Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 26

Ambicinga idėja – su visuomenės pagalba Klaipėdoje pasodinti 50 000 pušų

Prieš trejus metus Pauliaus Zavišos sugalvota mintis – nusėti Klaipėdą pušimis – sulaukia vis daugiau žmonių palaikymo ir žingsnis po žingsnio artėja realizacijos link. Idėjos autorius užsibrėžė su visuomenės pagalba Klaipėdai surinkti net 50 000 pušų sodinukų. Pasak P.Zavišos, projektas ne tik smagus, bet ir labai naudingas miestui – pušys pagerins miesto įvaizdį, pagyvins miegamųjų rajonų vaizdą, sumažins vėjuotumą, o tai teigiamai paveiks ir gyventojų išlaidas šildymui.
projektas-pusys-klaipedai-kas-tai
projektas-pusys-klaipedai-kas-tai

Laukia palaikymo

Kelerius metus P.Zavišos ir jo bendraminčio Algirdo Sabaliausko brandintas projektas startavo sausio 15 dieną. Pagrindinis jo tikslas – su visuomenes pagalba Klaipėdoje pasodinti 50 000 pušų. Kodėl pasirinktas būtent toks skaičius?

„Remiantis pačiu pesimistiškiausiu skaičiavimu, prigyja tik apie 50 proc. pasodintų pušų, kadangi pirmuoju etapu Klaipėdą planuojame papuošti bent jau 25 000 pušų, padauginome iš dviejų“, – šypsojosi idėjos autorius.

Pirmuoju etapu Klaipėdą planuojame papuošti bent jau 25 000 pušų.

Svarbiausia projekto dalis, pasak P.Zavišos, – žmonių palaikymas. Bendraminčiai patys sukūrė minios finansavimo platformą, per kurią šiam projektui žmonės gali skiri 2 proc. savo gyventojų pajamų mokesčio.

Projekto „Pušys Klaipėdai“ sumanytojas tikino, kad kiekvienas žmogus prie projekto gali prisidėti tiek, kiek pats nori. „Mes linkę viską matuoti pušimis. Vieno pušies sodinuko kaina yra 2 eurai, taigi kiekvienas žmogus laisvai gali nuspręsti, ar nori ir kaip nori prisijungti prie šios idėjos“, – kalbėjo P.Zaviša.

Idėjos autoriaus teigimu, visuomenės indėlis šiuo klausimu yra labai svarbus. „Mums visiems rūpi šis miestas. Norime padaryti jį gražesnį, kad gyventi čia būtų mieliau, šilčiau. Labai svarbus ir Klaipėdos įvaizdis – daugelis turistų jį net aplenkia, būtent todėl, kad jis neasocijuojamas su jūra, pušimis. Šią padėtį būtina taisyti“, – neabejojo jis.

Organizatorių nuotr./Pušys Klaipėdai
Organizatorių nuotr./Pušys Klaipėdai

P.Zaviša prasitarė, kad visiems, kurie prisijungs prie projekto, bus atsidėkota. Pušynuose ketinama įrengti padėkos lenteles, kuriose ir bus nurodytus pavardės bei vardai žmonių, kurie padėjo žalinti Klaipėdą.

Projekto „Pušys Klaipėdai“ iniciatorius pridūrė, kad palaikyti iniciatyvą galima ne tik finansiškai. Įsigijus sodinukų, bus rengiamos talkos, kurių metu su visuomene, su norinčiais žmonėmis pušys ir bus sodinamos. „Aš manau, kad žmonės labiau vertina tai, ką daro patys, prie ko prisideda. Taigi gal ir labiau brangins tuos pušynus. Be to, tai puikus būdas ir kiek suartinti bendruomenę“, – svarstė P.Zaviša.

VIDEO: Projektas "Pušys Klaipėdai". Kas tai?

Naudinga visiems

Tuo, kad Klaipėdai pušys labai reikalingos, P. Zaviša nė kiek neabejojo ir argumentų turėjo ne vieną. Visų pirma, idėjos autorius aiškino, kad pušynai labai papuoštų niūrius uostamiesčio daugiabučių rajonus.

„Antra, mano galva, daugelis prie jūros traukiančių turistų Klaipėdą aplenkia – nesuvokia jos kaip pajūrio miesto, kurorto. Visų pirmą, didelę dalį užima uostas, antra – įsivaizduojama, kad patrauklus tik Klaipėdos senamiestis.

Pušys – vienas pajūrio miesto atributų, juk į kitus kurortus žmonės to ir važiuoja, tačiau noriu priminti, kad Smiltynėje ir kituose pajūrio miestuose pušys kadaise prisodintos taip pat dirbtinai. Taigi vienas šio projekto tikslų – gerinti Klaipėdos kaip turistinio miesto įvaizdį“, – savo viziją dėstė P.Zaviša.

Vida Press nuotr./Pušynas
Vida Press nuotr./Pušynas

Galiausiai, pasak P.Zavišos, pušys atneštų miestiečiams ir praktinės naudos. „Visų pirma, sumažėtų vėjuotumas, dėl kurio atsitinka nemažai draudiminių įvykių. Antra, dabar sunku pasakyti, kiek procentų, bet šiek tiek sumažėtų ir šildymo išlaidos“, – svarstė „Pušys Klaipėdai“ iniciatorius.

Paklaustas, kokiose miesto dalyse planuojama pradėti sodinti pušis, P.Zaviša tikino konkretaus atsakymo kol kas neturintis. „Turime ne vieną planą, kur ir kaip galėtume sodinti pušis, tačiau viskas priklauso nuo to, kiek jų surinksime“, – kalbėjo pašnekovas.

P.Zaviša vylėsi, kad žmonės patikės šia mintimi ir projektas taps tęstinis. Vietų, kur galima būtų ir reikėtų sodinti pušis, dar rasime ne vienam etapui, o galiausiai – reikės prižiūrėti tuos medžius, kuriuos pasodinsime pirmosiomis bangomis. Projekto iniciatorius nestojo optimizmo ir teigė tikintis, kad „Pušys Klaipėdai“ gerąja prasme neatpažįstamai pakeis uostamiestį.

Norėdami plačiau sužinoti, kaip prisidėti prie projekto, spustelkite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius