Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 26

„Amnesty International“ žada tęsti spaudimą, kad Vilniuje vyktų gėjų eitynės

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ pasmerkė Vilniaus valdžios sprendimą neleisti seksualinių mažumų eitynių Vilniaus Gedimino prospektu, ir žada tęsti spaudimą šalies valdžiai.
„Amnesty International“ plakatas už žmogaus teises
„Amnesty International“ plakatas už žmogaus teises

„Amnesty International yra labai nepatenkinta šiandieniniu savivaldybės sprendimu“, – žurnalistams trečiadienį sakė organizacijos atstovė Helle Jacobsen.

Po pasitarimo savivaldybėje ji sakė, kad liepos 27 dienos eitynės „Už lygybę“ rengiamos reikalaujant lygių teisių. Aktyvistės teigimu, bus renkami parašai, kad renginys įvyktų.

„Ruošiamės rinkti parašus, ketiname juos įteikti merui ir Lietuvos prezidentei. Mes ketiname tęsti spaudimą valdžiai ir mes taip pat norime patikinti, kad Europa stebi. Mes irgi ketiname žygiuoti eitynėse “Už lygybę„. Tai nėra vietinis Vilniaus renginys, tai yra tarptautinis renginys tuo pat metu, kai Lietuvos pirmininkaus Europos Sąjungai, ir mūsų viltys yra, kad šalies valdžia ir savivaldybė paisys tarptautinių įsipareigojimų“, – kalbėjo H.Jacobsen.

Ruošiamės rinkti parašus, ketiname juos įteikti merui ir Lietuvos prezidentei.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija trečiadienį atsisakė išduoti leidimą Lietuvos gėjų lygai eitynes rengti Gedimino prospektu. 

Savivaldybė pranešime spaudai nurodė, kad „yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui“.

„Lietuva yra Europos Sąjungos narė ir tai yra problema, kad tiek laiko užtrunka ir tiek problemų iškyla vien tik leidimo derinimas gėjų eitynėms“, – žurnalistams sakė savivaldybėje vykusiose derybose dėl leidimo renginiui dalyvavusi H.Jacobsen.

Pasak H.Jacobsen, į eitynes atvyktų politikai iš Europos Sąjungos šalių.

„Mes ketiname dalyvauti eitynėse su 40 delegatų iš Europos Sąjungos šalių, mes taip pat ketiname atvežti čia politikus“, – tikino ji.

Vieną bylą jau laimėję eitynių organizatoriai žada teismui skųsti savivaldybės trečiadienį priimtą sprendimą.

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius trečiadienį atsisakė išsakyti savo nuomonę dėl leidimo, teigdamas, kad tai Vilniaus savivaldybės politikų kompetencijos klausimas.

Mes ketiname dalyvauti eitynėse su 40 delegatų iš Europos Sąjungos šalių, mes taip pat ketiname atvežti čia politikus.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas buvo įpareigojęs Vilniaus valdžią peržiūrėti sprendimą, kuriuo seksualinų mažumų eitynėms buvo numatyta nuošaliau esanti sostinės gatvė.

Apeliacine instancija bylą išnagrinėjęs teismas paskelbė, kad Vilniaus miesto savivaldybė, gavusi organizatorių prašymą leisti žygiuoti Gedimino prospektu, nepagrįstai parinko kitą – Upės gatvę.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Tuomet prieš jas taip pat vyko teisminiai ginčai – tačiau ne dėl eitynių vietos, o apskritai leidimo jas rengti. Pačiose eitynėse tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius