Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 10

Ambasadorė Kinijoje I.Marčiulionytė: akivaizdu, kad dalis žmonių nesupranta savo elgesio pasekmių

Lietuvos ambasadore Kinijoje Ina Marčiulionytė antradienį pasidalijo savo nuogąstavimais dėl koronaviruso plitimo Europoje. Jos įsitikinimu, žmonės turi suprasti saviizoliacijos svarbą, ir tai, kad saviizoliacija nėra papildomos atostogos.
Ina Marčiulionytė
Ina Marčiulionytė / 15min montažas

„Kinijoje padėtis pamažiukais gerėja, bet žiūrint į tai, kas vyksta Europoje, darosi labai neramu. Manau, kad mes Lietuvoje dar turime šansą sau padėti, jei būsime protingi, vieningi ir pilietiški“, – antradienį savo feisbuko paskyroje rašo ambasadorė.

Anot jos, tikrai reikia, kad būtų aiškiai viešai paskelbtos instrukcijos, ką reiškia saviizoliacija ir kad tai nėra papildomos atostogos tiesiog neinant į darbą, bet lankantis visur kitur.

„Akivaizdu, kad dalis žmonių nesupranta, kokios galimos jų elgesio pasekmės. Visi turi aiškiai taisykles žinoti. Kaip ir tai, kokios galimos sankcijos dėl jų nesilaikymo (jei jos yra). Ir ar galima kur nors pranešti, jei matoma, kad jų nesilaiko – savivaldybėse turi būti aišku, kur tai galima padaryti. Ir paskelbta“, – įsitikinusi diplomatė.

Anot jos, Kinijoje daug galių buvo suteikta namų bendrijoms, darbdaviams, savivaldybėms.

„Mes turim susigalvoti savo mechanizmą. Labai būtų svarbu, kad kiekvienas žinotų, jog nesilaikantis taisyklių kelia pavojų jam ir jo šeimai. Nebijokit vieni kitiems tai priminti, tiesiog pasakyti į akis. Kinai vieni kitus griežtai kontroliuoja, mes galim padėti vieni kitiems būti pilietiškiems“, – rašo ambasadorė.

Ji įsitikinusi, kad naujienų portaluose tam dėmesio skiriama per mažai.

Padėkime ir mūsų gydytojams nepakliūti į nevaldomą situaciją.

„Prevencija dabar tikrai yra esminis žodis. Kinai vėlgi platino labai daug informacinės, edukacinės informacijos socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje. Padėkime ir mūsų gydytojams nepakliūti į nevaldomą situaciją. Gal maisto produktų jau ir prisipirko, bet tikrai neprošal priminti, kad net uždarytuose miestuose maisto prekių parduotuvės DIRBA. Ir asortimentas nuolat pildomas. Apie tai rašant irgi nemačiau“, – teigė ji.

I.Marčiulionytė priminė antradienį jau rašiusi, kad kinų gydytojai skelbia, kad virusas gali nukeliauti iki 4,5 m ir išbūti ore iki 30 minučių: „Tad dėl masinių renginių – tikrai verta galvot, kas skaudžiau, ar nuostoliai šiandien, ar uždaryti miestai... Kinai tik dabar atsidarinėja restoranus, prie stalelių Pekine leidžia sėstis ne daugiau nei 3 asmenims. Mačiau, kad Lietuvoje bandoma ta daryti. Pekinas buvo ir dar tebėra uždarytas nuo sausio galo. Ir virusas čia neišplito.“

I.Marčiulionytė teigia, kad kuo žmonės geriau informuoti, tuo jie geriau pasiruošę, tuo mažiau panikos. Ji kreipėsi į naująjį Visuomenės informavimo grupės vadovą, premjero patarėją Giedrių Surplį, teigdama, kad jo laukia sunki misija.

„Visada esam pasirengę pasidalint patirtimi iš kiniško bokštelio“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas