Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 06

Ant Birutės kalno pajūryje nuvilnijo šūksniai „Lietuva“ ir tautiška giesmė

Palangos gyventojai ir poilsiautojai Mindaugo karūnavimo dieną mini drauge miesto bažnyčioje ir ant Birutės kalno giedodami himną. Susirinkusieji ant kalno teigė, kad atėjo vedami pareigos ir noro pajausti vienybę. Nuskambėjus tautiškai giesmei, imta skanduoti žodį „Lietuva“.
Himno giedojimas ant Birutės kalno Palangoje
Himno giedojimas ant Birutės kalno Palangoje / Beatričės Bankauskaitės nuotr.

Liepos 6-osios vėlų vakarą giedoti Lietuvos himną ir taip paminėti valstybinę šventę jau tapo šalies tradicija. Ji šiemet tęsiasi ir Palangoje.

Dar gerokai prieš 21 val. ant Birutės kalno rinkosi tautiškais elementais pasipuošę palangiškiai ir poilsiautojai.

IMG-9802
IMG-9802

Iš Vilniaus atvykęs Tadas sakė, kad Liepos 6-oji yra „momentas, kai reikia prisiminti, kad esame ne tik pasaulio, bet ir Lietuvos piliečiai ir atlikti savo pareigą.“

„Manau, kad tautiška giesmė, kaip graži tradicija, labai visus suvienija, žmonės Palangoje, kad ir poilsiauja, atrodo, galėtų būti prie jūros, bet ateina ant šio kalno pajausti šio vienybės jausmo“, – 15min sakė jis.

Tado teigimu, per karantiną žmonės vėl atrado ryšį su Lietuva, geriau pažino savo kraštą.

„Yra labai daug veiklų, per kur galima tą lietuvybę toliau skatinti. Šaulių sąjunga, savanoriavimas. Ypač per karantiną pasimatė, kaip žmonės susivienijo ir nebijojo paaukoti savo laiko ir jėgų“, – sakė jis.

Jaunimas ieško savo tapatybės

Loreta, folkloro ansamblio „Mėguva“ dalyvė sakė, kad ši šventė jai asocijuojasi su savastimi ir tapatybe. Bei džiaugėsi, kad vis daugiau jaunų žmonių ima ją minėti.

„Kadangi yra labai daug emigrantų, jiems tos šaknys yra labai svarbios ir tos valstybinės šventės visiems žmonėms ir ypač jaunimui parodo savastį, tapatybę, šaknis – kas mes, iš kur ir kodėl esame, ir kaip čia viskas buvo, jiems labai svarbios šios šventės“, – kalbėjo Loreta ir atkreipė dėmesį, kad ant Birutės kalno išties atėjo labai daug jaunų žmonių.

„Anksčiau susirinkdavo tik vyresni žmonės, o dabar yra vis daugiau jaunimo. Ir jie ne iš tradicijos, bet iš įsitikinimo eina į šias šventes“, – siu džiugesniu balse kalbėjo Loreta.

Beatričės Bankauskaitės nuotr./Himno giedojimas ant Birutės kalno Palangoje
Beatričės Bankauskaitės nuotr./Himno giedojimas ant Birutės kalno Palangoje

Ant Birutės kalno giedoti himno išties užkopė nemažai šeimų su vaikais. Viena jų teigė norinti vaikams parodyti pavyzdį ir supažintinti su Lietuvos valstybinėmis šventėmis.

„Atvykome pasiklausyti, pagiedoti kartu himną, atsivedėme vaikus parodyti jiems, kas yra Lietuvos šventė. Kiek galime, tiek bandome rodyti, vėliavas kabiname“, -15min sakė kalbinta moteris.

Šventė, kurią draudė

O senjoras Juozas, taip pat sutiktas prieš pat tautiškos giesmės giedojimą sakė, kad būryje žmonių minėti Liepos 6-ąją atvyko pirmą kartą. Anksčiau tik per televizorių paklausydavo himno giedojimo.

„Mes – tarybiniai žmonės, tos šventės nešventėme, mums anksčiau jos nedavė švęsti, tik dabar“, – priminė Juozas, atvykęs iš Panevėžio. Todėl šįkart, kai nieks nevaržo, norėjosi sugiedoti tautišką giesmę su kitais.

Pasibaigus himno giedojimui, ant kalno dalis žmonių pasiliko ir kartu su folkloro ansambliu „Mėguva“ giedojo lietuviškas giesmes.

Beatričės Bankauskaitės nuotr./Himno giedojimas ant Birutės kalno Palangoje
Beatričės Bankauskaitės nuotr./Himno giedojimas ant Birutės kalno Palangoje

Liepos 6-osios proga – piknikas šeimai

Liepos 6-ąją Palangoje vyko ir keletas renginių. Tačiau tam, kad žmonės per daug nesibūriuotų, vieno didelio renginio šiai dienai minėti atsisakyta. Daugiau pasibuvimų organizuota šeimoms.

Dienos metu Grafų Tiškevičių alėjoje gyventojai rinkosi į šventę-pikniką „Pozityviai“. Čia vaikai galėjo piešti ant pagalvėlių, žaisti įvairiausius žaidimus, klausytis muzikos.

O vėliau ten pat stebėjo teatralizuotą koncertą „Pozityvios išdaigos burbulų šalyje“.

Palangiškiai Radvilė ir Šarūnas piknike apsilankė tiek norėdami paminėti Liepos 6-ąją, tiek praleisti gerą laiką su savo vaiku.

Kaip teigė vyras, Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena jam asocijuojasi su tautiškumu, patriotiškumu, vieningumu ir yra „labai reikalinga, svarbi diena“.

Jis ją prilygino kitoms valstybinėms šventėms, tokiai kaip Vasario 16-oji ir Kovo 11-oji, bet papildė, kad Liepos 6-oji siejama su gilesne istorija, siekiančia Viduramžius ir Lietuvos didžiosios kunigaikštystės laikus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeimos šventė „Pozityviai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeimos šventė „Pozityviai“

Šeima šią šventę mini kasmet ir dažniausiai lieka Palangoje. Ir vasarą iš čia išvykti neskuba, atvykstančių turistų gausa jų netrikdo.

„Aš tai labai džiaugiuosi, kad vasarą daug žmonių, tada pasikraunam energijos ir paskui žiemos sezonui jau gerai, yra ramiau. O jeigu trūksta pramogų, važiuojame į didmiestį, Vilnių ar kur kitur“, – 15min sakė Radvilė.

Kita šeima, atvykusi iš Vilniaus pasakojo, kad Palangoje būna dažnai, nes čia turi savo nekilnojamąjį turtą. O į pikniką užėjo atsitiktinai, eidami pro šalį.

„Patiko muzika, tai iš karto pritraukė muzika“, – sakė 15min pakalbinta Aušra.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeimos šventė „Pozityviai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeimos šventė „Pozityviai“

Liepos 6-ąją šeima taip pat tikino švenčianti kasmet, vakarais gieda himną ir pasipuošia Lietuvos atributika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius