-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 06 30

Andrius Kubilius: pagrindinis neįvykusio referendumo rezultatas – sveiko proto pergalė

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius rekordiškai mažą aktyvumą per referendumą dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams vadina sveiko proto pergale.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Galiu pasakyt tik paprastą išvadą: pagrindinis neįvykusio referendumo rezultatas – sveiko proto pergalė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė A.Kubilius.

„Nedalyvauti tokio isteriško pobūdžio akcijose yra ne mažesnis pilietiškumas nei dalyvauti rinkimuose“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas.

Nedalyvauti tokio isteriško pobūdžio akcijose yra ne mažesnis pilietiškumas nei dalyvauti rinkimuose

Referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams sekmadienį žlugo, balsuoti atėjus vos 15 proc. rinkėjų. Už Konstitucijos pataisas balsavo 268 tūkst. 920 Lietuvos piliečių – mažiau, nei pasirašė už referendumo paskelbimą.

Referendume dalyvavo 14,97 proc. rinkėjų, iš jų siūlytoms pataisoms pritarė 70,78 proc., rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys. Tam, kad referendumas įvyktų, jame turėjo balsuoti pusė visų Lietuvos rinkėjų.

Konstitucijos pataisomis siūlyta uždrausti parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims, taip pat numatyti, kad ateityje referendumams skelbti pakaktų surinkti 100 tūkst. parašų. Organizatoriai tikino siekiantys išsaugoti Lietuvos teritorinį vientisumą ir žemdirbių finansinį saugumą.

Referendumo kritikai teigė, kad žemės pardavimo užsieniečiams draudimas pažeistų  Lietuvos įsipareigojimus ir sukeltų pavojų Lietuvos narystei Europos Sąjungoje, taip pat apribotų žemės savininkų teises. Kritikos sulaukė ir tai, jog balsavime vienodai reikia pasisakyti už skirtingus, tarpusavyje nesusijusius klausimus.

Vyriausybė referendumui surengti skyrė 13,5 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius