Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 05

Andrius Kubilius: Europos Komisijos tyrimas gali pakeisti „Gazprom“ elgesį

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sako, jog Europos Komisijos (EK) pradėtas oficialus tyrimas dėl Rusijos gamtinių dujų koncerno „Gazprom“ galimo piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose gali pakeisti „Gazprom“ elgesį Europos dujų rinkose.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Tyrimas

Kartu premjeras pareiškė, jog EK tyrimas sustiprins Lietuvos pozicijas derybose su „Gazprom“ dėl dujų kainų.

„Tai reikšmingas sprendimas. Tai yra labai svarbus įvykis, kuris tikrai gali pakankamai stipriai, mano manymu, pakeisti situaciją Europos dujų rinkose ir paties “Gazprom„ elgesį, visų pirma mūsų regione, visoje centrinėje Europoje“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jis priminė, jog Lietuva buvo viena valstybių, kuri pernai kreipėsi į EK Konkurencingumo Tarybą dėl galimai pažeidžiamų sąžiningumo ir laisvos konkurencijos principų „Gazprom“ kainų politikoje.

„Kaip žinote, atitinkamos Europos Komisijos konkurencingumo tarnybos praeitų metų rudenį atliko įvairių dokumentų poėmius “Gazprom„ įvairiose būstinėse centrinėje Europoje. Dabar jau Europos Komisija suformulavo tam tikrą paketą galimų įtarimų dėl “Gazprom„ galimai pažeidžiamų laisvos konkurencijos, konkurencingos kainų politikos principų, taikomų visų Europoje“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Jis pridūrė, jog dėl EK pradėto tyrimo sustiprės ir Lietuvos derybinė pozicija su „Gazprom“ dėl dujų kainų.

„Tai, kad lygiai tokius pat priekaištus ar įtarimus išreiškė Europos Komisija, tai, be abejo, mūsų pozicijos pokalbiuose ir derybose su “Gazprom„ yra ryškiai sustiprinamos“, – teigė A.Kubilius.

Jis nesiėmė vertinti, ar EK tyrimo išvados gali turėti įtakos „Gazprom“ veiklai.

„Aš noriu priminti tuos keletą garsiųjų analogiškų bylų, kai Europos Komisijos Konkurencingumo Taryba, atlikusi visus tyrimus, vėliau pritaikė labai reikšmingas nuobodas kompanijai “Microsoft„. Tokiu būdu pasiekė, kad tokios kompanijos savo veikloje laikytųsi Europos Sąjungoje galiojančių laisvos konkurencijos principų. Ir šiuo atveju einama tuo pačiu keliu“, – sakė A.Kubilius.

Pasak šaltinių Lietuvos Vyriausybėje, Lietuvai labai svarbu, jog EK tirs, ar „Gazprom“ galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą. Pasak jų, tai gali būti susiję su Klaipėdoje numatomu statyti suskystintų gamtinių dujų terminalu, todėl tikėtina, kad bent jai tuo metu, kai vyks EK tyrimas, „Gazprom“ nesiims jokių žingsnių šia linkme.

Vyriausybės atstovai pabrėžia, kad po to, kai Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją, „Gazprom“ nustojo naudoti retoriką, jog didesnes dujų kainas Lietuvai jis taiko dėl Vyriausybės įgyvendinamo trečiojo ES energetikos paketo. Pavyzdžiui, Latvijai, kuri kol kas jo neįgyvendina, tiekiamos pigesnės dujos.

Įgyvendinant ES energetikos paketą, Lietuvoje iki 2014 metų pabaigos numatoma pertvarkyti „Gazprom“ ir Vokietijos „E.ON Ruhrgas“ valdomą bendrovę „Lietuvos dujos“, atskiriant jos dujų skirstymo ir perdavimo veiklą.

EK pranešė, kad oficialiai pradėjo tyrimą, ar Rusijos gamtinių dujų koncernas „Gazprom“ nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdamas antimonopolines Europos Sąjungos (ES) taisykles. Sprendimas pradėti tyrimą nerodo, kokia gali būti jo baigtis, tačiau tai reiškia, kad jam bus skiriamas prioritetinis dėmesys.

Europos Komisija atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje. Nurodoma, kad „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinka trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius