-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22 /13:42

Gaisras Alytuje: ministerija giriasi pabaiga, meras sako, kad gaisras užgesintas tik Vilniuje

Antradienio naktį gaisrui Alytuje turėjo būti suduotas stiprus smūgis, tačiau planas neišdegė – pakeliui į Dzūkijos sostinę ir gaisravietėje sugedo reikalinga technika. Visgi pagalba paryčiais Alytų pasiekė, darbai tęsiami ir, anot mero Nerijaus Cesiulio, vaizdas iš gaisravietės gerėja. Tuo metu ugniagesiai jau skelbia gaisrą užgesinę. Meras tokius pareiškimu stebisi – teigia, kad darbai vyksta pilnu pajėgimu.

Portalas alytausgidas.lt užfiksavo Alytaus mero Nerijaus Cesiulio ir Vidaus reikalų ministerijos atstovės konfliktą:

VIDEO: Užfiksuotas Alytaus mero ir VRM atstovės konfliktas: nesutaria, ar gaisras užgesintas

Atnaujinta teksto pabaigoje, Alytaus mero ir vidaus reikalų ministrės patarėjos komentarais

„Per šią naktį tiek duosime, kad bus gražu. (…) Jeigu reikės, dirbsime visą naktį. Gavome apšvietimus, pasidarėme viską, pradėsim atkėlinėti tą gaisro krūvą ir ją gesinti. Tada prasidės procesai, tikiuosi, vėjas bus palankus ir galėsime per naktį labai pasistūmėti“, – pirmadienio popietę 15min kalbėjo meras.

Visgi planas neišdegė.

Mero entuziazmą greitai numalšino viena po kitos atėjusios prastos žinios.

VIDEO: Gaisras Alytuje: iš pradžių žmonės galvojo, kad tai tamsus lietaus debesis

Pirmiausia sulūžo kasimo ir lupimo darbus gaisravietėje pradėjęs traktorius. Taip pat paaiškėjo, kad nuvažiavusi apie 100 kilometrų sugedo į pagalbą iš Naujosios Akmenės skubėjusi sunkiasvorė technika. Tai įvyko ties Kelme. O iki Alytaus dar buvo apie 200 km.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr./Alytaus mero Nerijaus Cesiulio naktį laukta sunkioji technika atvyko tik ryte
Alytaus miesto savivaldybės nuotr./Alytaus mero Nerijaus Cesiulio naktį laukta sunkioji technika atvyko tik ryte

„Nepavyko kol kas padaryti“, – kiek nusivylęs antradienio rytą 15min sako N.Cesiulis.

Jo teigimu, antradienį ryte reikalinga pagalba jau buvo vietoje ir įdienojus bus pradėti svarbūs gaisro gesinimo darbai.

Yra taip suprantama, kad nebėra atviros liepsnos.

„Technika viduje, vieną techniką ryte dar remontavo, jei ką, atkeliaus kita. Sunkioji technika iš Naujosios Akmenės taip pat atkeliavusi, viskas vyksta, kaip turi būti. Daromas kelias ir prasidės procesas“, – teigė jis.

Nuotr. iš Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio „Facebook“ paskyros/Gaisras Alytuje
Nuotr. iš Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio „Facebook“ paskyros/Gaisras Alytuje

Kita vertus, ir iki tol, meras pažymi, situacija gaisravietėje vis gerėja.

„Vaizdas pažiūrėjus į dangų gražėja su kiekviena minute“, – teigia jis.

Alytaus savivaldybė skelbia, kad dronas dūmų virš gaisravietės beveik nebefiksuoja, taip pat skelbia atšaukusi draudimą vykdyti veiklą aplink gaisravietę esančioms įmonėms bei įvažiuoti į Pramonės rajoną, tačiau rekomendacija nevykdyti įmonėms veiklos išlieka.

VRM: gaisras užgesintas

Savo ruožtu Vidaus reikalų ministerija jau tvirtina, kad gaisras yra užgesintas.

Ministerijos pranešime teigiama, kad antradienį ugniagesiai pranešė apie gaisro pabaigą. Šiame gaisro gesinimo etape turėtų būti pradėtas gaisro padarinių likvidavimas – išvežamos atliekos, tvarkoma teritorija.

„Gaisro židinys buvo lokalizuotas penktadienį, šiandien galime pasakyti, kad gaisro gesinimas yra baigtas, o darbai, kurie vykdomi dabar – tai gaisravietės tvarkymas. Ugniagesiai perpila ir aušina liekanas“, – teigia pranešime cituojamas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kanapickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kanapickas

Nuo antradienio ketinama šalinti atliekas iš gaisravietės.

„Kalbėjome su Ekonomikos ir inovacijos bei Aplinkos apsaugos ministerijų vadovais, paprašėme pagalbos dėl atliekų išvežimo. Šiandien į gaisro vietą nuvyko valstybinės įmonės „Toksika“ atstovai, kurie įvertins situaciją“, – teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Aš, kaip operacijų vadovas, sakau, čia niekas neužgesinta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Šiuo metu tariamasi dėl vietos, kur geriausia būtų išvežti atliekas.

Kita vertus, tokia informacija buvo naujiena Alytaus ekstremalių situacijų komisijai. Vicemerė Jurgita Šukevičienė 15min teigia negalinti patvirtinti, kad gaisras iš tiesų užgesintas.

Meras: gaisras užgesintas tik Vilniuje

VRM pranešimas esą gaisras jau užgesintas nustebino merą N.Cesiulį. Jis sako nesuprantantis, kas vyksta. Mero teigimu, gaisras dar gesinamas pilnu pajėgumu.

„Šiek tiek prieš 11 val. išvažiuoju iš gaisro objekto į miestą ir pamatau žinutę po dešimt minučių, kad viskas užgesinta. Aš lyg paskirtas – nežinau net koks čia mano pavadinimas – kažkokių operacijų vadovu ir manęs niekas neinformuoja, kad užgesintas gaisras. Aš grįžtu, galvoju, gal įvyko stebuklas. Užlipęs ant degančios kalno krūvos, padarau dvi foto ir matau ugnį, dūmus, į dangų kyla dūmai. Man čia neužgesinta“, – 15min teigia jis.

„Gaisrininkai pila vandenį pilnu etapu, vyrai keičiasi pamainom, mašinos dirba. Spaudau šlangas su koja, pilnos šlangos, pilnai pučia vandenį. Vyrai kasa, apvertinėja tuos nuodegulius, po jais yra ugnis, vyrai pila, gesina. Kas čia kam užgesinta, aš neįsivaizduoju

Aš, kaip operacijų vadovas, sakau, čia niekas neužgesinta ir su vyrais kalbu, jie krato galvas. Niekas, kas išėjo iš šito objekto, negali pasakyti, kad užgesinta“, – sako N.Cesiulis.

Situaciją jis taip pat pakomentavo ir feisbuke.

Mero teigimu, gaisras užgesintas tik Vilniuje.

„Alytaus gaisras užgesintas tik Vilniuje. Su tuo ir sveikinu“, – rašo jis.

VIDEO: Pykčio neslepiantis Alytaus meras N.Cesiulis: reikia žmonėms nemeluoti, kas čia vyksta

Ministerija ramina: darbai nesustoja

Vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič teigia, kad paskelbus apie gaisro užgesinimą situacija Alytuje nesustoja – darbai toliau vyksta.

Esą fakto deklaravimas reiškia, kad yra pareinama į kitą etapą.

„Ekstremalios situacijos tikrai niekas neatšauks, tarnybos tikrai dirbs ir darys savo darbą. Yra sutarta su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika, kad visas atliekas išveš į Šiaulius. O dabar prasidėjo toks gaisro likvidavimo etapas, kada gaisras jau yra užgesintas. Taip, yra tam tikrų židinių, bet dabar su ugniagesiais kalbama, kad galima po truputį išvežti tas atliekas, kad tarša būtų kuo mažesnė, kad alytiškiai galėtų kvėpuoti švariu oru“, – 15min teigia ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytus po padangų perdirbimo gamyklos gaisro
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytus po padangų perdirbimo gamyklos gaisro

Paprašyta patikslinti, kas turima omenyje, kai sakoma, kad gaisras yra užgesintas, ji patikino, kad gaisre nebėra atviros liepsnos.

„Yra taip suprantama, kad nebėra atviros liepsnos. Jos nebėra nuo penktadienio“, – sako patarėja.

Kodėl tuomet penktadienį nebuvo skelbiama, kad gaisras yra užgesintas?

„Todėl, kad buvo baiminamasi, kad bus dar liepsna. Ugniagesiai nebuvo įsitikinę, kad tikrai atviros liepsnos nebebus. Dabar jie 100 proc įsitikinę, kad tikrai jau nedega“, – sakė ji.

Miklusėnuose plaunamos gatvės

Portalas alytausgidas.lt praneša, kad antradienį specialia technika –vakuumine šluota plaunamos ir siurbiamos Miklusėnų kaimo, kur nustatyta didžiausia tarša, gatvės.

Pranešama, kad aplink Miklusėnus esantys žvyrkeliai bus laistomi druskingu vandens mišiniu.

Pranešama, kad į Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninę dėl apsinuodijimo kietosiomis dalelėmis nesikreipė nei vienas alytiškis.

Jau 7 dienas Alytaus S.Kudirkos ligoninėje, Šeimos centre, taip pat Alytaus miesto stadiono viešbutyje ir Socialinių paslaugų centre besiglaudžiantys evakuoti Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro ligoniai jaučiasi gerai, tačiau kada sugrįš į centro patalpas kol kas nėra aišku.

Alytuje praėjusios savaitės trečiadienio naktį kilo gaisras, kurio plotas siekia apie 3 tūkst. kvadratinių metrų. Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas. Sutelktos pajėgos iš Vilniaus ir Kauno priešgaisrinių gelbėjimo valdybų savivaldybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius