Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 03 08

Andriaus Neveros apklausos Antikorupcijos komisijai stenograma: įtarimus Dariui Raulušaičiui metė Vytautas Giržadas

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas Vytautas Giržadas sutinka, kad jų apklausų Seimo Antikorupcijos komisijai stenogramos būtų išslaptinamos. Tai padaryti ketinama artimiausiomis dienomis, įsitikinus, kad stenogramose neliko ikiteisminių tyrimų duomenų.
Andrius Nevera
Andrius Nevera / 15min.lt nuotr.

Iki šiol sutikimą išslaptinti savo apklausą Antikorupcijos komisijos posėdyje yra davęs tik buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera.

Kitų apklaustųjų atsakymų dėl stenogramų viešinimo dar laukiama.

Įtarimus D.Raulušaičiui metė V.Giržadas

Buvusio generalinio prokuroro Andriaus Neveros apklausos stenograma užima keliolika puslapių. A.Neveros apklausą komisija pradėjo nuo klausimo apie informacijos dėl ketinimų stabdyti banko  „Snoras“ veiklą nutekinimo.

Pasak jo, susirūpinimas dėl informacijos nutekinimo prokuratūroje kilo iškart po to, kai dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbtas straipsnis apie puolimą prieš „lietuviškus bankus“.

A.Nevera patvirtino, kad pirma versija buvo, „kad čia turbūt jau iš FNTT informacija nukeliavusi yra“, ir apie tai buvo kalbama publikacijos dieną vykusiame pasitarime prokuratūroje.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Vytautas Giržadas
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Vytautas Giržadas

A.Nevera komisijai pasakojo, kad jis informacijos nutekėjimo klausimu iškart kalbėjęsis ir su buvusiu savo kurso draugu, buvusiu FNTT direktoriaus pavaduotoju Vytautu Giržadu.

„Kadangi mano kuravimo sritis irgi ta pati – FNTT, tai mes kalbėjomės su Vytu Giržadu apie šitą problemą. Buvom su juo susitikę, ir jisai kalbėjo apie tai, kad iš karto po publikacijos, vbuvo jie sukviesti į posėdį, kuriame dalyvavo tie patys asmenys, plius generalinis prokuroras, ir jie kalbėjo apie situaciją dėl nutekinimo. Pats Giržadas siūlė vis dėlto šitas aplinkybes aiškintis ikiteisminio tyrimo keliu. Sakė, pradėkim ikiteisminį tyrimą ir aiškinkimės, kas iš iš tikrųjų nutekino tą informaciją“, – pasakojo A.Nevera.

Jis negalėjo atsiminti, kurią tiksliai dieną šis pokalbis vyko, tačiau patvirtino, kad visai netrukus po to, kai pasirodė minėto dienraščio publikacija. Tame susitikime A.Neverai buvęs FNTT vadovo pavaduotojas V.Giržadas sakė, kad dėl D.Raulušaičio įtarimai kilo po „tokio ganėtinai greito ir efektyvaus tyrimo“.

„Sako: mes iš karto po šitos publikacijos atlikom savo ganėtinai greitą tyrimą ir, kaip jie sakė, efektyvų. Jų duomenimis, tai galėtų būti mano kolega, sakysim, tai yra Darius Raulušaitis“, – komisijai A.Nevera citavo iš V.Giržado išgirstus duomenis.

Pasak A.Neveros, FNTT direktoriaus pavaduotojas tame pačiame pokalbyje pasiskundė ir tuo, kad įtarimai dėl informacijos nutekinimo jau metami pačiam V.Giržadui.

Prezidentūra nesusidomėjo

Buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas komisijai sakė iš V.Giržado gautą informaciją perdavęs prezidentės patarėjui Jonui Markevičiui, nes manęs, kad tai yra nacionalinio saugumo klausimas.

Tačiau iš prezidentūros jokio atgalinio ryšio A.Nevera sakė nesulaukęs ir dėl to buvęs nustebintas.

A.Nevera sakė neprisimenąs, ar prezidentės patarėjui pasakė, kad D.Raulušaitį informacijos nutekinimu įtaria V.Giržadas, tačiau pasakęs, kad tokios žinios atėjusios iš FNTT.

A.Nevera komisijai patvirtino, kad nors prokuratūra nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl informacijos nutekinimo, realiai tyrimas buvo atliekamas Valstybės saugumo departamente (VSD).

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Darius Raulušaitis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Darius Raulušaitis

Daugiausia komisijai A.Nevera pasakojo apie savo atleidimo iš prokuratūros aplinkybes. Jis buvo atleistas dėl to, kad paėmė privačią paskolą iš verslininko Antano Guogos, tačiau komisijos nariai siejo jo atleidimą ir su informacijos apie „Snoro“ veiklos stabdymą nutekėjimu.

Patį A.Neverą stebino tik tai, kad jį dėl šios istorijos atsistatydinti ragino ne pati prezidentė Dalia Grybauskaitė, o jos patarėjai. A.Neverai nepatiko, kad prezidentūra nurodė ir konkrečią atsistatydinimo dieną, nes kitaip „ji sugrįš iš Briuselio ir visaip ten iškoneveiks“. A.Nevera pasakojo, kad dar bandė derėtis ir sakė „į gatvę“ nenorintis išeiti, tačiau galiausiai vis tiek atsistatydinęs.

A.Nevera prisiminė, kad prieš pat jo atstatydinimą vėl iškilo klausimų apie informacijos nutekinimą apie „Snoro“ griūtį.

„Kelias dienas prieš tą raginimą, sakysime, taip atsistatydinti, manęs irgi buvo telefonu  vyriausybiniu paklausta generalinio prokuroro... Kaip vis dėl to ta informacija dėl Dariaus Raulušaičio? Aš sakau, na, kiek pasakiau, kiek žinojau, tiek ir pasakiau. Sakysime taip, kad man perdavė šią informaciją FNTT“, – komisijai liudijo A.Nevera.

Žadėjo grąžinti į postą

Komisijos nariai nesidomėjo, ar A.Nevera nebandė tikrinti FNTT pametėtos informacijos savo kanalais. Ji tik apgailestavo, kad jis neteko darbo prokuratūroje.

„Aurelija, žmogų iš darbo išmetėm, o dabar tu sakai „padėki“, – komisijos narei Aurelijai Stancikienei paklausus, ar A.Neveros nuomone, pastaruoju metu atsirado naujų faktų, dėl kurių prokuratūra nutarė pradėti ikiteisminį tyrimą, kolegę sudraudė komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

„Dabar reikia grąžinti. Akivaizdžiai matau“, – į pastabą atsakė A.Stancikienė.

Primename, kad V.Gailius ir V.Giržadas iš tarnybos FNTT vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu buvo atleisti po to, kai tyrimų rezultatai dėl informacijos nutekinimo melo detektoriumi jiems nebuvo palankūs. Tuo tarpu generalinio prokuroro pavaduotojui D.Raulušaičiui toks pat tyrimas buvo palankus.

Tuo tarpu Seimo Antikorupcijos komisija išsiaiškino, kad FNTT vadovai buvo atleisti neteisėtai, ragino juos grąžinti į darbą, o D.Raulušaitį ir R.Palaitį atleisti iš užimamų pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius