Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 12 /2012 04 13

Įtakingo konservatoriaus Vito Matuzo viltis – generalinis prokuroras Darius Valys

Seimo narys, konservatorių pirmininko pavaduotojas Vitas Matuzas neramiai laukia kitos savaitės, kai generalinis prokuroras Darius Valys nuspręs, ar kreiptis į Seimą ir prašyti panaikinti jo teisinę neliečiamybę.
Vitas Matuzas
Vitas Matuzas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Po to gali paaiškėti ir politinė V.Matuzo ateitis. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), anksčiau jam siūlę net finansų ar ūkio ministrų kėdes, prokurorams nutarus, kad V.Matuzas gali tapti įtariamuoju, gali jam įteikti vilko bilietą.

Įtariamas kartu su žmona

Atimti V.Matuzo neliečiamybę Generalinės prokuratūros paprašė Panevėžio prokurorai. Jie pranešė politikui ketinantys reikšti įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Įtarimai V.Matuzui gali būti susiję su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamu tyrimu dėl galbūt neskaidrių „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų. Šioje byloje  įtariamoji piktnaudžiavusi tarnyba yra V.Matuzo žmona Danutė Matuzienė.

Radviliškio rajono Pavartyčių kaime registruota kooperatinė bendrovė „Žilvyčiai“ pernai laimėjo bendrovės „Panevėžio energija“ konkursą biokurui įsigyti. Minėtą kooperatinę bendrovę iš esmės valdo bendrovė „Platina Group“. Jos steigėja yra Seimo nario V.Matuzo žmona.

Parlamentaro žmona pernai gruodį dvi paras praleido areštinėje, vėliau ji buvo paleista už 40 tūkst. Lt užstatą. Jai buvo skirtas namų areštas, po to pakeistas į rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Partija neskriaudžia

Anksčiau dešiniąja Andriaus Kubiliaus ranka vadinto V.Matuzo žmonai sulaukus įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba, V.Matuzo įtaka partijoje taip pat ėmė menkti.

Tiesa, jam buvo paskirta per parą įgyvendinti Seimo pirmininkės Irenos Degutienės viziją ir sukurti prabangos mokesčius numatančius įstatymus. Tačiau įstatymų projektai V.Matuzui atnešė ne kolegų pagyras, o gausią kritiką.

Tiesa, partija kol kas neskuba nusisukti nuo įtakingo savo nario. Partijos Priežiūros komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas sako, kad svarstymas, ar stabdyti kolegos narystę partijoje, bus tik tuo atveju, jei jam bus pareikšti rimti korupciniai įtarimai, o ne „kad parašą ne ten padėjo kur nors“.

Tačiau kol kas konservatorius labiausiai stebina faktas, kad žinia apie ketinimus reikšti įtarimus politikui žurnalistus pasiekė generaliniam prokurorui dar nepriėmus sprendimo, ar Panevėžio prokurorų noras yra pagrįstas.

„Prokurorai patys kerta šaką ant kurios sėdi. Kas bus, jei D.Valys pasakys, kad nepakanka medžiagos prašymui patenkinti? Kas bus? Bus sakoma, kad prokuratūra pasiduoda spaudimui. Nepriėmus sprendimo niekas tokių dalykų neskelbia“, – piktinosi A.Anušauskas.

Jei generalinis prokuroras nutars, kad Seimo reikia prašyti naikinti teisinę V.Matuzo neliečiamybę, TS-LKD frakcijos seniūno Jurgio Razmos teigimu, politikas neabejotinai iš partijos pasitrauks pats.

„Jis yra iš tų patyrusių, atsakingų politikų, kurie patys sugeba priimti reikiamus sprendimus atitinkamoje situacijoje. Neįsivaizduoju, kad būtume apsunkinti kažkokiais svarstymais“, – V.Matuzo atsakingumą vertino J.Razma.
Pats V.Matuzas laikosi tylos strategijos ir tol, kol nesulaukė generalinio prokuroro kreipimosi, teigia nesuprantąs, kuo galėtų būti kaltinamas.

Pastebimai nepralobo

V.Matuzas politiko karjerą pradėjo Panevėžio savivaldybės taryboje, buvo Panevėžio meras. Anksčiau jis dirbo „Ekrano“ gamykloje, savarankiškai taisė televizorius.

Politikas po nepasisekusios pirmos santuokos su problemų dėl alkoholio turėjusia žmona vienas augino dvi dukras. Tuomet jis darbe sutiko dabartinę sutuoktinę Danutę. Ji taip pat jau turėjo dukrą. Kartu šeima susilaukė neįgalaus sūnaus Vytauto.

Iš pradžių šeima vargiai gyveno bendrabučio tipo bute, tačiau netrukus ėmėsi verslų ir prakuto.

Tačiau V.Matuzui pradėjus politiko karjerą, o jo žmonai likus versle, šeimos turtai smarkiai neišaugo. Šeima 2011 metais deklaravo turinti nekilnojamo turto už 151 tūkst. Lt, 208 tūkst. Lt santaupų, tačiau yra skolinga 297 tūkst. Lt ir pati paskolinusi 25 tūkst. Lt.

Tyrėjo įspėjimai

Korupcijos bylą, į kurią įsipainiojusi Matuzų šeima, tyręs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas Povilas Urbšys dėl sveikatos problemų paliko darbą. Jis taip pat nuogąstauja, kad teisėsauga ima paisyti ne įstatymų, o interesų grupių.

„Visuomenė galės susidaryti įspūdį, ar Generalinės prokuratūros vadovybės viešai deklaruojami siekiai kovoti su korupcija aukščiausiu lygiu skiriasi nuo darbų“, – BNS vakar sakė P.Urbšys.

Anot jo, V.Matuzo atveju svarbus rodiklis bus tai, ar Panevėžio prokurorų siūlymą kreiptis dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo bus pavesta įvertinti šią bylą kuravusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Sauliui Verseckui, ar kuriam kitam prokurorui.

„Jei bus perduota vertinti prokurorui, kuris nesusipažinęs su šita byla, tai pamatysime, ar tai nėra noras, savotiškas būdas išsukti tą situaciją. Ir tai reiškia, kad jam iš anksto pasakyta, koks turi būti atsakymas parašytas ir tada aiškiai pamatysime, kiek tos baimės yra užvaldžiusios konkrečios institucijos vadovus“, – sakė P.Urbšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius