Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 22

Andrius Kubilius siūlo alkoholikams nemokėti pašalpų, svarstyti galimybę gydyti priverstinai

Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius pirmadienį registravo pasiūlymą socialines pašalpas mokėti tik negeriantiems arba nuo alkoholizmo besigydantiems asmenims. Anot jo, dabar valstybės teikiama parama besinaudojantys asmenys neretai stokoja motyvacijos ieškotis darbo ir gerinti savo gyvenimo sąlygas, nes valstybė juos jau ir taip remia.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jei būtų pritarta A.Kubiliaus teikiamoms Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo, pašalpos mokėjimas asmeniui, kuriam nustatytas vidutinis arba sunkus girtumas, būtų apribotas arba visai nutrauktas.

Pašalpos mokėjimas tokiam asmeniui būtų nutraukiamas, kol jis pasitikrins ar neserga alkoholizmu ir socialiniam darbuotojui pateiks gydytojo pasirašytą medicininę pažymą. Jei asmuo alkoholizmu neserga, pašalpos mokėjimas būtų atnaujinamas.

Tačiau, jeigu medikai nustatytų, kad asmuo serga alkoholizmu, socialinė pašalpa jam du mėnesius būtų teikiama tik nepinigine forma. Per tą laiką asmuo būtų skatinamas pradėti gydytis.

Per du mėnesius nepradėjęs gydytis asmuo pašalpą ir toliau gautų tik nepinigine forma, o šeimą kuruojantis socialinis darbuotojas turėtų užtikrinti, kad parama nebūtų naudojama alkoholio ar kitų svaigiųjų medžiagų įsigijimui.

Jei asmuo pradėtų gydytis, A.Kubilius siūlo nuo antro mėnesio pašalpą jau mokėti pinigais, tačiau gyventojui būtų numatoma prievolė informuoti apie gydymo pažangą.

„Jeigu gydymąsi pagrindžiantys dokumentai nėra reguliariai pateikiami, tada socialinė pašalpa teikiama tik nepinigine forma“, – numato A.Kubiliaus parengta pataisa.

Aiškinamajame rašte A.Kubilius nurodo, kad taip būtų sukurtas mechanizmas, kuris leistų jau dabar esamos piniginės socialinės paramos skyrimo sistemos rėmuose paskatinti nesaikingai alkoholį vartojančius ir alkoholizmu sergančius asmenis pradėti gydytis.

Neigiamų įstatymo projekto pasekmių teikėjas neįžvelgia.

Be šio pasiūlymo, A.Kubilius pirmadienį taip pat registravo Seimo rezoliucijos projektą, pagal kurį siūloma apsvarstyti pradėti įgyvendinti „Svaigalų teismų” sistemą, kai į teisėsaugos akiratį būdamas neblaivus pakliuvęs asmuo pirmiausia būtų skatinamas gydytis nuo alkoholizmo.

Taip pat siūloma sukurti medicininę patikros ir ankstyvos intervencijos sistemą, o vietos seniūnams kartu su vietos bendruomenės lyderiais bei policijos atstovais ir medikais suteikti daugiau teisių padėti lėtiniu alkoholizmu sergantiems ar su alkoholizmo psichoze susiduriantiems asmenims.

A.Kubilius taip pat ragina kompensuoti vaistus ir gydymą nuo alkoholizmo bei grąžinti galimybę pavojų aplinkiniams keliančius alkoholikus kurį laiką gydyti priverstinai.

Kaip detaliai tai būtų įgyvendinama iki rugsėjo 1 dienos A.Kubilius siūlo nuspręsti bendrai Seimo ir Vyriausybės darbo grupei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius