Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 28

Andrius Kubilius: nedarbo pašalpų mokėjimo perdavimas „Sodrai“ pagerins žmonių aptarnavimą

Vyriausybei ruošiantis nedarbo pašalpų mokėjimą perduoti „Sodrai“, premjeras Andrius Kubilius teigia, kad pakeitimas turės tik teigiamų padarinių.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Pašalpa Sodra

„Naudą turėtų pajusti žmonės, nes tokia pertvarka ir toks siūlomas įstatymo projektas numatant, kad nedarbo išmokas mokėtų „Sodra“ – kaip ir daugelį kitų socialinių išmokų. Tokiu atveju, mes manome, kad klientų aptarnavimo tvarka taps paprastesnė, gerės paslaugų prieinamumas ir pasiekiamumas. Šis pakeitimas yra tiesiog racionalizavimas, įgyvendinant tas valstybės funkcijas, siekiant, kad visų pirma žmonėms būtų galima sukurti geresnes galimybes tomis paslaugomis pasinaudoti“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Vyriausybė trečiadienį ketina apsispręsti, ar nuo kitų metų perduoti nedarbo pašalpų mokėjimą „Sodrai“. Dabar jas moka Lietuvos darbo biržos teritoriniai skyriai. Nedarbingumo pašalpų mokėjimo tvarkos pakeitimas projektas laikomas vienu svarbesnių šių metų valdžios darbų.

Vyriausybė trečiadienį ketina apsispręsti, ar nuo kitų metų perduoti nedarbo pašalpų mokėjimą „Sodrai“. Dabar jas moka Lietuvos darbo biržos teritoriniai skyriai.

Tikimasi, kad pakeitus tvarką, būtų sumažintos Lietuvos darbo biržos sąnaudos, o sutaupytos lėšos galėtų būti skiriamos kitoms su užimtumu susijusioms funkcijoms.

Šiuo metu teritorinės darbo biržos lėšas nedarbo išmokoms ir informaciją gauna iš „Sodros“. Tikimasi, kad pakeitus tvarką, sumažės „Sodros“ informacijų technologijų krūvis, klientų aptarnavimas taps paprastesnis.

Užimtumo rėmimo fonde nedarbo išmokoms šiemet numatyta 276,7 mln. litų.

Liepos viduryje Vyriausybė iš esmės jau pritarė dėl nedarbo išmokų mokėjimo perdavimo „Sodrai“, tačiau galutinis sprendimas tuomet nebuvo priimtas, nes Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pasipriešino siūlymui susimokėti „Sodrai“ už privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimą.

Pastarasis mokestis buvo numatytas dėl siūlomo privalomojo sveikatos apsaugos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo atskyrimo. Pritarus šiam siūlymui, privalomojo sveikatos draudimo įmokos nebebūtų apskaitomos kaip „Sodros“ biudžeto pajamos.

Įstatymų pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad po 2014 metų pradžios „Sodros“ paimtų paskolų, kurių lėšos naudojamios fondo įsipareigojimams apdraustiesiems vykdyti, palūkanos būtų dengiamos valstybės biudžeto lėšomis.

Vyriausybę ketinama įpareigoti iki 2013 metų rugsėjo 1 dienos parengti socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimus, numatančios naują pensijų apskaičiavimo tvarką ir pensijų indeksavimo mechanizmą.

Tam, kad nedarbo pašalpas galėtų mokėti „Sodra“ bei įgyvendinant kitus siūlymus, Vyriausybė siūlo keisti „Sodros“, „Sodros“ biudžeto sandaros, Nedarbo socialinio draudimo, Užimtumo rėmimo įstatymus ir jų pakeitimo įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius