-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 28

Andrius Kubilius: Baltarusijos valdžios ir paprastų žmonių atžvilgiu reikia skirtingos laikysenos

Opozicijos atstovų sulaikymais pasibaigus Baltarusijos prezidento rinkimams reikia imtis skirtingos laikysenos šalies kaimynės valdžios ir paprastų piliečių atžvilgiu, sako Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.
Protestuotojų minia
Protestuotojų minia po rinkimų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės vadovas dar nekonkretizavo, kokių veiksmų reikėtų imtis autoritarinio Baltarusijos režimo atžvilgiu. Jis pabrėžė, kad dėl bendros laikysenos artimiausiu metu turėtų susitarti Europos Sąjunga.

„Nesiimčiau dabar kalbėti ir spėlioti, kokių veiksmų reikėtų imtis, bet, matyt, reikia elgtis skirtingai. Vienas dalykas – režimo vadovų atžvilgiu, kitas – žmonių“, – antradienį Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Šiandien pats svarbiausias dalykas ir reikalavimas, kurio tikrai neužmiršime, – tai nedelsiamas opozicijos lyderių paleidimas iš kalėjimo, – kalbėjo premjeras.

„Šiandien pats svarbiausias dalykas ir reikalavimas, kurio tikrai neužmiršime, – tai nedelsiamas opozicijos lyderių paleidimas iš kalėjimo“, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, Baltarusijos valdžia turėjo gerą progą parodyti, kad nori pasinaudoti ir naudojasi galimybe suartėti su Vakarais, tačiau to neįvyko.

„Tai reikia konstatuoti labai aiškiai ir dėl to galima tik apgailestauti. (...) Matėme ir per šiuos rinkimus – žmonės nori didesnio suartėjimo su Vakarais, tuo metu valdžia tam tikrų vidinių barjerų taip ir nesugeba peržengti. Todėl kenčia nekalti žmonės, opozicijos lyderiai, su tuo taikstytis tikrai negalima“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pakartojo Seimo išsakytą poziciją, kad gruodžio 19 dieną vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų negalima laikyti teisėtais.

„Manau, būtų labai svarbu, kad artimiausiu metu dėl požiūrio, taktikos, dėl to, kaip reikėtų laikytis tų rinkimų ir jiems pasibaigus susiklosčiusių įvykių atžvilgiu, turėtų susitarti visa Europos Sąjunga“, – teigė A.Kubilius.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos ketvirtadienį bendrai pagrasino peržiūrėti savo santykius su Baltarusija, kai po prezidento rinkimų postą beveik neabejotinai išsaugojęs Aliaksandras Lukašenka susidorojo su opozicija.

Tarptautinė bendruomenė ragina Minską nedelsiant paleisti suimtus prezidento posto siekusius kandidatus ir daugiau nei 600 opozicijos šalininkų. Tarp sulaikytųjų yra ir Lietuvos pilietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius