-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 16

Andrius Kubilius ragina siekti skaidrumo politikoje ir uždrausti verslininkams remti partijas

Premjeras Andrius Kubilius ragina siekti skaidrumo politikoje uždraudžiant juridiniams asmenims remti partijas. Jo teigimu, partijoms finansuoti iš biudžeto prireiks iki 15 mln. litų.
Pinigai
Pinigai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią poziciją Vyriausybės vadovas išsakė prieš ketvirtadienį Seime vyksiantį balsavimą dėl tokius apribojimus numatančių įstatymo pataisų.

„Rytoj Seimas svarsto politinių partijų finansavimo įstatymą. Tai labai svarbus etapas siekiant didesnio skaidrumo mūsų politiniame gyvenime. Ne vieną kartą esu sakęs, kad remiu prezidentės pasiūlymus uždrausti juridiniams asmenims finansuoti politines partijas. Tokį pasiūlymą prieš gerus metus – pusantrų esame bandę Seime priimti, ir gyniau jį. Tada nepavyko įtikinti – tikiu, kad dabar pavyks“, – trečiadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjeras pabrėžė, kad priėmus tokį įstatymą, partijoms finansuoti prireiktų didesnio finansavimo iš biudžeto. A.Kubiliaus teigimu tam papildomai reikės iki 15 mln. litų.

„Priėmus tokį įstatymą, aš pats siūlysiu rasti papildomų lėšų partijų veiklos finansavimui – ir koalicijoje tai esame aptarę, ir manau, kad būtų logiška siūlyti papildomas lėšas remiantis skaičiavimu, kiek iš biudžeto ir juridinių asmenų vidutiniškai 2008, 2009, 2010 ir 2011 metais partijos yra gavusios lėšų. Vardan tokio skaidrumo ir permainų politinio gyvenimo skaidrinime išties turėtume rasti galimybių į tai investuoti“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Kartu jis sakė, kad reikėtų labiau apriboti ir fizinių asmenų paramą politinėms partijoms.

Kai kurie politikai yra svarstę, kad priėmus juridinių asmenų aukas uždraudžiančius įstatymus, reikėtų didinti partijoms skiriamą valstybės finansavimą.

„Peržiūrėję paskutinio laikotarpio partijų finansavimo ataskaitas matome, kad kai kurioms partijoms, ypač 2008 metais, labai „sekėsi“ rinkti fizinių asmenų paramą“, – sakė A.Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pateikusi pataisas, kurios uždraustų partijas remti juridiniams asmenims, taip pat perpus – nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU), arba nuo maždaug 40 tūkst. iki 20 tūkst. litų – sumažintų leistiną aukos dydį fiziniams asmenims.

Prezidentės teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) siūloma leisti aukoti supaprastinta tvarka, t. y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo. Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuoti dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Kai kurie politikai yra svarstę, kad priėmus juridinių asmenų aukas uždraudžiančius įstatymus, reikėtų didinti partijoms skiriamą valstybės finansavimą. D.Grybauskaitė taip pat yra minėjusi, kad uždraudus skirti juridinių asmenų paramą partijoms, jos galėtų gauti didesnį finansavimą iš biudžeto.

Politinės partijos, per pastaruosius rinkimus surinkusios ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų, gauna valstybės dotaciją. Partijoms kitų metų biudžete, kaip ir šiemet, numatyta beveik 5,5 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius