Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 30

Andrius Kubilius: dujų terminalo darbai – pagal planą

Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGDT) projekto įgyvendinimo komisijos nariai eiliniame posėdyje buvo supažindinti su atliktų darbų ataskaita ir SGDT projekto numatomais darbais.
Suskystintų gamtinių dujų terminalas turėtų atsirasti prie Kiaulės nugaros - salos uosto akvatorijoje.
Suskystintų gamtinių dujų terminalas turėtų atsirasti prie Kiaulės nugaros - salos uosto akvatorijoje. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Išklausęs ataskaitą, Premjeras A. Kubilius pasidžiaugė, kad „darbai vyksta pagal planą“. „Šiandien eilinį kartą susirinkę aptarėme labai svarbaus šio projekto įgyvendinimą, jo labai konkrečius darbus, planavimo darbus, pasirengimo įvairiems darbų etapams reikalus. Galima konstatuoti, kad darbai vyksta pagal planą. Pagrindiniai darbai šiuo metu susiję su teritorijų planavimu, su Kiaulės nugaros salos teritorijos priskyrimu uosto akvatorijai, su poveikio aplinkai vertinimo studijos rengimu. Šiais metais planuojame, kad bus paskelbtas ir realizuotas konkursas perkant terminalo įrangą – specialų laivą su visa išdujinimo įranga, kuris stovėtų krantinėje. Kitais metais mes planuojame  pasirašyti kontraktus dėl dujų tiekimo", – reziumavo Vyriausybės vadovas.

Pasak nuveiktų darbų ataskaitą ir būsimų darbų eigą pateikusio AB „Klaipėdos nafta“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, šis gyvybiškai svarbus strateginis projektas vykdomas pagal patvirtintą planą, ir didelių nukrypimų ar vėlavimų nėra. „Kur įmanoma darbus greitinam, kai kurias projekto dalis, kaip pavyzdžiui architektūrinius, kraštovaizdžio, paveldo tyrinėjimus, vykdome lygiagrečiai ir labai prašome su projektu susijusių institucijų glaudesnio, operatyvaus bendradarbiavimo“, – pažymėjo „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius R. Masiulis.

Jau parengtas Strateginis pasekmių aplinkai vertinimo dokumentas išsiųstas derinti kontroliuojančioms institucijoms ir papildytas gautomis pastabomis rugsėjo 12 dieną bus viešai pateiktas derinimui su visuomene.

„Lietuvos dujų“ atstovas informavo, kad jau yra paskelbti konkursai vamzdžių pirkimui ir dujotiekio iš Jurbarko į Klaipėdą tiesimo darbams, o sutartį su Lietuvos verslo paramos agentūra dėl ES lėšų skyrimo šiam dujotiekiui tiesti tikimasi pasirašyti lapkričio mėnesį.

Pristatydamas jūrinės projekto dalies darbus, R. Masiulis informavo, kad pasiruošta konkursams dėl Klaipėdos jūrų uosto dalies prie Kiaulės nugaros salos gilinimo ir Krantinės įrengimo darbams atlikti. Kitų metų pradžioje bus pasirašomos sutartys su dujų tiekėjais. Šiuo metu kalbamasi ir yra pasirašyti ketinimų protokolai dėl suskystintų gamtinių dujų tiekimo su JAV bendrovė „Cheniere“ ir Ispanijos dujų tiekimo kompanija „Gas Natural Fenosa“. Kaip sakė direktorius R. Masiulis, JAV suskystintų dujų rinkoje šiuo metu kaina yra net keturis kartus mažesnė nei Lietuva moka už dujas Rusijos „Gazpromui“.

Komisijos nariai sutarė, kad artimiausiame SGDT projekto įgyvendinimo komisijos posėdyje bus detaliai svarstomi projekto finansavimo modeliai ir galimybės. „2014 metų pirmame ketvirtyje pastatytas laivas turėtų atplaukti į Klaipėdos uostą. Techniškai įmanoma, kad vien šis terminalas patenkintų visą Lietuvos strategindujų poreikį“, – Premjerą patikino „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius