-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 23

Andrius Kubilius rugpjūčio 23-ąją siūlo prisiminti ir kaip Lenino paminklo nuvertimo dieną

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad lygiai prieš 20 metų Vilniaus Lukiškių aikštėje surengtas Lenino paminklo nuvertimas tapo atsisveikinimo su sovietmečiu simboliu.
Po žlugusio pučo Maskvoje, 1991 m. rugpjūčio 23 d. Vilniaus Lukiškių aikštėje nukeliamas  V.I.Lenino paminklas
Po žlugusio pučo Maskvoje, 1991 m. rugpjūčio 23 d. Vilniaus Lukiškių aikštėje nukeliamas V.I.Lenino paminklas. / J.Juknevičiaus nuotr.

„Būtent tai, kaip Leninas, Vilniuje atitrūkęs nuo pjedestalo, mojuoja savo dešine ranka atsisveikindamas su visu sovietmečiu. Aš manau, kad šią dieną mes turime paminėti ir kaip dieną, kai atsisveikinome su Leninu“, – BNS antradienį sakė premjeras, 1990–1992 metais ėjęs Sąjūdžio atsakingojo sekretoriaus pareigas.

A.Kubilius prisiminė, kad su Sąjūdžio bendražygiais ieškodami idėjos 1991 metų rugpjūčio 23-osios mitingui, Lenino paminklo vertimą sugalvojo tik išvakarėse.

„Kaip tik tuo metu, jau matant, kad žlugo pučas Maskvoje, ir artėjant rugpjūčio 23 dienai, sukome galvas, ką daryti su mūsų sukviestu dideliu mitingu. Ir su keletu Sąjūdžio kolegų eidami tuomet dar Lenino prospektu galvojome, kaip galėtume panaudoti mitingą – galbūt tam, kad atsiimtume kokius nors KGB pastatus, bet tada staiga pamatėme, kad stovi dar Lenino paminklas. Nors tai nebuvo kažkokia naujiena ir paslaptis, bet kaip tik rugpjūčio 23-osios išvakarėse kilo mintis, kad reikia atsisveikinti su Leninu, ir kad tai turi tapti tikru išsivadavimo simboliu“, – dėstė A.Kubilius.

Pasak jo, Sąjūdžio kartu su Vilniaus valdžia surengtas paminklo vertimas vyko ne taip sklandžiai, kaip planuota.

„Pats nuvertimas buvo įdomiai komplikuotas, nes iš pradžių sunkiai ta skulptūra atitrūko, pasirodė, kad labai kietai prisuktos kojos prie pjedestalo, paskui tos kojos ties keliais nulūžo“, – prisiminė A.Kubilius.

Jis taip pat pasakojo, kad jam iš 1991 rugpjūčio 23-osios mitingo labai įstrigo nežinia iš kur ant griuvusio postamento išdygę jauni prancūzų turistai, kurie ant skeveldrų dar nenusėdus dulkėms, pradėjo dainuoti „Marselietę“, ir tai, kad vėliau žmonės rinkosi po gabalėlį griuvusio postamento Lenino paminklo griūties dienai prisiminti.

1939-aisiais rugpjūčio 23 dieną Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalijo Europą. Paktas panaikino Baltijos šalių, taip pat ir Lietuvos, nepriklausomybę.

Šiam paktui priminti nuo 1987 metų rugpjūčio 23-ąją imti rengti minėjimai.

1989 metais minėdami pakto pasirašymo metines, už rankų susikibę Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai sudarė gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino. Baltijos kelyje dalyvavo apie 2 mln. žmonių.

Paminklas Leninui Vilniaus Lukiškių aikštėje buvo pastatytas 1952 metais. 1991 metais jį demontavus aikštė iki šiol iš esmės nepertvarkyta. Planuojama, kad joje turėtų atsirasti laisvę simbolizuoji skulptūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius