Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 06

Andrius Kubilius: ES fiskalinės drausmės paktas – teisingas žingsnis, bet nežinia, ar pakankamas

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad nauja Europos Sąjungos (ES) šalių sutartis dėl fiskalinės drausmės yra žingsnis teisinga kryptimi, tačiau sako nesąs tikras, ar to pakanka.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Andrius Kubilius

„Aš nežinau, ar jis yra pakankamas, bet, mano manymu, jis yra teisinga linkme“, – pirmadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų universitete sakė A.Kubilius.

Jis pažymėjo klaidingu laikantis argumentą, kad prie šios sutarties reikia jungtis vien dėl to, kad geriau yra turėti „prievaizdą iš Briuselio“. Anot jo, Lietuva su savo biudžeto deficitu sugeba susitvarkyti pati, finansinės drausmės paktas yra svarbus, nes labiau suvienija Europą.

„Iš esmės tai yra žingsnis teisinga linkme, nes Europa iš šitos krizės turi išeiti labiau konsoliduota. Aš žiūriu optimistiškai. Aš nežinau, kaip spręsis euro reikalai. Jei pažiūrėti į Europos istoriją nuo Romos iki Lisabonos sutarties, Europa ėjo, eina ir eis nuo vienos krizės prie kitos. Iš tos krizės išeinama labiau konsoliduotai ir labiau susivienijus. Nupiešti, kur Europa bus po 20 metų, aš negaliu, nes Europa yra nepasiduodantis jokioms taisyklėms augantis organizmas. Bet esu įsitikinęs, kad vieningesnė Europa ir istorine, ir ekonomine prasme Lietuvai yra naudingas dalykas“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Praėjusią savaitė Briuselyje Europos lyderiai sutarė dėl naujo susitarimo, kuris turėtų įpareigoti nacionalines ES vyriausybes atsakingiau prižiūrėti viešuosius finansus. Sutartį ketinama pasirašyti kovo pradžioje, vėliau ji dar turės būti ratifikuota.

Sutartis numato, kad valstybės narės nuostatas dėl biudžeto deficito turi perkelti į konstitucijas, o įpareigojančių nevykdančioms šalims gali būti taikomos sankcijos. Prie sutarties ketina prisijungti visos ES šalys, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Čekiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius