Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 11

Andrius Kubilius: KGB veiklos dokumentų viešinimas padės Rusijai suprasti, kaip Lietuva gyveno okupacijos metu

KGB veiklos dokumentų viešinimas padės Rusijai suprasti, kaip Lietuva gyveno 50 okupacijos metų, trečiadienį pareiškė ministras pirmininkas Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tai Vyriausybės vadovas sakė renginyje Vilniuje, kai buvo atidaryta speciali interneto svetainė, kurioje pradedami viešai skelbti originalūs okupacijos laikotarpio KGB padalinių, veikusių Baltijos valstybėse, dokumentai.

„Tiesa apie tai, kaip žmonių likimai buvo triuškinami, yra labai svarbi. Svarbi ir tam, kad mūsų archyvuose saugoma tiesa padėtų ir mūsų kaimynams, turiu omeny kaimyninę Rusiją, jos žmones, taip pat suvokti, kuo ir kaip mes turėjome čia gyventi visus 50 okupacijos metų“ , – dalyvaudamas renginyje sakė premjeras.

Pasak A.Kubiliaus, informacija apie KGB veiklą bus svarbi ir nuo KGB ir kitų struktūrų sovietmečiu nukentėjusiems žmonėms.

B.Burauskaitė tvirtino, kad pirmiausia bus viešinami dokumentai, susiję su 1960-1980-aisiais KGB vykdyta veikla.

„Ši tiesa, drįsčiau pasakyti, yra ir pagarbos ženklas tiems, kurie labai skaudžiai kentėjo savo gyvenime, galbūt ir žuvo, nuo tos organizacijos, nuo KGB ir kitų panašių okupacinės jėgos struktūrų, kurios taip negailestingai laužė ir triuškino daugelio žmonių likimus“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

„Tai yra svarbu tai visuomenės daliai, didelei visuomenės daliai, kuri patyrė persekiojimus, ir jiems visai ne tas pats, ar įvardinti tie žmonės viešai, kurie stovėjo už nugarų tų agentų, tų įvairiais būdais palaužiamų žmonių, ar nebus jie įvardinti“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Arvydas Anušauskas.

Interneto svetainė yra pasiekiama adresu www.kgbveikla.lt. Šiuo metu joje yra pateikta apie 150 įvairių dokumentų. Šis skaičius, anot rengėjų, yra labai mažas, lyginant su tuo, kas turima archyvuose. A.Anušausko teigimu, Lietuvoje galėtų būti apie 10-15 mln. lapų KGB dokumentų, o iš jų apie 100 tūkst. lapų būtų svarbūs, nes atskleistų institucijos veiklą.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovė Birutė Burauskaitė sakė, kad interneto svetainėje nebus pateikiama privataus gyvenimo informacija, ypač apie tokius asmenis, kurie buvo sekami, bei tų asmenų, kurie prisipažino, kad dirbo KGB. Tai pat nebus viešinama informacija, kuri tuo metu buvo skirta diskredituodavo disidentus

„Svarbiausia yra eliminuoti tą informaciją, kuri yra susijusi su atėjusiais prisipažinti, kad negalima būtų ne tik pavardžių matyti, bet ir identifikuoti pagal kokius nors šalutinius požymius. Čia mes labai griežtai žiūrėsime“, – sakė B.Burauskaitė,

„Mes neskelbiame agentų nei sąrašų, nei jų veiklos. Mes skelbiame KGB kaip institucijos veiklą, ir jeigu tuose dokumentuose figūruos vienas kitas asmuo, kuris neturi jokios įstatymu apibrėžtos apsaugos, tai jis ir matysis svetainėje“, – sakė Centro vadove.

B.Burauskaitė tvirtino, kad pirmiausia bus viešinami dokumentai, susiję su 1960-1980-aisiais KGB vykdyta veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius