-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 03

Andrius Kubilius: Vladimiras Putinas tik bando elgtis kaip kietas Hitleris

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderio Andriaus Kubiliaus teigimu, Vladimiro Putino elgesys yra neprotingas ir neprognozuojamas, nes paremtas elementariu ir nevaldomu įtūžiu. Įtūžiu dėl patirto labai skaudaus pralaimėjimo. Situacija yra labai rimta, bet turime elgtis nesiblaškydami, apie situaciją Ukrainoje, Kryme ir pasaulyje spaudos konferencijoje kalbėjo A.Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / BFL nuotr.

„Nepaisant visų V.Putino aiškinimų, realybė yra tokia, kad pasaulis susiduria ne su rusakalbių pažeistomis teisėmis Kryme, bet su V.Putino pažeista savimeile. Jis labai skaudžiai pralaimėjo. Pralaimėjo Maidane. Pralaimėjo dėl savo geopolitinės klaidos – priversti Viktorą Janukovyčių nepasirašyti Asociacijos sutarties. Tai privertė žmones išeiti į Maidaną“, – teigė A.Kubilius.

V.Putinas save priskiria prie valstybių lyderių, su kuriais normalus tarptautinis bendravimas tampa neįmanomas – Šiaurės Korėja, anksčiau buvo Iranas, iš dalies Baltarusija, dabar Rusija. Visi jie turi daug ginklų ir kartais vis pagrasina visam pasauliui, – kalbėjo A.Kubilius.

Anot TS-LKD lyderio, Maskvos sprendimas paskelbti karą Ukrainai yra visiška V.Putino klaida, nes esą tokiame asmeninės savimeilės kare V.Putinas aukotų visos Rusijos ateitį, kas daro jį patį juokingą, tačiau kartu ir pavojingą.

„V.Putinas save priskiria prie valstybių lyderių, su kuriais normalus tarptautinis bendravimas tampa neįmanomas – Šiaurės Korėja, anksčiau buvo Iranas, iš dalies Baltarusija, dabar Rusija. Visi jie turi daug ginklų ir kartais vis pagrasina visam pasauliui. Iš kitos pusės V.Putinas, skatindamas separatizmą Kryme ir visoje Rytų Ukrainoje, pats sau susikuria problemas Rusijoje, nes taip skatina separatizmą Šiaurės Kaukaze, Dagestane, Tatarstane“, – kalbėjo A.Kubilius.

A.Kubilius teigė negalįs prognozuoti, kaip toliau elgsis V.Putinas, bet greičiausiai po tariamų vietinių rusakalbių priedanga bus vykdoma „šliaužianti okupacija Kryme, tam jau ir dabar naudojant Rusijos karinį kontingentą, taip pat užimant ir panaikinant bet kokius Kijevo valdžios ženklus Kryme, o po to ir tariamas referendumas dėl atsiskyrimo“. 

Jeigu tai pavyks Kryme ir Vakarai tik pareikš susirūpinimą, tada tokiu modeliu seks Doneckas, Luganskas ir visa Rytų Ukraina, įsitikinęs A.Kubilius.

„Kartu paties V.Putino deklaratyviai iškelta karo grėsmės visoje Ukrainoje perspektyva jam sudaro galimybes derėtis su Vakarais dėl Ukrainos ateities – nebus karo Ukrainoje, jei nebus, pavyzdžiui, Ukrainos NATO narystės arba jeigu Vakarai nesipriešins, pvz., Krymo atplėšimui. JAV prezidentas Barackas Obama tokioms deryboms jau skyrė 1,5 valandos“, – teigė TS-LKD vadovas.

V.Putinas, nors ir bando elgtis kaip kietas Hitleris, bet jam greičiausiai išeis kaip Brežnevui prieš pabaigą. Primenu, kad pastarasis įėjo į Afganistaną ir imperija neatlaikė. Taip ir dabar – imperijos likučiai V.Putino noro atkeršyti už skaudžiai pažeistą savimeilę gali ir nebeatlaikyti, – sakė A.Kubilius.

A.Kubilius pažėrė patarimų, ką turi daryti Vakarams. Esą pirmiausia elgtis ramiai ir nepripažinti jokių tariamų vietinių separatizmų, kuriuose dalyvauja Rusijos kariai, pakeitę uniformas, ar referendumų, kurie organizuojami grasinant rusiškų automatų vamzdžiais.

Kita priemonė – reikalauti tarptautinių stebėtojų tiek rusakalbių, tiek kitų tautybių – ukrainiečių ir totorių, padėčiai Kryme stebėti. O jeigu Rusija artimiausiu metu nesugrąžins savo kariuomenės Kryme į bazes – ir Jungtinių Tautų taikdarių misijos įvedimo į Krymą.

„Vakarai turi laikyti prezidentą V.Putiną asmeniškai atsakingu už krizės Kryme sukėlimą. Reikia pradėti rengti asmeninių sankcijų Putinui ir jo komandai mechanizmą. Į asmenų sąrašą, kuriems būtų taikomos sankcijos, įtraukti Rusijos Senato narių ir Krymo separatistų bei Rusijos karinio kontingento vadovų pavardes. Lietuva galėtų nedelsiant priimti mūsų parengtą vadinamąjį Maidano įstatymą, kuris būtų papildytas ir nuostatomis dėl Rusijos lyderių bei kariuomenės vadų atsakomybės“, – aiškino A.Kubilius.

Vakarai turėtų taip pat parengti ekonominių sankcijų paketą, o ES – pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina.

Lietuva, A.Kubiliaus teigimu, turėtų tuoj padidinti krašto apsaugos finansavimą bent 200 mln. Lt, prašyti NATO padidinti oro policijos Baltijos valstybėse patrulių skaičių ir siūlyti nedelsiant pravesti netikėtus NATO pajėgų perdislokavimo į Baltijos šalis mokymus.

„Tai nereiškia, kad mes ko nors bijome ar nervinamės. Tai reiškia, kad mes adekvačiai reaguojame į kaimyną, kuris neslepia savo susinervinimo ir todėl jo elgesys darosi žymiai pavojingesnis. Turime suvokti – tai imperijos griūties pabaiga. Pradžia buvo 1990-1991 metais. Pabaiga gali būti skausmingesnė nei pradžia, tačiau pabaiga yra neišvengiama. Vakarai gali padėti Rusijai, jeigu bus tvirti, kieti ir neleis šiai agonijai ilgai užtrukti.

V.Putinas, nors ir bando elgtis kaip kietas Hitleris, bet jam greičiausiai išeis kaip Brežnevui prieš pabaigą. Primenu, kad pastarasis įėjo į Afganistaną ir imperija neatlaikė. Taip ir dabar – imperijos likučiai V.Putino noro atkeršyti už skaudžiai pažeistą savimeilę gali ir nebeatlaikyti“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius