Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 12

Andrius Kubilius: mūsų energetinės nepriklausomybės politika yra ES politika, VAE – neatsiejama jos dalis

Premjeras Andrius Kubilius pabrėžia, jog Visagino atominė elektrinė yra būtina įgyvendinant Lietuvos energetinės nepriklausomybės politiką, kurios galutinis tikslas yra Lietuvos elektros sistemos sinchronizacija su žemynine Europos energetine sistema.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras pažymi, jog ši politika vykdoma vadovaujantis Europos Sąjungos energetikos strategija ir padedant europinėms institucijoms.

Pasak Premjero, viešai išsakomos klaidinančios nuomonės esą VAE pririša prie Rusijos tinklų rezervinių galių, neatitinka ekspertų vertinimų ir ignoruoja esminius Europos Sąjungos energetikos strategijos sprendimus, kuriuos nuosekliai įgyvendina Lietuvos Vyriausybė.

VAE direktorius Rimantas Vaitkus aiškina, jog VAE yra būtina, norint atskirti Baltijos šalių energetikos sistemas nuo Rusijos ir sėkmingai sinchronizuoti sistemą su Europos tinklu. Viena iš būtinų energetinio prisijungimo prie Europos sąlygų yra savi elektros generacijos pajėgumai. Tai reiškia, kad be pakankamų pajėgumų, kurie planuojami VAE, jokia Lietuvos elektros sistemos integracija su Europa yra neįmanoma. „O tikros ar vaizduojamos baimės apie tariamą priklausomybę nuo Rusijos rezervinių galių neturi jokio realaus pagrindo. VAE yra regioninis projektas. Ekspertai yra labai tiksliai paskaičiavę numatomo VAE reaktoriaus veikimui reikalingas rezervines galias, kurias užtikrins esamos Baltijos šalyse ir prieinamos per jungtis su Skandinavija ir Lenkija rezervinės galios“, – sakė R. Vaitkus.

Spaudos tarnyba primena pernai priimtą Europos Vadovų Tarybos (EVT) sutarimą, jog iki 2015-ųjų metų Europos Sąjungoje neturi likti „energetinių salų“. Nutarimas, kurio aktyviai siekė Lietuvos diplomatai, reiškia, kad Lietuva iki to laiko turi pastatyti elektros tiltus į Švediją ir Lenkiją ir tuo būdu sukurti jungčių infrastruktūrą būsimai sinchronizacijai su kontinentine elektros sistema.

Šiemet Europos Komisija iš EVT gavo mandatą pradėti derybas su Rusija ir Baltarusija dėl Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimo su europine sistema. Šis sprendimas pasiektas Lietuvos diplomatų dėka. „Tai reiškia, kad sinchronizacijos su europine sistema siekia ne vien tik Lietuva – atsakomybę taip pat prisiima ir Europos Sąjunga. Tai yra milžiniškas pasiekimas nuo 2008-ųjų metų, kuris iš esmės keičia situaciją: energetinė nepriklausomybė su ES pagalba darosi realiai pasiekiama“, – kalbėjo A. Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius