Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 12 18

Alytuje siūloma ne renovuoti, o nugriauti 30 metų senumo mokyklą – „būklė kritinė“

Alytaus miesto savivaldybei siūloma nugriauti Likiškėlių progimnaziją ir pastatyti naują, mažesnę mokyklą. Dabar įstaigos būklė yra kritinė, o renovacija būtų brangesnė nei griovimo ir statybos darbai kartu sudėjus, rašoma ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos darbo grupės išvadose. Mokyklos bendruomenė stebisi, kaip 30-ies metų senumo įstaiga gali būti „kritinės būklės“ ir sėkmingai mokyti vaikus. Prastu įvertinimu abejoja ir savivaldybės Švietimo skyrius. Miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė pažymi, kad nugriauti mokyklą yra tik vienas iš pasiūlymų.
Alytaus Likiškėlių progimnazija
Alytuje planuojama mokyklų tinklo pertvarka. / Likiškėlių progimnazijos nuotr.

Alytaus Likiškėlių progimnazijai lapkričio pabaigoje sukako 30 metų. Ar mokykla sulauks 31-erių, neaišku – garsiai kalbama apie planus mokyklą nugriauti ir išregistruoti iš juridinių asmenų sąrašo.

Šių metų spalio mėnesį Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyrius miesto mokyklų direktoriams pateikė raštą, kuriame pristatyta planuojama bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarka. Dokumente remiamasi specialios darbo grupės išvadomis, taip pat bendrovės „FINDEP“ studija, pagal kurią artimiausiu metu miesto mokyklų lauks nemažai pakeitimų. Gana drastiškai siūloma spręsti Likiškėlių mikrorajone esančios ugdymo įstaigos likimą.

Ar mes iki to nusigyvenome, kad griauname trisdešimties metų pastatus? Gyvenamųjų namų niekas negriauna, o renovuoja.

Dokumente teigiama, kad progimnazijos būklė yra kritinė, o ugdymo sąlygos kenksmingos. Studijos autoriai siūlo nerenovuoti mokyklos, o ją nugriauti ir pastatyti naują. Jeigu dabartinėje mokykloje vaikų gali mokytis virš tūkstančio, tai naujoje vietų būtų apie 400. Tokiu būdu esą būtų išspręsta mokyklos užpildymo problema, mokiniai ir darbuotojai dirbtų patogesnėje darbo aplinkoje.

Lukiškėlių progimnazijos nuotr./V.Valūnas ir J.Šukevičienė (per vidurį) gimnazijos 30-mečio minėjimo šventėje.
Lukiškėlių progimnazijos nuotr./V.Valūnas ir J.Šukevičienė (per vidurį) gimnazijos 30-mečio minėjimo šventėje.

Šiuo metu Likiškėlių progimnaziją lanko 377 mokiniai.

Anot „FINDEP“, pastato griovimo kaina siektų 1,1 mln. eurų o naujo statinio – 3 mln. eurų. Iš viso šiek tiek daugiau nei 4 mln. eurų. Specialistų teigimu, renovacija kainuotų beveik 5 mln. eurų, t.y. apie 764 tūkst. eurų brangiau.

Turi klausimų ir „FINDEP“, ir savivaldybei

Likiškėlių bendruomenė bendrovės pateiktais skaičiavimais ir vertinimais abejoja. Rašte Švietimo ir sporto skyriaus vedėjui Vytuoliui Valūnui teigiama, kad Kauno Santaros gimnazijos, kuri pastatyta pagal tokį patį projektą, renovacija kainavo beveik perpus mažiau nei nurodo specialistai – apie 2 mln. eurų.

Kartu stebimasi, ką reiškia vertinimas „kritinė būklė“. Bendruomenės teigimu, dar šių metų rugpjūčio mėnesį buvo suteiktas Leidimas-higienos pasas, o Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamentas dokumente dėl pasiruošimo 2019-2020 mokslo metams kaip probleminę vietą yra nurodęs tik sporto salę.

Klausimų bendruomenė turi ir savivaldybės atstovams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus miesto savivaldybė

Pasak nenorėjusio būti įvardyto mokyklos atstovo, siūlymas nugriauti mokyklą yra argumentuojamas ir tuo, kad ugdymo įstaiga dirba nuostolingai. Tačiau, jo teigimu, vaikų išlaikymas Likiškėlių progimnazijoje miestui kainuoja mažiau nei kitose mokyklose.

Taip pat pažymima, kad besimokančių vaikų skaičius įstaigoje yra augantis, o dalį jų sudaro iš užsienio grįžusių šeimų vaikai. Teigiama, kad čia yra įsteigtas Lietuvybės centras.

Be to, pašnekovas stebisi, kaip galima griauti pastatą, į kurį visai neseniai buvo investuota per 40 tūkst. eurų – suremontuotos patalpos, skirtos miesto Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos filialui.

„Kokia čia tada investicija? Koks taupymas? Tai valdžia netaupo, o ne mes“, – pažymi mokyklos atstovas.

„Ar mes iki to nusigyvenome, kad griauname trisdešimties metų pastatus? Gyvenamųjų namų niekas negriauna, o renovuoja“, – teigia 15min pašnekovas.

VIDEO: "100 porų šoka"

Pasak jo, mokykla unikali, nes yra vidinis kiemelis, vaikai per pertraukas neišleidžiami už mokyklos teritorijos. Be to, tai vienintelė mokykla visame Likiškėlių mikrorajone.

Pašnekovas taip pat pažymi, kad progimnazijos bendruomenė netiki pažadais dėl naujo pastato, mat Registrų centre esą išvis planuojama panaikinti mokyklą kaip juridinį vienetą.

Anot atstovo, mokyklos administracija, tėvai ir mokytojai yra pasiryžę saugoti mokyklą – šiuo metu yra surinkę per 2300 parašų, penktadienį planuoja protesto akciją. Jo teigimu, geriausia būtų mokyklą renovuoti.

Švietimo skyriaus vedėjas netiki, kad būklė tokia bloga

Miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas teigia, kad darbo grupės pasiūlymas nugriauti dabartinę ir pastatyti naują mokyklą jam atrodo geriausias. Jo teigimu, šalia naujos mokyklos atsirastų ir vienas moderniausių sporto kompleksų šalyje.

Kita vertus, pašnekovas nevienareikšmiškai vertina tiek „FINDEP“ argumentus už, tiek bendruomenės kontrargumentus. Pavyzdžiui, jis nesutinka, kad mokykla, kaip teigiama bendrovės studijoje, yra „kritinės būklės“.

„Aš manau, kad tai netiesa. Mano vertinimu, pats ne kartą esu lankęsis, per dvejus metus nemažai yra atnaujinta, daug gražių dalykų padaryta. Tai tikrai aš šitos mokyklos būklės nevertinčiau taip, kaip vertino įmonė“, – sakė V.Valūnas.

Lazdijų rajono savivaldybės nuotr./Vytuolis Valūnas
Lazdijų rajono savivaldybės nuotr./Vytuolis Valūnas

Švietimo skyriaus vedėjui nuostabą sukėlė ir Likiškėlių progimnazijos teiginiai, kad savivaldybei išlaikyti vieną mokinį jų mokykloje kainuoja mažiau nei kitose. Tiesa, specialistas sakė negalintis pasakyti, ar tai tiesa – tą padaryti bus galima kitą savaitę, kai tarybai patikslins šių metų biudžetą.

Pasak V.Valūno, įvairius pasiūlymus, kaip spręsti ugdymo įstaigų tinklo pertvarką, įskaitant ir Likiškėlių mokyklos likimą, galima teikti iki sausio 2 dienos.

Vicemerė: sprendimai dar nepriimti

Alytaus vicemerė J.Šukevičienė teigia, kad Likiškėlių bendruomenė kiek per rimtai įvertino darbo grupės pateiktus siūlymus. Jos teigimu, jokie sprendimai dar nėra priimti, yra tik pasiūlymų stadija.

„Čia buvo pasiūlymai. Ir jokių sprendimų nepriimta. Džiaugiuosi, kad bendruomenės aktyvios. Aišku, yra daug emocijų, bet tarp jų atsirado ir pasiūlymų naujų. Visus pasiūlymus susistemins Švietimo skyrius ir juos nagrinėsime“, – sakė vicemerė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė

Ji nesiryžta vertinti, ar mokykla išties yra kritinės būklės ir ar reikia ją nugriauti – sako pasitikinti specialistų vertinimais.

Kartu vicemerė pažymi, kad atėjus klausimo svarstymo laikui, fizinė pastato būklė bus svarus argumentas.

15min mėgino susisiekti su „FINDEP“ studiją rengusiu specialistu, tačiau kol kas to padaryti nepavyko.

Kiek kainavo renovacija Kauno „Santaros“ gimnazijai?

15min nusprendė patikrinti, ar Likiškėlių bendruomenės teiginiai, kad tokiu pačiu projektu pastatyta Kauno „Santaros“ gimnazija renovacijai išleido perpus mažiau pinigų nei nurodo „FINDEP“, yra tiesa.

Susisiekus su gimnazijos direktore Asta Karliene ir pasitikslinus, kada buvo daryta mokyklos renovacija ir ar Likiškėlių progimnazijos nurodyta 2 mln. eurų suma renovacijai yra teisinga, ji kiek nustebo:

„O iš kur jie žino?“ – klausė direktorė. Bendruomenės rašte informacijos šaltinis nenurodytas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto savivaldybės administracija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto savivaldybės administracija

Anot Kauno miesto savivaldybės, „Santaros“ gimnazija remontuota buvo per kelis kartus. Bendra išlaidų suma nesiekia nė 1 mln. eurų.

„2008 m. už 145 tūkst. eurų buvo atliktas kapitalinis dalinis stogo su apšiltinimu remontas, kartu su techninio projekto parengimu. 2010 m. už 29,5 tūkst. eurų buvo įrengta priešgaisrinė ir patalpų apsaugos signalizacija.

2011 m. už beveik 638 tūkst. eurų buvo atlikti lauko sienų ir cokolio šiltinimo darbai, lauko durų keitimas, langų (įskaitant ir rūsio) keitimas, stoglangių keitimas, likusio sutapdinto stogo apšiltinimas, šilumos punkto ir vidaus šildymo sistemos rekonstravimas, dalies vidaus elektros tinklo bei apšvietimo atnaujinimas, šildymo, elektros, vandentiekio ir nuotekų infrastruktūrinės dalies techninio projekto parengimas, darbo projekto rengimas.

2016 m. už 48,1 tūkst. Eur buvo atlikti sporto salės remonto darbai (lėšos skirtos iš savivaldybės biudžeto). 2016-2019 m. skirti 75 tūkst. eurų elektrotechnikos darbams“, – sakė Bendrųjų reikalų vedėjas Artūras Andriuška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius