-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 20

Andrius Kubilius apie biudžetą: „Jis leidžia į kitus metus žiūrėti žymiai ramiau“

Duodamas interviu Lietuvos radijui premjeras Andrius Kubilius kalbėjo apie biudžeto priėmimą, valdančiosios koalicijos reikalus bei tai, kaip jo šeima švenčia Kalėdas.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Premjere, šią savaitę biudžetas turi būti priimtas, Jūs taip sakėte. Koks bus kitų metu biudžeto svarstymas? Jau aišku, kad planuoto ekonomikos augimo nebus, dirbantys žmonės emigruoja, o gaunančių socialinę paramą daugėja.

– Pirmas dalykas, tai aš tikiu, kad šiandien Seime prasidėjęs  baigiamasis kitų metų biudžeto svarstymas bus  atsakingas. Iš tikrųjų  nemažai diskusijų pastarosiomis dienomis kilo, daug įvairių iniciatyvų, ir tai yra gerai. Kitų metų biudžetas bus taupus, tikrai ne populistinis, kai kas gąsdinosi, kad prieš rinkimus valdanti koalicija gali atsipalaiduoti – tai to tikrai nėra. Ir turiu pasakyti, kad yra visos galimybės pasiekti tikrai labai svarbų rezultatą, nepaisant visų iššūkių ir prastėjančių kitų metų ekonomikos prognozių. Mes siekiame, kad kitų metų biudžeto deficitas būtų mažesnis nei 3%,  kad galėtume įvykdyt vieną iš pagrindinių socialinių įsipareigojimų – nuo naujų metų grąžinti  sumažintas pensijas – ir tą tikrai galime pasiekti. Taigi, biudžetas taupus, nepopulistinis, atsakingas ir tai mums leidžia į kitus metus, kurie gali būti ekonomine, finansine ir tarptautinių rinkų prasme pakankamai sudėtingi, žiūrėti žymiai ramiau.

– Premjere, ar galima teigi, kad valdančioji koalicija, vos nesugriuvusi praeitą savaitę, jau  sutvirtėjo ir  vėl dirba darniai, tikisi valdančiųjų balsais priimti kitų metų valstybės biudžetą?

– Aš nežinau, kas leido  kam nors spėlioti apie tai, kad praeitą savaitę koalicija vos nesugriuvo. Noriu priminti, kad  koalicija dirba, jau tuoj prasidės ketvirti metai, ir ne vieną kartą esame svarstę labai sudėtingus klausimus. Ši koalicija, neturėdama faktinės daugumos, sugebėjo priimti  pačius sudėtingiausius sprendimus, per aštriausią pirmosios krizės bangos duobę. Todėl aš neturėjau jokių abejonių, kad tos diskusijos, kaip geriau spręsti naujas iškylančias problemas, kurios kilo prieš kelias savaites  Seime, baigsis rezultatyviai.   Koalicija dar sykį pademonstravo, kad tikrai sugeba veikti atsakingai. Tai yra jos labai aiškus parodymas kitoms politinėms partijoms, kaip, esant pakankamai nelengvom ir sudėtingom aplinkybėm, reikia elgtis atsakingai.    

– Premjere, ar tikrai šią savaitę bus priimtas biudžetas?

– Tai priklauso nuo to, kaip seksis Seime. Kartu su biudžetu reikia priimti dar nemažai įstatymų. Aš tikiu, kad šią savaitę tai ir bus padaryta. Nors iš tikrųjų diskusijos nėra   paprastos ir lengvos.  Aš tikiu, kad ir tie pasiūlymai, kurie gimė Seime – labiau apmokestinti prabangų turtą – jie irgi  sulauks pritarimo, nes kitu atveju man būtų labai sunku suprasti  ir opozicijos visą veikimą, kuri ne vieną kartą per paskutinius keletą metų  siūlė ir teikė įvairius projektus, kuriais buvo bandoma pasiekti  lyg ir  panašių tikslų. Tačiau, kai jau ant stalo guli įstatymo projektas, lyg ir pradeda  dabar abejoti.  Koalicijos partneriai turi savo atskirą nuomonę, ir mes  visada žinojom, kad liberalų viena iš principinių nuostatų yra  jokio mokesčių didinimo, nors ir kaip to reikėtų tam, kad būtų tinkamai finansuoti viešieji finansai. Bet aš kalbu apie opoziciją – socialdemokratus – kurie visad labai garsiai kalba apie tai, kad tie, kas gyvena prabangiau, turi  progresyviai daugiau prisidėti prie  šalies mokesčių mokėjimo. Tai šiandien yra tokia galimybė darbais parodyti savo  idėjų ir savo žodžių vertę. Tad šiandienos balsavimus aš laikyčiau tam tikru testu  opozicijai, kuri apie panašius mokesčius yra kalbėjusi  ir dabar galėtų žodžius   paremti darbais.  Aš tikiuosi, kad atsakomybę už savo žodžius ir savo veiksmus yra svarbi ne tik mums, TS-LKD, ne tik valdančiajai koalicijai, bet ir opozicijai.

– Lietuvos verslo konfederacija mano, kad dalis šiuo metu siūlomų naujų mokesčių galėtų būti naudingi, tačiau skubotas jų įvedimas neduos greito efekto, tuo labiau, kad siūlomi prabangos mokesčiai papildytų ne 2012, o 2013 metų biudžetą. Be to, verslui atstovaujančios organizacijos pasisako už visuotinį nekilnojamo turto mokestį. Kokia Jūsų nuomonė apie šį siūlymą?

– Pirmas dalykas, prabangaus nekilnojamo turto mokesčiai  bus surinkti kitais metais ir pasieks valstybės biudžetą kitais metais, tai yra numatyta įstatymo projekte. Antras dalykas,  štai šitų diskusijų vienas iš gerų rezultatų yra tai, kad  vis  daugiau ir garsiau pasisakoma už visuotinį nekilnojamo turto mokestį, apie kurį   mes, mūsų partija, kalbėjome dar prieš rinkimus.  Tai yra įrašyta ir į Vyriausybės programą, bet koalicijoje nepavykus pasiekt sutarimo su mūsų partneriais liberalais, tokio mokesčio įgyvendinimas nebuvo realizuotas. Tai  galbūt šiandieninės diskusijos dėl nedidelės dalies nekilnojamo turto, t.y., prabangaus nekilnojamo turto, apmokestinimo, paskatins visus  efektyviau tartis dėl to, apie ką kalba ir verslas. Taigi čia aš galvočiau, kad ir mūsų partneriai liberalai turėtų išgirsti tai, kad verslas, kuriam liberalai visuomet deklaruoja, kad  atstovauja, nėra prieš visuotinį nekilnojamo turto mokestį.

– Premjere, pirmadienį  STT sulaikė Radviliškio  rajono savivaldybės  merą Antaną Čepononį  ir tarybos narį Aloyzą Juodį. Dėl ko jiems pareikšti kaltinimai? Kokia Jūsų reakcija, kaip Tėvynės sąjungos Lietuvos krikščionių demokratų (partijos) pirmininko, nes abu šie sulaikytieji yra Jūsų vadovaujamos partijos nariai?

– Aš tikrai nesu informuotas, kokie įtarimai ar kokie kaltinimai jiems yra pareikšti. Žinau tiek pat, kiek žino eiliniai laikraščio skaitytojai. Iš tikrųjų tenka apgailestauti,  ir tai buvo labai netikėtos žinios. Na, o partija pagal nusistovėjusią tvarką  šią situaciją apsvarstys ir tinkamai įvertins.

– Vyriausybė šią savaitę turėtų apsispręsti dėl pagrindinių sutarties nuostatų su naujos atominės elektrinės strateginiu investuotoju – Japonijos ir JAV koncernu „Hitachi“. Premjere, ką reiškia,  kad galutiniam susitarimui gali būti pritarta trečiadienio Vyriausybės posėdyje?

– Nuosekliai vyksta derybos, ir kaip ir sakėme, iki Naujųjų metų ar kitų metų pradžioje vienas iš esminių dokumentų, jo pagrindiniai principai yra baigiami derinti su strateginiu investuotoju. Tai vadinama koncesijos sutartis. Ir tos pagrindinės nuostatos galės būti suderintos tarp LR Vyriausybės arba jos įgaliotos Energetikos ministerijos ir  „Hitachi-GE“ kompanijos. Derybos tarp regioninių partnerių, tarp bendrovės būsimųjų akcininkų, jos tęsiasi toliau. Dokumentai, kuriuos reikia suderinti,  yra tikrai didelės apimties. Bet darbai vyksta labai dideliu tempu ir vyksta  nuosekliai. Tai šioje vietoje pagrindinių koncesijos sutarties nuostatų pasitvirtinimas ir parafavimas yra vienas iš svarbių etapinių žingsnių siekiant galutinio rezultato.  Ir latviai, ir estai, ir lietuviai, taip pat kartu su strateginiu investuotoju  turės pasirašyti dar vieną sutartį – tai akcininkų sutartį, kuri yra toliau derinama. Ir aš tikiu, kad neutrukus pagrindinės nuostatos, ar pati sutartis bus galutinai suderinta ir bus taip pat  pasirašoma. Svarbus strateginis projektas pagal visus mūsų kalendorinius darbų  planus sėkmingai eina į priekį.

– Premjere, Vyriausybė pasitarime pirmadienį  svarstė galimybę privatizuoti miško sklypus. Ar iš tikrųjų taip bus? Miško sklypai, priklausantys valstybei, bus privatizuojami?

– Kalbama apie vadinamus rezervinius miško sklypus, ir jie yra ir parduodami, ir privatizuojami, ir grąžinami savininkams. Tai čia nieko naujo tame nėra. Šiek tiek patikslintos buvo taisyklės, kad vadinamieji įsiterpę ar prie kitų miško sklypų prisišlieję rezervinio  miško plotai  būtų dar efektyviau ir greičiau tvarkomi.

– Premjere, artėja Kalėdos, šeštadienį didžioji dalis Lietuvos gyventojų sės prie Kūčių stalo. Jūsų sūnus Andrius  savo interviu „Lietuvos rytui“ nuoširdžiai  papasakojo, kaip Jūsų šeima švenčia Kūčias, šv. Kalėdas. Kokius darbus Jums paprastai paveda besiruošiant Kūčių vakarienei? Ko palinkėtumėte Lietuvos   radijo klausytojams artėjančių šv. Kalėdų proga?

– Visų pirma linkiu gražių, šiltų, smagių, ir viltingų Kalėdų. Kūčių vakaras visada yra ypatingas vakaras, kai susirenka šeima, artimieji, todėl tikrai linkiu visiems to šeimos bendrumo jausmo. Šie metai nebuvo labai lengvi, kiti metai irgi gali būti visokie, bet susirinkus Kūčių vakarą, švenčiant Kalėdas, tikrai verta užmiršti visus sunkumus ir su didele viltimi pažiūrėti, kur ta Kalėdų žvaigždė gali mus nuvesti. Na, o šeimoje smagus pats bruzdesys ruošiantis šventei. Suprantama, visi suvažiuoja pas mus, darbų pasidalijimas pas mus nusistovėjęs, tradicinis. Prie stalo šeimininkauja jaunėlis sūnus Andrius ir žmona, vaikų mama, mes su vyresnėliu nebūname prileidžiami. Mums tenka kitais darbais užsiimti.  Turiu ypatingas  pareigas, kuriomis labai džiaugiuosi. Tai, be abejo, yra anūkų priežiūra. Vyresnėlė Elzė yra  2,5 metų. Ji  jau viską  moka. Užsiėmimo visada būna labai daug. Jeigu  liekame kambaryje vieni du, tai labai greitai pasigirsta komanda: „Seneli, žaiskime“. Anūkė mane vadina seneliu Andriumi. Tada žaidžiame. Ji būna ir viršininkė, ir anūkė. Ką liepia, tą ir žaidžiame. Senelis šioje vietoje daug teisių neturi. Jaunėlis Vytis bando išmokti vaikščioti, ir tikiu, kad kaip tik šv. Kalėdų proga pamatysime didelę pažangą šioje srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius