-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 05 22 /17:00

An-2 pilotų paieškos: pasieniečiai mano Baltijos jūroje užfiksavę žmogaus kūną, o kariškiams tai – ruonis

Sudužusio lėktuvo An-2 paieškos operacijoje dalyvavęs pasieniečių sraigtasparnis užfiksavo jūroje plaukiojantį objektą, kuris galėjo būti žmogaus kūnas. Paieškos operaciją organizavęs Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras turėjo koordinates, tačiau sureagavo tik po 8 valandų. Penktadienį kariškiai tvirtino, kad pasieniečių medžiagoje užfiksuotas ruonis.
Pasieniečių užfiksuotas objekas
Pasieniečių užfiksuotas objekas

Patikrino tik ryte

Tai nutiko trečiadienį. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT)  dvimotoris sraigtasparnis EC 135, arba „Eurocopter“, skrido iš paieškos zonos Baltijos jūroje į Palangos oro uostą, kuriame budėjo pasieniečiai.

FLIR sistema užfiksavo objektą, plūduriuojantį jūroje.

Pagal termovizoriaus duomenis, dalykas buvo šiek tiek šiltesnis už jūros vandenį. 

Plūduriuojančio objekto koordinatės buvo perduotos Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui.

Pasieniečių sraigtasparnis „Eurocopter“ privalėjo skubiai grįžti į Palangos oro uostą dėl degalų trūkumo. Be to, VSAT orlaivis negali nusileisti prie vandens paviršiaus ir paimti objekto. 

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pasieniečių FLIR prietaisas
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./FLIR prietaisas

Šaltinių teigimu, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras pagal nurodytas koordinates nuskrido ne trečiadienio vakarą, kai gavo informaciją, bet po 8 val. – tik ketvirtadienio rytą.

Nurodytoje zonoje objekto nebebuvo.

VSAT sraigtasparniuose sumontuota FLIR sistema gali įrašinėti duomenis, todėl išliko vaizdo įrašas, kuriame buvo užfiksuotas tas šilumą skleidęs objektas.

ŽIŪRĖKITE VAIZDO ĮRAŠĄ

VIDEO: Pasieniečių užfiksuotas objektas

Dalis pareigūnų įsitikinę: tai – žmogaus kūnas

15min.lt patikimi šaltiniai teigė, kad penktadienį šis vaizdo įrašas ir objekto nuotraukos buvo parodytos per posėdį, kuriame buvo vertinama paieškos operacija. 

Vaizdus matė ir kariškiai, ir pareigūnai, ir politikai. Tačiau po šio posėdžio gelbėjimo operaciją vykdęs Jūrų gelbėjimo koordinacinio štabo viršininkas komandoras Artūras Andriušaitis tvirtino, kad į Baltijos jūrą nukritusiame laive galėjo nebūti būtinų saugumo priemonių – „išgyvenimo“ kostiumų, o gal ir plausto.

Šaltiniai teigia, kad buvo pateikti termovizorių duomenis išmanančių pareigūnų vertinimai, kad yra didelė tikimybė, jog objektas – žmogaus lavonas su gelbėjimosi liemene. 

Šaltiniai teigia, kad buvo pateikti termovizorių duomenis išmanančių pareigūnų vertinimai, kad yra didelė tikimybė, jog jūroje užfiksuotas objektas – žmogaus lavonas su gelbėjimosi liemene. 

Fiziškai neapžiūrėjus to objekto, beveik neįmanoma tiksliai pasakyti, kas tai buvo. Prielaida apie kūną daroma dėl skleidžiamos šilumos kiekio, objekto formos, plūduriavimo.

Jeigu pasieniečių nufilmuotas objektas išties buvo žmogaus kūnas, tai spėjama, kad jis bus išplautas į Baltijos jūros krantą Latvijoje.

Peržiūrėjus filmuotą medžiagą, Baltijos jūros dugne gulinčiame An-2 buvo pastebėtas žmogaus kūno siluetas. Ryškiausiai matomas apavo fragmentas. Vaizdo medžiagą matę artimieji atpažino, kad tokį apavą avėjo pilotas Adolfas Mačiulis.

Jei pasirodytų, kad pasieniečių sraigtasparnis jūroje iš tiesų užfiksavo žmogaus kūną, tai tikriausiai būtų kitas pilotas Alvydas Selmistraitis.

Kariškiai įsitikinę: tai – ruonis

Penktadienio pavakarę, reaguodami į 15min.lt paviešintą informaciją, Krašto apsaugos ministerijos specialistai surengė spaudos konferenciją. Kariškiai teigia, kad pasieniečių medžiagoje – ruonis.

Ilgai analizavus informaciją, priėmiau sprendimą nuvykti į tą paieškos zoną paryčiui, pagal duotas koordinates, ir patikrinti informaciją, – pasakojo A.Andrušaitis.

„Ilgai analizavus informaciją, priėmiau sprendimą nuvykti į tą paieškos zoną paryčiui, pagal duotas koordinates, ir patikrinti informaciją“, – pasakojo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro vadovas Artūras Andrušaitis, kuris priėmė sprendimą dėl VSAT sraigtasparnių atsiųstos vaizdo medžiagos.

Karininkas teigė, kad po 8 val. į paieškos rajoną nuskridęs kariškių sraigtasparnis esą pamatė „tą patį ruonį“: „Tai buvo ruonis! Jūs matėte vaizdo įrašą, jis juda, sukioja galvą.“

Lietuvos kariuomenės Jungtinio Štabo viršininkas generolas Vilmantas Tamošaitis teigė, kad trečiadienio vakarą gavę pasieniečių vaizdo medžiagą, ekspertai iškart nustatė, kad tai buvo ruonis.

Visgi, ryte buvo nuspręsta patikrinti informaciją.

Prokurorai įrašo neturi

Anksčiau penktadienį, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas sakė, kad bendravo su žmonėmis, kurie matė šią nuotrauką, tačiau pats vertinti situacijos neapsiima.

Vieni sakė, kad jiems yra aišku, kad tai žmogus. Kiti sakė, kad tai – ruonis. Man pačiam sunku pasakyti ir aš tikrai negaliu vertinti. Tai turi padaryti ekspertai, – sakė A.Paulauskas.

„Vieni sakė, kad jiems pagal siluetą yra aišku, kad tai – žmogus. Kiti sakė, kad tai – ruonis. Man pačiam sunku pasakyti ir aš tikrai negaliu vertinti. Tai turi padaryti ekspertai, turi būti atliktas tyrimas. Bet aišku, kad medžiaga verta peržiūrėjimo“, – sakė A.Paulauskas.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado padėjėjas kapitonas leitenantas Antanas Brencius sakė, kad situacijos negali pakomentuoti.

Karininkas pabrėžė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, todėl susiję dokumentai yra perduoti teisėsaugai. 

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Spaudos konferencija su Antanu Brenciumi
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Antanu Brenciumi

„Pranešimų apie jūroje pastebėtus objektus buvo daug ir įvairių, buvo siunčiamas ir sraigtasparnis, ir lėktuvas.

Apie kažkokį konkretų pranešimą pasakyti negaliu, nes dokumentai, išrašai ir kita medžiaga yra perduota prokuratūrai“, – 15min.lt sakė A.Brencius.

Ikiteisminį tyrimą kuruojančios Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevčius taip pat nekomentavo situacijos, tačiau sakė, kad byloje nėra nuotraukos ar vaizdo įrašo, kuriame galimai užfiksuotas jūroje plūduriuojantis žmogus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius