Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 15

Andrius Kubilius: negaudami informacijos iš JAV prokurorai CŽV kalėjimų tyrime padarė, ką galėjo

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad prokurorų sprendimas nutraukti tyrimą buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų atžvilgiu dėl jų veiksmų bendradarbiaujant su Centrine žvalgybos valdyba (CŽV) buvo tikėtinas, nes tyrimas negalėjo pasistūmėti negaunant papildomos informacijos iš Jungtinių Valstijų.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Jie įvertino buvusių saugumo vadovų veiksmus kaip nelabai tinkamus, nes nebuvo derinama su valstybės vadovais. O iš kitos pusės, be abejo, kad tyrimas turbūt ir nelabai galėjo pasistūmėti kur nors toliau, negaunant kokios nors papildomos informacijos, sakysim, iš tų pačių Jungtinių Amerikos Valstijų“, – Lietuvos televizijos naujienų tarnybai sakė A.Kubilius.

„Šiuo atžvilgiu, pagal turimą informaciją, kiek jos yra surinkta, man atrodo, prokurorai padarė tokias išvadas, kokias jie galėjo padaryti“, – kalbėjo premjeras.

Prokuratūra ikiteisminiame tyrime aiškinosi, ar įgaliojimų neviršijo buvę Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai. Prokurorai tyrimo metu sakė, kad bus tiriama ir bet kokia kita medžiaga, susijusi su galimais CŽV kalėjimais šalyje.

Penktadienį išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad buvusių VSD vadovų Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko darbinėje veikloje yra drausminio nusižengimo požymių, tačiau galiojantys teisės aktai dėl suėjusios senaties neleidžia skirti drausminės nuobaudos.

Anot prokuratūros, tyrimo metu surinkti duomenys ir suėję senaties terminai taip pat nesudaro pagrindo šių asmenų baudžiamajam persekiojimui, todėl, prokuroro nutarimu, ikiteisminis tyrimas dėl Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų yra nutraukiamas.

Pernai lapkritį tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Amnesty International“ ekspertė kovos su terorizmu Europoje srityje Julia Hall BNS sakė Lietuva dar neišsėmė visų galimybių išsiaiškinti, ar slaptuose CŽV kalėjimuose šalyje buvo laikomi ir galbūt kankinami terorizmu įtariami žmonės.

„Tai reiškia, kad yra daugybė kelių, kaip prieiti prie žmonių, kuriuos reikėtų apklausti, liudininkų, su kuriais reikėtų susitikti, ir dokumentų, kuriuos reikėtų paviešinti. Ir ne tik tų, kuriuos turi Jungtinės Valstijos“, – tuomet sakė žmogaus teisių gynėja.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius