nėra. Miestas nenusprendė, kad jiems toks objektas reikalingas kaip kultūros paveldo objektas“, – teigė jis.

Facebook naudotojo Daktaro Virgo nuotr. /Griaunamas viadukas Alytuje
Facebook naudotojo Daktaro Virgo nuotr. /Griaunamas viadukas Alytuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius