Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 10

Andrius Kubilius: iki šiol Vito Matuzo veikla abejonių nekėlė

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad Seime sudaryta laikinoji komisija, sprendžianti dėl konservatoriaus Vito Matuzo neliečiamybės panaikinimo, turės įvertinti ir teisėsaugos veiksmų objektyvumą.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pagal Seimo statutą ir Konstituciją komisija ir turi įvertinti prokuratūros pateiktus įtarimus ir atsakyti į klausimą, ar kartais teisėsauga šiomis aplinkybėmis kuo nors nepiktnaudžiauja. Tam ir yra vadinamoji imuniteto konstitucinė norma“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė premjeras.

„Komisijos uždavinys yra ir atsakyti į klausimą, ar šioje istorijoje teisėsauga elgėsi objektyviai, ar nebuvo įtakota kokių nors kitų faktorių ar kitų jėgų“, – pažymėjo jis.

Premjeras sakė, kad jam asmeniškai iki šiol V.Matuzo veikla nekėlė abejonių.

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti V.Matuzo teisinę neliečiamybę. Leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę prašoma, nes norima jam pateikti įtarimus sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu.

D.Valys antradienį žurnalistams teigė, jog tuo atveju, jei V.Matuzo kaltė būtų įrodyta, pagal Baudžiamąjį kodeksą jam grėstų iki 8 metų nelaisvės.

Jis tvirtino, jog V.Matuzas dalyvavo organizuojant neskaidrų viešojo pirkimo konkursą, kurio bendra vertė siekė per 17 mln. litų.

„Pirma, siekdamas neteisėtai gauti turtinės naudos iš kooperacinės bendrovės “ŽilVyčio kooperacinė bendrovė„, už akcinei bendrovei “Panevėžio energija„ priklausančioms katilinėms parduodamą biokurą, organizavo akcinei bendrovei “Panevėžui energija„ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų, generalinio direktoriaus Vytauto Šidlausko ir bendrovės pirkimų tarnybos viršininko Aristido Lideikio, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas kooperacinei bendrovei “ŽilVyčio kooperacinė bendrovė„ neteisėtu būdu laimėti bendrovės “Panevėžio  energija„ organizuotus keturis viešuosius biokuro pirkimus, kurių vertė 17 mln. 503 tūkst. 40 litų“, – vieną iš galimų kaltinimų nurodė D.Valys.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną – miško valymo ūkinių paslaugų – pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus. Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V. Matuzas organizavo „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas – iš viso 680 tūkst. litų.

V.Matuzas tvirtina esąs nekaltas, o jam metamus įtarimus pavadino priešrinkiminiais bandymais sukompromituoti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Be to, Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V.Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

Įtarimai šioje byloje pateikti jau 22 asmenims, pasak prokuroro, dauguma įtariamųjų, visiškai arba iš dalies, duodami parodymus pripažino savo kaltę.

Pats V.Matuzas tvirtina esąs nekaltas, o jam metamus įtarimus pavadino priešrinkiminiais bandymais sukompromituoti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. Jis taip pat tvirtino, jog parodymus, kuriais pripažįsta kaltę, įtariamieji davė spaudžiami. Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba dėl galimai neskaidrių „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų yra pareikšti Seimo nario žmonai Danutei Matuzienei.

Seimo valdančiosios konservatorių frakcijos narys V.Matuzas trečiadienį sustabdė narystę partijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius