Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 11

Andrius Kubilius: Aleksandras Medvedevas neturėjo nustebti dėl EK pradėto „Gazprom“ veiklos tyrimo

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius kartoja, kad Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir vienas jo vadovų Aleksandras Medvedevas neturėjo būti labai nustebęs dėl Europos Komisijos pradėto koncerno veiklos tyrimo.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „RIA Novosti“/„Scanpix“

„Aš tik noriu priminti, kad A.Medvedevas sausį-vasarį čia pas mus Vilniuje lankėsi ne vieną kartą ir skundėsi dujų pertvarka Lietuvoje (...). Dabar jau Komisija skelbia įtarimus „Gazprom“, tai čia nuoseklus Europos Sąjungos, Europos Komisijos veikimas, ir „Gazprom“ neturėjo būti labai nustebęs“, – telefonu iš Kinijos BNS antradienį sakė A.Kubilius.

„Noriu priminti, kad „Lietuvos dujose“ nubalsavo („Gazprom“ atstovai – BNS) už dujų sektoriaus pertvarką, o tai, kad mes praeitų metų pavasarį kreipėmės į Europos konkurencijos tarybą dėl nesąžiningos kainų politikos, tai tą visi žino. Tai konkurencingumo taryba darė tą tyrimą nuo praeitų metų“, – pridūrė premjeras.

„Gazprom“ viceprezidentas ir „Gazprom export“ vadovas A.Medvedevas, kuris nuo šių metų „kuruoja“ Lietuvą, pirmadienį pareiškė, kad Lietuva yra Europos Komisijos pradėto tyrimo prieš „Gazprom“ provokatorė ir nesupranta „kontrakto su „Gazprom“ parametrų“.

Lietuva mano, kad „Gazprom“ taiko diskriminacinę dujų kainą šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį ES energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti „Gazprom“ iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklų. Tuo tarpu šių metų pradžioje į Lietuvą atvykęs A.Medvedevas tvirtino, jog koncernas nediskriminuoja Lietuvos.

EK atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje – „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinką, trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Lietuva šiuo metu už gamtines dujas „Gazprom“ moka brangiausiai visoje Europos Sąjungoje – 1578 litus (įskaičius galios ir transportavimo mokesčius) už tūkstantį kubinių metrų.

Rugsėjo 13-14 dienomis Vilniuje lankysis Europos Sąjungos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris. Susitikimuose su Lietuvos atstovais jis aptars Europos Sąjungos reikalus, svarbiausius Lietuvos energetikos projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius