Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 05

Andrius Bagdonas – antras numeris Liberalų sąjūdžio sąraše. Kas jis?

Andrius Bagdonas – gerai žinomas vardas pajūrio gyventojams. Daugiau nei 10-metį jis aktyviai dirba Neringos savivaldybės miesto taryboje, šiuo metu yra opozicijos lyderis. Tačiau šiemet neringiškis išplaukia į platesnius vandenius ir rinkimuose į LR Seimą kandidatuoja Pasaulio lietuvių apygardoje, o Liberalų sąjūdžio sąraše jam skirta antroji vieta.

A. Bagdoną galima vadinti kylančia liberalų žvaigžde iš Nidos, tad kalbiname šį politiką, siekdami daugiau sužinoti apie jį bei jo tikslus.

Papasakokite apie save – koks yra Andrius Bagdonas ne politiko tribūnoje?

– Gimiau, augau ir kaip asmenybė subrendau Neringoje, čia plėtoju smulkųjį verslą. Kaip ir tūkstančiai žmonių, viską sukūriau sunkiu darbu. Todėl kaip ir daugelis jūsų, žinau, kad gyvenime nieko neduodama už dyką.

Taip pat nuo mažų dienų sportuoju. Mane užgrūdino žvarbus Kuršių marių vėjas ir šaltas vanduo. Buriuoti pradėjau sulaukęs vos septynerių, esu ne kartą tapęs Lietuvos čempionu.

Komandinio darbo subtilybių išmokė kitas aktyvus pomėgis – esu aistringas krepšinio mėgėjas. Dar 2006-ais kartu su kitais aktyviais neringiškiais inicijavome sporto klubo Neringos „Kuršiai“ įkūrimą. Nuolatinis judėjimas ir energija lydi mane kiekvieną dieną.

– Paminėjote krepšinio klubą – kaip sekėsi vystyti jo veiklą?

– Šį gyvenimo periodą prisimenu su didžiule šypsena veide – per dvejus metus klubo prezidento pareigose pavyko nuveikti išties nemažai. Mano darbas su vaikais ir jaunimu neliko nepastebėtas ir 2013-aisiais už nuopelnus Lietuvos krepšiniui Lietuvos krepšinio federacijos buvau apdovanonas I laipsnio atminimo medaliu.

– Kodėl kandidatuojate į Seimą?

– Nesvarbu, gyvename Nidoje, Čikagoje ar Londone – visus mus jungia ryšys su Lietuva. Nes Lietuva – ten, kur tu. Suprantu, kad norėdami gyventi klestinčioje, pasauliui atviroje, bet savitumą išsaugusioje valstybėje, privalome prisidėti prie jos kūrimo. Todėl turime imtis konkrečių veiksmų, kad mūsų išeiviai išlaikytų ryšį su Tėvyne.

Norėdami gyventi klestinčioje, pasauliui atviroje, bet savitumą išsaugusioje valstybėje, privalome prisidėti prie jos kūrimo.

Man svarbu, kad Lietuvoje ar užsienyje sunkiai dirbantys, besimokantys ar vaikus auginantys žmonės nesijaustų tarsi atskirtyje ir žinotų, kad yra reikalingi bei laukiami.

Andrius Bagdonas
Andrius Bagdonas

– Liberalų sąjūdžio sąraše jūs – antras numeris. Kaip manote, kas lėmė tokį gerą rezultatą?

– Esu komandos žmogus ir dėl savo komandos esu pasiryžęs padaryti labai daug. Nuolat bendrauju su žmonėmis visoje Lietuvoje ir gebu sutelkti juos bendram tikslui. Štai, pavyzdžiui, karantino metu koordinavau liberalų iniciatyvą „Oranžinė banga“, kurios metu savanoriavome karštojoje koronos linijoje, padėjome pristatyti vaistus bei maisto prekes žmonėms, esantiems rizikos grupėje, patys dovanojome ir kvietėme kitus dovanoti išmaniuosius įrenginius moksleiviams, neturintiems galimybės mokytis nuotoliniu būdu.

Manau, jog ši ir kitos mano iniciatyvos neliko nepastebėtos, todėl kolegos suteikė man tokį stiprų pasitikėjimo mandatą, nes žino, jog taip pat dirbsiu ir Seime – neskaičiuodamas darbo valandų.

– Kokie bus pagrindiniai jūsų prioritetai Seime?

– Dirbsiu ties pagalba verslui kuriant darbo vietas, kad ne tik Vakaruose, bet ir Lietuvoje galėtume džiaugtis europietiškais atlyginimais. Tikiu, jog Lietuva turi potencialo tapti Baltijos regiono lydere pritraukiant tiesiogines užsienio investicijas – tereikia drąsių politinių sprendimų bei laisvės veikti kūrybingiems žmonėms.

Kartu dėsiu visas pastangas, kad mūsų išeiviai išsaugotų ryšį su Tėvyne. Sieksiu, kad kiekvienas lietuvių kilmės asmuo galėtų išsaugoti Lietuvos pilietybę, įgijus kitą. Taip pat dirbsiu, jog 2023-aisiais visi Lietuvoje bei užsienyje gyvenantys piliečiai valdžią galėtų rinkti internetu.

– Pilietybės išsaugojimas – išties viena aktualiausių temų pasaulio lietuviams. Kaip vertinate vykusį referendumą ir ar planuojate toliau dirbti ties šiuo klausimu?

– Referendume dėl pilietybės išsaugojimo pilietinę valią išreiškė maždaug 1,3 milijono Lietuvos žmonių, iš kurių 70% balsavo už. Turėdami tokį stiprų tautos mandatą, privalome dirbti toliau.

Žinoma, gaila, jog daugiausia pastangų dėl referendumo sėkmės įdėjo užsienio lietuvių bendruomenės, o ne politikai. Tačiau kaip dainavo M. Mikutavičius – „juk mes ne iš tų, kur pralaimi dar nenugalėti.“

Iškart po Seimo rinkimų turime inicijuoti antrą referendumą dėl pilietybės išsaugojimo.

Todėl iškart po Seimo rinkimų turime inicijuoti antrą referendumą dėl pilietybės išsaugojimo ir jį organizuoti kartu su 2024-ųjų LR Prezidento rinkimais. Taip pat privalome pasiekti susitarimą, jog visos parlamentinės partijos palaikytų šią iniciatyvą bei aktyviai agituotų visuomenę balsuoti už. Galiausiai, reikalinga efektyvi kampanija, kuriai toli gražu neužteks kelių mėnesių iki referendumo.

– Ar sieksite sugrąžinti emigrantus į Lietuvą?

– Nemėgstu žodžio „emigrantas“. Turime gražų lietuvišką žodį „išeivis“. Ir išvykę iš Lietuvos – jokie ne emigrantai, o išeiviai. Lietuviai, išėję į pasaulį laimės ieškoti. Ir labai gerai, jeigu laimę jie rado kažkur užsienyje. Svarbiausia, jog šie žmonės išlaikytų ryšį su Tėvyne.

Todėl noriu kurti globalią galimybių Lietuvą. Valstybę, kurios piliečiai nebūtų varžomi beprasmiais draudimais, laisvai dirbtų ir užsidirbtų bei būtų atviri sparčiai besikeičiančiam pasauliui.

VIDEO: Andrius Bagdonas - antras numeris Liberalų sąjūdžio sąraše. Kas jis?

Politinė reklama. Bus apmokėta iš kandidato rinkiminės sąskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius