Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 22

Andrius Kubilius: turi būti neabejojama dėl FNTT vadovo nepriekaištingos reputacijos

Premjeras Andrius Kubilius sako siūlantis atidėti konkursą laimėjusio Kęstučio Jucevičiaus skyrimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovu, nes suabejota jo nepriekaištinga reputacija.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Konkursai, kaip jie nebūtų daromi greitai ar kaip dabar griūnant, paskutinėmis dienomis, turi atitikti tam tikrus aiškius įstatymo standartus, visų pirma, turi būti neabejojama dėl laiminčių tokius konkursus nepriekaištingos reputacijos, ir lygiai taip pat svarbu, kad paskyrimo procesas būtų taip pat nepriekaištingo skaidrumo“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

„Šiuo atžvilgiu Seimo nariai, Antikorupcijos komisija, ir dalis visuomenės suabejojo, ar šitų standartų tokiame konkurse laikomasi, ir todėl paraginau atidėti 14 dienų rezultatų paskelbimus, kad per tą laiką atitinkamos institucijos, tai yra Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, galbūt Specialiųjų tyrimų taryba, galėtų viešai nedviprasmiškai atsakyti, ar tie nuogąstavimai, išsakomi spaudoje pagrįsti, ar ne“, – kalbėjo premjeras.

Antikorupcijos komisija trečiadienį pranešė turinti duomenų, kad K.Jucevičiui FNTT būnant atsakingu už slaptų dokumentų administravimą dingo per šimtas slaptų dokumentų. Komisija teigė, jog dėl to tarnyboje pradėtas vidinis tyrimas, K.Jucevičiui esą buvo panaikintas priėjimas prie FNTT vidaus duomenų bazės. Pats K.Jucevičius kaltinimus neigia.

Vyriausybės vadovas vertindamas situaciją taip pat apgailestavo, jog neturi galios stabdyti atsistatydinusio, bet pareigas vis dar einančio vidaus reikalų ministro liberalcentristo Raimundo Palaičio įsakymų dėl konkurso į FNTT vadovus eigos.

„Deja, Vyriausybės įstatymai ir Konstitucija nesuteikia galimybių nei Vyriausybei, nei premjerui tokiu atveju ministro, tariamai veikiančio pagal įstatymus, pagal teisės aktų suteiktus įgaliojimus, kaip nors sustabdyt, nors pats procesas galbūt šitaip skubotai ir neatsakant į visuomenei kylančius klausimus gali atvesti prie prastų rezultatų, nes naujai pradedančiam dirbti vadovui bus labai sunku atkovoti tą reputacijos klausimą, atkovoti visuomenės suvokimą, kad nėra kas nors neskaidraus“, – kalbėjo premjeras.

Antikorupcijos komisijai paskelbus, jog konkursą laimėjęs K.Jucevičius gali būti atsakingas dėl esą pradingusių dokumentų FNTT, pats K.Jucevičius tai vadina neteisingomis interpretacijomis, anot jo, dokumentai nedingo, o trūko atžymų registruose. „Čia yra interpretacija neteisinga. Reikia skirti du skirtingus dalykus: dokumentų pradanginimą ir vadinamąsias atžymas, kai būna dokumentų sutikrinimai ir yra daromos atžymos įslaptintų dokumentų registruose. Tai ten tokie buvo faktai, kad 1997, 1998, 1999 metų sutikrinimo dokumentuose trūko kai kurių atžymų“ – žurnalistams trečiadienį spaudos konferencijoje FNTT sakė K.Jucevičius.

Taip pat jis teigė, kad patikrinimai buvo atliekami kiekvienais metais. Teisėsaugininkas taip pat atskleidė, kad buvo atliekamas patikrinimas dėl registruose dingusių atžymų. Anot K.Jucevičiaus, patikrinimas buvo atliktas dėl faktų, o ne dėl jo asmens. FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė BNS nurodė, jog minėto patikrinimo metu nustatyta, kad „atsakingi asmenys nebuvo patraukti tarnybinėn atsakomybėn, tikrinimas buvo nutrauktas“.

Pareigūnas tvirtino nežinantis, kad būtų atliekami kokie nors ikiteisminiai tyrimai dėl slaptų dokumentų dingimo iš FNTT.

Trečiadienį atsistatydinimo pareiškimą premjerui A.Kubiliui įteikęs vidaus reikalų ministras R.Palaitis vadovauti FNTT K.Jucevičiui pavedė pirmadienį. Tačiau A.Kubilius trečiadienį paragino R.Palaitį sprendimą dėl K.Jucevičiaus skyrimo atidėti dviem savaitėms

Iki tol pastarasis vadovavo FNTT Specialiųjų užduočių valdybos Operatyvinės veiklos skyriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius