-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 23

„Amnesty International“: parlamentinio tyrimo išvados dėl CŽV kalėjimo – tik pirmas žingsnis atskaitomybės link

Parlamentinio tyrimo išvados dėl galimai Lietuvoje veikusio CŽV kalėjimo įtariamiems teroristams yra tik pirmasis žingsnis atskaitomybės link, pareiškė nevyriausybinė tarptautinė organizacija „Amnesty International“.
Jojimo bazė Antaviliuose
Jojimo bazė Antaviliuose / „Lietuvos žinių“ nuotr.

„Tyrimo išvados yra tik pirmas žingsnis atskaitomybės link. Tyrimas Lietuvoje turėtų tęstis, o asmenys, kaip nors prisidėję, turi būti identifikuoti ir patraukti atsakomybėn“, – BNS atsiųstame pranešime cituojama organizacijos ekspertė kovos su terorizmu klausimais Europoje Julia Hall.

Organizacija paragino ir kitas Europos šalis iki galo ištirti panašius kaltinimus.

Lietuva – trečioji šalis Europoje, sulaukusi įtarimų dėl galimų CŽV kalėjimų po Lenkijos ir Rumunijos.

Dėl galimai Lietuvoje veikusio slapto CŽV kalėjimo tyrimą atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas antradienį paskelbė nenustatęs, ar per valstybės teritoriją buvo pervežami, ar į šalį buvo atvežti, ar išvežti CŽV sulaikyti asmenys, tačiau pabrėžė, kad „sąlygos tokiam pervežimui buvo“.

Seimo komitetas taip pat pranešė, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę, be to, minimu laikotarpiu Lietuvoje buvo nusileidę orlaiviai, siejami su CŽV.Lietuvos Vyriausybė turėjo žinoti, ką jos agentūros veikė, ir yra atsakinga už slaptą kalėjimą bei bet kokius žmogaus teisių pažeidimus, kurie galėjo ten įvykti.

Komitetas nustatė, kad VSD buvo gavęs partnerių prašymą įrengti patalpas Lietuvoje, tinkamas laikyti sulaikytajam asmeniui, ir tokios patalpos buvo įrengtos dviejose vietose.

Seimo komitetas antradienį pasiūlė Generalinei prokuratūrai ištirti, ar buvusių VSD vadovų Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimo požymių.

Paskelbus Lietuvoje atlikto tyrimo išvadas, kad politinė valdžia nebuvo tinkamai informuota apie specialiųjų tarnybų veiksmus, „Amnesty International“ pareiškė, kad tai negali būti pasiteisinimas.

„Lietuvos Vyriausybė turėjo žinoti, ką jos agentūros veikė, ir yra atsakinga už slaptą kalėjimą bei bet kokius žmogaus teisių pažeidimus, kurie galėjo ten įvykti (...). Pats metas Europos vyriausybėms peržiūrėti ir sustiprinti civilinę žvalgybos bei saugumo agentūrų kontrolę. Nepakanka vyriausybėms sakyti, kad jos nežinojo, ką darė jų saugumo aparatas“, – teigė J.Hall. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius