Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 20

Anapus tvoros – nuteistųjų išpažintis

Žmogus, sėsdamas prie vairo neblaivus, turėtų žinoti, kad toks poelgis gali apversti gyvenimą aukštyn kojomis vos per kelias sekundes. Savo karčia patirtimi su LŽ pasidalijo Pravieniškių 2–uosiuose pataisos namuose–atviroje kolonijoje bausmę atliekantys nuteistieji, kurie vairuodami išgėrę sukėlė tragiškų eismo įvykių.
Perspektyviu laikytas lengvaatletis V.Gorbunovas atviroje kolonijoje atsidūrė už tai, kad prieš dvejus metus būdamas girtas padarė avariją, per kurią žuvo moteris.
Perspektyviu laikytas lengvaatletis V.Gorbunovas atviroje kolonijoje atsidūrė už tai, kad prieš dvejus metus būdamas girtas padarė avariją, per kurią žuvo moteris. / „Lietuvos žinių“ nuotr.
Temos: 2 Kaliniai Kalėjimas

Atsidūrusieji anapus tvoros nelinkę atvirauti, kas pakeitė jų gyvenimą, ir savo išgyvenimais su pašaliniais paprastai nesidalija. Tačiau LŽ pavyko prakalbinti du nuteistuosius, kurie dėl to, kad vairavo neblaivūs ir sukėlė tragiškai pasibaigusius eismo įvykius, dabar dienas leidžia Pravieniškių atviroje kolonijoje.

Tragedija pakeliui namo

Vitalijus Gorbunovas, 23 metų klaipėdietis, perspektyviu laikytas lengvaatletis, atviroje kolonijoje kali du mėnesius. Čia vaikinas atsidūrė kaip ir daugelis jo likimo brolių – už tai, kad vairavo išgėręs ir sukėlė avariją, per kurią buvo neišvengta aukų.

Nelaimė įvyko beveik prieš dvejus metus. Paryčiais dideliu greičiu važiuodamas iš diskotekos V.Gorbunovas automobiliu taranavo autobusų stotelę, kurioje tuo metu buvo žmonių. Jo vairuojama mašina užšoko ant šaligatvio ir rėžėsi į stotelės paviljoną. Avarijos pasekmės buvo tragiškos – autobuso laukusi 53 metų moteris žuvo iš karto, o 22 metų mergina atsidūrė reanimacijoje. Į nelaimės vietą atskubėję policijos pareigūnai eismo įvykio kaltininkui nustatė 1,46 promilės girtumą. Vėliau tai patvirtino ir teismo medicinos ekspertai.

„Buvau naktiniame klube. Iš jo parvežiau namo merginą ir pasukau į sportininkų bendrabutį, kuriame gyvenau, miegoti. Iki jo nuo avarijos vietos – vos keli šimtai metrų. Kodėl įvyko nelaimė, ir šiandien negaliu sau atsakyti. Neneigiu, kad prieš sėsdamas prie vairo vartojau alkoholio, tačiau girtas tikrai nesijaučiau. Kiek prisimenu, tą naktį išgėriau tris bokalus alaus. Matyt, to pakako, kad kelionė namo būtų aptaškyta krauju“, – LŽ pasakojo ketverių metų bausmę atviroje kolonijoje atliekantis V.Gorbunovas.

Košmarų nesapnuoja

Šiandien, praėjus beveik dvejiems metams nuo tragedijos, vaikinas stengiasi negalvoti apie praeitį ir tikina, jog košmarų naktimis nesapnuoja. Leisdamas dienas Pravieniškių atviroje kolonijoje V.Gorbunovas daug laiko skiria mokslams, retsykiais važiuoja į Klaipėdos universitetą, kuriame tęsia informatikos magistrantūros studijas.

Šiuo metu Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose–atviroje kolonijoje bausmę už tai, kad sukėlė eismo įvykius, per kuriuos žuvo žmonių, atlieka 64 nuteistieji.

Nuteistasis neslėpė, kad prieš kelerius metus įvykusi tragedija apvertė jo gyvenimą aukštyn kojomis. Atsidūręs pataisos namuose klaipėdietis turėjo ne tik prisitaikyti prie kolonijos kasdienybės, bet ir kuriam laikui užmiršti sportininko karjerą. Iki lemtingosios avarijos V.Gorbunovas ne kartą dalyvavo įvairaus masto bėgimo varžybose, tarp jų – 2005 metais Kaune vykusiame Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionate, per kurį su komandos draugais pagerino Lietuvos jaunimo estafetinio bėgimo rekordą, buvo 2006–ųjų Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatas.

„Kol pats su tuo nesusiduri, atrodo, tau niekada nieko tokio neatsitiks. Tačiau dabar galiu drąsiai pasakyti, kad vos keli bokalai alaus gali gerokai pakoreguoti gyvenimo planus. Ar dar kada nors sėsiu prie vairo? Manau, jog taip, bet tik blaivus. Tiesa, prieš tai dar reikia atgauti trejiems metams atimtą vairuotojo pažymėjimą“, – samprotavo V.Gorbunovas.

Nuosprendį apskundė Strasbūrui

Šiuo metu Pravieniškių atviroje kolonijoje bausmę atliekanti vienintelė moteris nuteista už tai, kad vairavo išgėrusi ir sukėlė eismo įvykį, kuris baigėsi tragiškai. Tai – šilutiškė Laima Šidlauskienė, šiemet švęsianti savo keturiasdešimtmetį. Penkis vaikus, iš kurių du turi negalią, auginanti moteris LŽ tikino, kad septynerių metų bausmę atlieka už kitą asmenį. Pašnekovės žodžiais, avariją, per kurią du žmonės žuvo, sukėlė ne ji, o kitas asmuo. „Nevairavau to automobilio, tačiau teismui mano teiginiai pasirodė neįtikimi. Tąsyk prie vairo sėdėjo kitas žmogus. Jis ir sukėlė eismo įvykį, o aš buvau tik keleivė. Kad ir kaip ten būtų, teismas manimi nepatikėjo. Lietuvoje nesitikiu rasti tiesos, todėl teismo nuosprendį apskundžiau Strasbūro Žmogaus Teisių Teismui. Dabar laukiu, kada prasidės bylos svarstymas“, – LŽ aiškino L.Šidlauskienė. Moteris neneigė, kad įvykus tragiškai avarijai jos organizme rasta alkoholio, tačiau, pasak jos, visi tąsyk automobilyje sėdėję žmonės buvo daugiau ar mažiau įkaušę.

Atsidūrusi anapus tvoros šilutiškė nenugrimzdo į prisiminimus. Ji, norėdama greičiau užmiršti tragediją ir padėti namie likusiems vaikams, įsidarbino vienoje Jonavos kepykloje.

Dviejų gyvybių pareikalavusi nelaimė neatbaidė L.Šidlauskienės nuo vairavimo – į darbą iš Pravieniškių į Jonavą moteris važinėja nuosava mašina. „Nesu kalta dėl to, kas įvyko, todėl nejaučiu baimės automobiliui ir galiu vairuoti. Jei būčiau kalta, galbūt kalbėčiau kitaip. Vis dėlto noriu perspėti tuos, kurie nevengia sėsti prie vairo išgėrę: nedarykite to, kitaip vėliau gali tekti gailėtis, tik tada, deja, jau bus per vėlu“, – patarimų taurelės nevengiantiems vairuotojams negailėjo L.Šidlauskienė.

Margas kontingentas

Šiuo metu Pravieniškių 2-uosiuose pataisos namuose–atviroje kolonijoje bausmę už tai, kad sukėlė eismo įvykius, per kuriuos žuvo žmonių, atlieka 64 nuteistieji. 2008 metais už tokius nusikaltimus čia atsidūrė 22, 2009–aisiais – 26 asmenys. Vyriausiam iš jų yra 54–eri, jaunausiam – 20 metų.

Kolonijos vadovas Alfredas Drazdys LŽ sakė, kad žmonių, nuteistų už tokio pobūdžio nusikaltimus, skaičius beveik nesikeičia. „Vieni išeina, kiti ateina. Už tai, kad vairavo neblaivūs ir sukėlė tragiškai pasibaigusius eismo įvykius, kolonijoje bausmę atlieka įvairaus plauko asmenys. Klaidinga manyti, jog visi jie – užkietėję nusikaltėliai. Čia kali ir policijos pareigūnas, ir studentas. Iš patirties galiu pasakyti, kad anapus tvoros rizikuoja atsidurti bet kuris vairuotojas. Užtenka net ir blaivam mirtinai automobiliu sužaloti per pėsčiųjų perėją einantį žmogų, ir teismas gali pasiųsti tokį vairuotoją į koloniją, o ką jau kalbėti apie tuos, kurie prie vairo sėda išgėrę“, – pasakojo A.Drazdys.

Pravieniškių 2–ųjų pataisos namų–atviros kolonijos vadovas neslėpė, kad kiekvienas dėl tragiško eismo įvykio bausmę atliekantis nuteistasis savaip išgyvena tai, ką padarė. „Vieni iš karto pripažįsta savo kaltę, kiti neskuba to daryti. Tačiau esu įsitikinęs, kad tragiškų avarijų kaltininkai kolonijoje turi laiko pamąstyti apie tai, jog alkoholis ir automobilio vairavimas – visiškai nesuderinami dalykai“, – dėstė A.Drazdys.

Turi daug laisvės

Atvira kolonija neprimena kalėjimo. Tai, kad čia atliekamos bausmės, išduoda nebent kelios grotuotos izoliatoriaus kameros. Į jas nuteistieji siunčiami už šiurkščius vidaus taisyklių pažeidimus. Visi kiti dienas leidžia kambariuose, kurie uždaromi paprastomis medinėmis durimis. Jas pravėręs šiek tiek nustembi: labai švaru, tvarkinga, o tai, kad čia gyvena nuteistieji, galima atspėti tik iš kambariuose stovinčių metalinių dviaukščių lovų.

Atviroje kolonijoje bausmę atliekantys asmenys nėra atskirti nuo išorinio pasaulio. Jie gali išeiti iš įkalinimo įstaigos teritorijos, laisvai vaikščioti po Pravieniškių miestelį, apsipirkti parduotuvėje, o savaitgaliais sugrįžti į namus. Be to, atviroje kolonijoje neribojamas pasimatymų su artimaisiais skaičius. „Jei nuteistasis nepažeidžia vidaus tvarkos ir gerai elgiasi, jis faktiškai turi tokias pačias teises, kaip ir laisvėje gyvenantis žmogus. Žinoma, tam tikrų apribojimų esama. Pavyzdžiui, kolonijoje griežtai draudžiama būti apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų, turėti mobilųjį telefoną ir kitų neleistinų daiktų“, – vardijo A.Drazdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius