Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 07

Ant bankomato – duomenis nuskaitantys įrenginiai (papildyta 16.35 val.)

Kauno policijai teks išsiaiškinti sukčius, kurie prie vieno iš mieste esančių bankomatų buvo pritvirtinę įrenginius, skirtus perskaityti ir atmintyje išsaugoti magnetinių mokėjimo kortelių informaciją.
Bankomatas
Bankomatas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Įtariama, kad šią klasta gautą informaciją sukčiai naudodavo gamindami suklastotas mokėjimo korteles.

Konfidencialią bankomato naudotojų informaciją nuskaitantys įrenginiai rasti penktadienį Raudondvaryje ant bendrovei „Swedbank“ priklausančio bankomato. Įtariamieji kol kas nenustatyti.

Papildyta 16.35 val.: Reaguodami į Kaune įvykusį incidentą, bendrovės „Swedbank“ Rinkodaros ir ryšių su visuomene departamento specialistai parengė ir išplatino rekomendacijas, kaip saugiai naudotis bankomatu.

Pirmiausia reikėtų atidžiai pažvelgti į bankomatą ir įsitikinti, ar jo išorė neatrodo neįprastai, ar nėra įsilaužimo ar kitų įtarimą keliančių požymių. Siekdami užvaldyti svetimą turtą, nusikaltėliai gali prie bankomato ertmės, į kurią dedama kortelė, pritvirtinti nelegalų elektroninį įrenginį ir jo pagalba nuskaityti kortelės magnetinėje juostoje esančią informaciją. Prie bankomato taip pat gali būti pritvirtinta miniatiūrinė kamera, nufilmuojanti, kaip įvedamas PIN kodas. Turėdami šią informaciją vagys gali pasidaryti banko kortelės dublikatą ir pasisavinti pinigus.

Kitas nusikaltėlių kartais taikomas vagysčių būdas yra prie bankomato pritvirtinti savotiškus „spąstus“. Tada, kai bankomatas, neva, „praryja“ kortelę, vagys stebi, kaip mokėjimo kortelės savininkas renka PIN kodą, jį sužino ir, vėliau išsiėmę įrenginį su mokėjimo kortele, gali ištuštinti su kortele susietą sąskaitą.

Todėl, jei bankomato techninė būklė sukelia įtarimų arba matomi prie jo pritaisyti išoriniai įrenginiai, kiti neįprasti daiktai, rekomenduojama neatlikti jokių operacijų ir nedelsiant kreiptis į banko darbuotojus arba, jei arti nėra banko padalinio, skambinti į banką telefonu („Swedbank“ trumpasis klientų aptarnavimo numeris 1884). Tą patį patariama daryti ir tuo atveju, jei mokėjimo kortelė įstrigo bankomate. Svarbu nepamiršti, kad tokiu atveju į banką reikia skambinti nedelsiant ir nepasitraukiant nuo bankomato!

Pasitaiko atvejų, kai sukčiai paprasčiausiai žvilgteli per petį, kai žmogus įveda mokėjimo kortelės PIN kodą. Vėliau gali pabandyti pavogti mokėjimo kortelę. Todėl visada patartina pasižiūrėti, ar niekas nestebi, kaip įvedami slapti duomenys, o jei kyla įtarimų, reikia nebetęsti operacijų. Be to, įvesdami PIN kodą, žmonės turėtų nepamiršti pridengti kita ranka įvedamus skaičius.

Į vyresnio amžiaus žmones nusitaikę sukčiai gali apsimesti geradariais ir pasiūlyti savo pagalbą prie bankomato. To reikėtų vengti. Be to, baigus naudotis bankomatu, reikėtų neskubėti išmesti gauto čekio – jį išmesti tik prieš tai suplėšius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius