Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 18

Garsus gydytojas Andrius Macas savo ligoniams sako: „Tuojau ateis malonus abejingumo ir beprotystės jausmas“.

Įžengus į ligoninės koridorių visų pirma pajunti tylą. Ji – visur, net, rodos, neregimuose sienų tarpuose. Ji – ir specifiniame ligoninės kvape ar virš palatų durų, kybanti tarsi nematomas audeklas. Ji – ir žingsniuose. Tačiau tyla čia labai apgaulinga. Kartais ji būna pats didžiausias triukšmas.
Andrius Macas
Andrius Macas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Rytinis ligoninės gyvenimas paprastai prasideda tada, kai dar iki rytinės vizitacijos gydytojai praveria palatų duris. Tačiau darbas čia nestoja visą parą. Kažkas sveiksta, kažkas – deja, miršta, o dar kažkurio sveikimo kelias yra labai ilgas, lydimas rimtų komplikacijų.

Toks yra žmogaus organizmas – ne automobilis, kurį atvežus į servisą gali tikėtis greito ir lengvai numatomo rezultato. Nesvarbu, diena ar naktis – gyvenimas ligoninėje nesustoja.

Netikėtumai arba, kaip pasakytų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas profesorius dr. Andrius Macas, atsitiktinumai medicinoje ir kasdienybėje yra natūralūs – tokie natūralūs, kokie yra gimimas ir mirtis.

Kartais netikėtumus ar atsitiktinumus galima pavadinti stebuklu. Pavyzdžiui, tada, kai pagrįstai abejojai, ar labai sunkiam ligoniui bepadės ir pavyks kepenų persodinimo operacija. Atrodė, kad viskas blogai, tačiau gydytojai nenuleido rankų. Jiems pavyko, o žmogus gavo dovaną – gyvenimą.

Gydytojas Andrius Macas – daugeliui pažįstamas. Medikas ne kartą yra davęs interviu, aktyviai komunikuoja socialiniame tinkle kartais paliesdamas medicinos, o kartais – amžinąsias temas. Arba kalba apie tai, kuo sergame mes kaip visuomenė.

Žodis ir medikamentai, sako gydytojas Andrius, svarbūs abu. Jie abu gali sumažinti skausmą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrius Macas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Andrius Macas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius