-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 29

A.Macijauskas: Žuvininkystės aukcionas išliks

Penktadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisija sukvietė žuvininkystės asociacijų atstovus, žuvies perdirbėjus ir žvejus į diskusiją kartu su Žemės ūkio viceministru Aušriu Macijausku aptarti opius žuvininkystės verslo klausimus bei Žuvininkystės aukciono likimą.
Žuvininkystės aukciono teisminis procesas atidėtas iki lapkričio 15 dienos.
Žuvininkystės aukciono teisminis procesas atidėtas iki lapkričio 15 dienos. / E.Jankausko/15min.lt nuotr.

Susitikime daugiausia diskutuota apie Žuvininkystės aukciono (toliau – aukciono) problemas. 15min.lt primena, kad esą dėl neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų statant aukcioną reikės grąžinti 5,6 mln. litų Europos Sąjungos (ES lėšų).

„2007–aisiais pastačius Žuvininkystės aukcioną, Finansų Ministerija (FM) atliko patikrą ir nustatė, kad buvo pažeistas viešųjų pirkimų įstatymas. Remdamasi Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pateiktomis tyrimo išvadomis, FM įpareigojo aukciono vadovybę grąžinti visas statyboms skirtas ES lėšas. Aukciono atstovai nutarimą apskundė teismui, ir nuo spalio 21 dienos nutarimas grąžinti pinigus yra sustabdytas. Taip pat sustabdytas ir aukciono perdavimas Turto bankui“, – sprendimus išaiškino ŽŪM teisės departamento direktorius Andrius Burlėga.

Viešųjų pirkimų procedūros buvo pažeistos tada, kai kompiuterinės technikos pirkimas buvo pavestas aukciono statybos subrangovui. Pagal įstatymus, šį pirkimą turėjo vykdyti perkančioji organizacija, tai yra pats aukcionas. Statybos subrangovas nupirko kompiuterinę techniką, kurios suma tapo beveik 150 tūkst. litų didesnė nei antroje vietoje buvusio subrangovo siūlyta kaina. Teismo posėdis atidėtas iki lapkričio 15–osios.

Siūlo galimybę grąžinti tik dalį sumos

Savivaldybės komisijos nariai klausė Ministerijos atstovų, kodėl NMA anksčiau nepastebėjo viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimo, o tai aptiko tik proceso pabaigoje. Ministerijos Teisės departamento direktorius replikavo, kad net ir tuo atveju, jei agentūra padarė pažeidimų tikrindama procedūrą ir laiku nepastebėjo klaidų, tai neatleidžia aukciono atstovų nuo atsakomybės už neskaidriai vykdytus prikimus. Esą pagal Europos Komisijos nuostatus, visa viešųjų pirkimų suma, net jei tai yra 1 litas, turi būti grąžinta, nes visas pažeidimas laikomas neteisėtu.

Tačiau uostamiesčio politikai nesutiko, kad siekiama atsiimti visą paramos sumą. Klaipėdiečiai politikai svarstė, kad jei nustatyti pažeidimai tik viename iš procesų, turėtų būti grąžinta tik to pažeidimo suma. Tačiau Žemės ūkio viceministras teigė, kad Finansų ministerija griežtai liepusi grąžinti visą sumą. Tai būtina, kad Lietuva Europinėje erdvėje nefigūruotų kaip šalis, neskaidriai įsisavinanti ES lėšas.

I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.
I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.

Viceministro nuomone, jei NMA į šią pinigų įsisavinimo procedūrą žiūrėjo pro pirštus, taip pat turėtų atsakyti. Diskusijos metu viceministras ne kartą pabrėžė, kad net ir pralaimėjus bylą aukcionas išliks, o pinigai bus grąžinti iš biudžeto. Jis tikino, kad pagrindinis aukciono tikslas – tarnauti žvejams ir kategoriškai neigė viešojoje erdvėje sklindančias kalbas apie aukciono privatizaciją.

Žvejai ir supirkėjai: aukcionas reikalingas

Susitikime dalyvavę žvejai sulaukė atsakymų į juos neraminančius klausimus dėl žvejybos vidaus ir išorės vandenyse apmokestinimo. Viceministras žvejus nuramino, kad kol kas šis klausimas nėra toks aštrus koks buvo prieš porą metų, o jau keletą metų svarstomų Žuvininkystės įstatymo pakeitimų dauguma yra naudingi žvejams.

Anot A.Macijausko, kalbama apie tai, kad žvejai bent jau turėtų mokėti už laivo išlaikymą, o žvejybos apmokestinimo klausimas, pasak viceministro, apskritai būtų išimtas iš įstatymo pakeitimų. Savo nuomonę išsakė ir žvejų atstovai, kurie svarsto galimybę vienytis, o ne būti išsiskaidę per kelias asociacijas ir dalyvauti jų vadovų tarpusavio rietenose. Jie teigė, esą atskirų personų tarpusavio ginčai neleidžia efektyviai dirbti žvejams.Aukcionas, anot jų yra labai reikalingas, tačiau žvejai kategoriškai pasisakė už tai, kad jis nebūtų prievartinis.

Kitoje barikadų pusėje stovintys žuvies supirkėjai pasisakė už tai, kad aukcionas egzistuotų, tačiau kalbėdami apie atsiskaitymo už žuvies produkciją terminus jie nebuvo vieningi. Vieni supirkėjai labiau akcentavo vienodą atsiskaitymo terminą visiems – tiek smulkioms, tiek ir stambioms įmonėms, o kiti teigė, kad tai vers smulkias supirkimo įmones pasitraukti iš rinkos.

I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Žuvininkystės aukciono vedėjas Mindaugas Kokoška.
I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Žuvininkystės aukciono vedėjas Mindaugas Kokoška.

Posėdžio pabaigoje žodžio teisę gavęs naujasis Žuvininkystės aukciono vedėjas Mindaugas Kokoška teigė palaikąs supirkėjus, kad šie turėtų pakankamai laiko atsiskaityti, nes kuo didesnė konkurencija tarp supirkėjų, tuo naudingiau žvejams. „Lazda turi du galus ir ji neturi būti perlenkta nei į vieną pusę“, – kalbėjo vedėjas.

Tačiau viceministras griežtai pasisakė už termino suvienodinimą ir tikino iš aukciono vadovybės reikalaus, kad atsiskaitymai už žuvį būtų vykdomi per 14 dienų. A.Macijauskas nesileido į pasvarstymus, kam atiteks aukcionas pasibaigus teisminiams ginčams: „Žvejams šiuo metu perduoti aukciono valdymo negalima, kol vyksta teisminis ginčas, bet kai matysime, kad aukcionas saugus, o žvejai susivieniję, rinksimės prie derybų stalo ir svarstysime galimybes“.

 

 

 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius