Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 03 /16:55

An-2 katastrofa: pilotų kabinoje pastebėta „daug pašalinių daiktų“

Baltijos jūroje nuskendusį orlaivį An-2 apžiūrėję ekspertai vertina filmuotą medžiagą – spėjus tinkamai pasirengti, penktadienį gali būti vykdomi lėktuvo kėlimo darbai, sako valstybės įmonės „Oro navigacijos“ generalinis direktorius Algimantas Raščius.
Lėktuvas An-2
Lėktuvas An-2 / Kadrai iš filmuotos medžiagos

Jis patvirtino, kad dėl prastų oro sąlygų apžiūros darbus vykdančios Nyderlandų įmonės „Mammoet“ ir kitų specialistų komanda trečiadienio naktį grįžo į Klaipėdą. Jie į jūrą buvo išplaukę Klaipėdos universiteto mokslinių tyrimų laivu „Mintis“.

VIDEO: Lėktuvo An-2 gelbėjimo operacija: į vandenį nuleisti robotai

„Laivas vakar grįžo į Klaipėdą. Sąlygos labai sudėtingos, lėktuvas apneštas dumblu, matomumas siekia apie du metrus“, – BNS sakė A.Raščius.

„Mammoet“ ekspertai vertina robotų gautą filmuotą medžiagą. A.Raščius tvirtino, kad antrojo piloto kūno sudužusiame orlaivyje per apžiūrą nebuvo užfiksuota.

L. Sėlenienės nuotr. /Į jūrą Nyderlandų kompanija išplukdo 6,5 tonos įrangos
L. Sėlenienės nuotr. /Į jūrą Nyderlandų kompanija išplukdo 6,5 tonos įrangos

Kabinoje užfiksuoti „pašaliniai“ daiktai

Valstybės įmonės „Oro navigacija“ vadovas A.Raščius žurnalistams Seime papasakojo apie olandų povandeninio roboto filmuotos medžiagos turinį. Anot jo, užfiksuota daug svarbių detalių. Tarp jų – ir „pašaliniai“ objektai pilotų kabinoje.

Ten kilimai, dar kažkas tai. Labai daug. Kaip man pasakė, labai daug pašalinių daiktų, – kalbėjo A.Raščius.

„Pastebėta labai daug pašalinių daiktų kabinos pusėje. Ten visokių geležių, ten dar. Labai daug, sakė. Ten kilimai, dar kažkas tai. Labai daug. Kaip man pasakė, labai daug pašalinių daiktų“, – kalbėjo A.Raščius.

„Jų manymu, pašaliniai. O ekipažui gal buvo būtini“, – pridūrė jis.

Ką gali reikšti „pašaliniai“ daiktai, pašnekovas nedetalizavo. Vis dėlto tarp aviatorių jau kurį laiką sukasi versija, jog lėktuvo kontakto su vandeniu akimirką krovinys nuo inercijos galėjo „peršokti“ į orlaivio priekį ir sužeisti pilotus.

Anot A.Raščiaus, olandų filmuota medžiaga gali stipriai prisidėti prie katastrofos priežasčių nustatymo. Vis dėlto detalių „Oro navigacijos“ vadovas neatskleidžia. „Aš ne tyrėjas“, – sakė A.Raščius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Raščius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Raščius

Iškėlimo laukiama penktadienį

Anot „Oro navigacijos“ vadovo, dėl tolesnių darbų turėtų spręsti trečiadienio pavakarę Vilniuje susirinksianti Susisiekimo ministerijos vadovaujama komisija.

Preliminariai planuojama, kad laivas vėl išplauks ketvirtadienio naktį – penktadienio rytą prognozuojamos geros oro sąlygos ir tinkamai pasirengę specialistai galėtų vykdyti kėlimo darbus – sutartis su „Mammoet“ dėl lėktuvo iškėlimo pasirašyta dar savaitgalį.

VIDEO: Paviešinta vaizdo medžiaga: parodė, kaip atrodo nuskendęs lėktuvas An-2

„Penktadienį, jei bus galimybė, bandys „trapuoti“, kabinti lėktuvą“, – sakė A.Raščius, tačiau, anot  jo, taip pat vertinama alternatyva pakėlus lėktuvą iki tam tikro lygio jį toliau apžiūrėti narams su specialia įranga.

Penktadienį, jei bus galimybė, bandys „trapuoti“, kabinti lėktuvą“, – sakė A.Raščius. 

Jis taip pat tvirtino, kad šiuo metu apsispręsta gaminti specialią siją, prie kurios planuojama tvirtinti lynus.

Šie būtų kabinami prie lėktuvo – taip siekiama užtikrinti, kad orlaivis būtų keliamas stabiliai.

„Profesionalai dirba, iškelti ant dviejų ar trijų lynų bus sudėtinga, todėl šiuo metu bus daroma sija, šiuo metu ieškoma Klaipėdoje, kas ją galėtų padaryti, tai yra sudėtinga“, – sakė jis.

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs An-2 su patyrusiais lietuviais pilotais Adolfu Mačiuliu ir Alvydu Selmistraičiu virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne, už daugiau nei 100 kilometrų nuo kranto, 124 metrų gylyje. Vėliau nustatyta, kad orlaivyje yra bent vieno piloto kūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius